Berta Sándor

A 21. század a digitális ember kora

Az elmúlt években gyökeresen megváltozott az embereknek mind a munkahelyi, mind pedig a magánélete. A közös vonás a két folyamatban a számítás-, a mobil és a hálózati technika felbukkanása.

A fejlődés elől nem lehet elfutni, drasztikusan megváltoztatta az életünket. Napjainkban gyakorlatilag már nincs olyan ember, akinek ne lenne a tulajdonában vagy a környezetében egy asztali vagy egy hordozható számítógép és egy mobiltelefon. Az Accenture cég nem véletlenül nevezte legutóbbi tanulmányában a 14 és 31 év közötti korosztály tagjait Millennialsnak. Ezek az emberek ugyanis egyaránt nyitottak a meglévő és az új technikákra és kommunikációs megoldásokra.

"Ők nem akarják, hogy előírják nekik, mivel dolgozhatnak" - jelentette ki Tönnies von Donop, az Accenture Németország ügyvezető igazgatója. A szakemberek azonban nem csak Millennialsnak, hanem úgynevezett digitális bennszülötteknek is hívják e csoport tagjait. "Egy digitális bennszülött teljesen magától értetődően él és dolgozik az interneten, használja a Wikipediát, a YouTube-ot, a MySpace-t, a Facebookot és más közösségi platformokat" - olvasható a dokumentumban.

A Fraunhofer Intézet Információs- és Kommunikációstechnikai Szövetségének munkatársai a következő példával illusztrálták a ma digitális emberét és kiszolgáltatottságát: "Képzeljék el, hogy milyen lenne a világ technika, számítógépek, hálózatok, távközlés és más hasonló rendszerek nélkül. Egy reggel nem a digitális vekker ébresztésére ébrednének fel, az előre beprogramozható kávéfőző nem kapcsolna be, az autó nem működne, minden jelzőlámpa csak értelmetlenül villogna, a számítógép pedig nem működne."

"Az eszközök egyre kisebbek lesznek. Először voltak a szobaméretű számítógépek, majd jött a PC, a laptop, végül az okostelefonok. Technikai paradigmaváltás zajlik" - szögezte le Dieter Rombach, a Fraunhofer Intézet Kísérleti Szoftvertechnikai Intézetének vezetője, a szövetség elnöke.

A technikai mellett azonban egy tudományos paradigmaváltás is zajlik. Elég csak belegondolni, hogy milyen mértékben függünk az információktól, a keresőktől. A legtöbb ember személyes sikere számára meghatározó, hogy miként jut az őt érdeklő információkhoz. Aki nem ismeri ki magát a számítástechnika és a távközlés világában, elveszett. Mivel a technika ma már minden területen jelen van, ezért elengedhetetlen az eszközök ismerete és használata. A számítógépek, az internet, a mobil készülékek és azok podcast anyagai ma már nem csak a magánéletben jelentek meg, hanem az oktatásban, a munkában is.

Ezzel párhuzamosan persze felmerültek újabb kérdések: mennyi energiát fogyaszt az emberiség a készülékei működtetésére, mennyire energiatakarékosak az alkalmazott hardverek? A technika nagyon sok új lehetőséget rejt magában, de van egy másik oldal is. Az adathalászattól, az információk ellopásától vagy elvesztésétől való félelem, vagy az, hogy sokaknak egyáltalán nem tetszik, hogy egyes ügyeket már kizárólag elektronikusan lehet elintézni. De úgy tűnik a 21. század digitális emberének meg kell békélnie ezzel és a spamekkel, a vírusokkal, az online támadásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #11
    Gyerekeeek!
    Az én hozzászólásomat is törölték, de cserébe a becses szerző kijavította a szövegben azt a kis apró, figyelmetlenségnek betudható bakicskát.
    Különben itt az SG-n nincs cenzúra, én messzemenőkig meg vagyok elégedve ezzel a fórummal, mert itt a véresszájú szélsőbaloldaliak és a néha jogosan dühös szélsőjobboldaliak is leírhatják véleményüket a jogszabályok által meghatározott keretek között.
    Na, de témára térve:
    A 21. század a digitális ember kora, de ez így túl általános kijelentés, mert nincs olyan, hogy 21. századi ember.
    Vannak egyrészt gazdagok, akik anélkül, hogy különösebben megdolgoznának érte minden kütyüt meg tudnak venni maguknak. Vannak ezen kívül a szegények, akik nem is tudják, hogy a 21. században vannak. És vagyunk mi, a középosztály, akik komoly áldozatokkal próbáljuk tartani a lépést a korral. Ez egyre nehezebb, mert a lumpenek parazitizmusa és az elit elmaffiásodása miatt egyre több teher nehezedik a vállunkra.
  • szily3 #10
    Hát, bácsik, nénik, nem szép dolog ám más hozzászólásait törölni!

    Ha van lehetőség hozzászólások küldésére, miért nem lehet szabadon használni? Ez - félek kimondani, de - nekem már-már korlátozásnak tűnik!
    Az adott cikkíró meg jobbantenné, ha kicsit gondolkodna, esetleg átfutná a szöveget, mielőtt mindent itt összeír.
    Na jó, nem kell nagyon szívre venni, jó a cikk, szép az oldal, érdekes, elvégre mindennap ide járok, csak néha nagyon megütközik az ember...

    Ui.: A szöveg mentve van!
  • Justil #9
    hát, beirom még 1x, hátha ezúttal megmarad.
    szóval, azt irtam, hogy:

    "Napjainkban gyakorlatilag már nincs olyan ember, akinek ne lenne a tulajdonában vagy a környezetében egy asztali vagy egy hordozható számítógép és egy mobiltelefon."

    hogy ez közel sem így van. rengeteg ember van ugyanis, akiknek fedél sincs a feje felett, vagy alapvető élelmezési gondokkal küzd, nem hogy pécén meg mobiltelefonon gondolkodjon...
  • Sanyix #8
    Cenzúra, sunyi módon. Baloldalt lejárató hozzászólás volt? Mert azt törlik a szélsőliberális modok!
  • Justil #7
    már megint mi ez, hogy kommenteket törölnek? megáll az eszem...
  • Sanyix #6
    csak nehogy a kezükbe kerüljön!
  • Gerygrey #5
    És a terroristák?
  • roliika #4
    Homo digitalis.
  • Justil #3
    "Napjainkban gyakorlatilag már nincs olyan ember, akinek lenne a tulajdonában vagy a környezetében egy asztali vagy egy hordozható számítógép és egy mobiltelefon."

    Szép gondolat, csak sajnos távol áll a valóságtól...
  • Sheltem #2
    ok