MTI

A moldovai fiatalok "internetes forradalma"

Közösségi portálok, blogok és mobiltelefonon továbbított SMS-ek is kulcsszerepet játszottak az új technikai eszközökért rajongó több ezer fiatal részvételével lezajlott moldovai megmozdulásokban.

A Kommunisták Moldovai Pártjának vasárnapi választási győzelme ellen tiltakozó 15 ezer fős tömeg látszólag spontán módon, ellenzéki hívek SMS-kampánya után gyűlt össze Chisinau központjában. Sergei Muntian huszonkét éves tüntető elmondta: a mozgósítás azután vette kezdetét, hogy többen SMS-üzenetet kaptak, amelyben a kommunisták elleni tüntetésre hívták, illetve az üzenet továbbítására kérték őket. A tüntetők internetes naplókat és közösségi portálokat - például az iWiW-hez hasonló Facebook oldalt és a Twitter mikroblog-szolgáltatást - is felhasználják arra, hogy a hagyományos, az ellenzék szerint kormányzati ellenőrzés alatt álló csatornákat megkerülve híreket továbbítsanak.

"Chisinaut katonák vették körül. Az emberek tüntetnek. Az Egyesült Államok szerint a választások megfeleltek a szabályoknak. Nem egészen"- írta szerdán egy magát robintel néven azonosító felhasználó a Twitteren. A Facebook felhaszálói "Le a kommunistákkal" nevű csoportot alapítottak, amelybe szerdáig már ötszázan léptek be. A csoport logót is kreált magának, amelyen egy ember a szemetesbe hajítja (az egykori szovjet zászlón szereplő) sarlót és kalapácsot. Az internetes mozgalom zászlóvivője a magát "Kommunistaellenes vagyok" néven azonosító aktivista bizottság volt. A mozgalom nagysága a kormányt és az ellenzéket egyaránt meglepte.


Natalya Morar, a bizottság egyik vezetője azzal büszkélkedett újságíróknak, hogy az internet révén néhány perc alatt 15 ezer embert voltak képesek összehívni Chisinau főterére. Ilyen eredménnyel pedig egyetlen politikai párt sem dicsekedhet - tette hozzá. Politikai elemzők szerint a bizottság azt használta ki, hogy az Európai Unió határán fekvő, Európa legszegényebb országának számító Moldova ifjúsága elégedetlen a sorsával.

"Nem akarjuk, hogy a nyugdíjasok döntsenek a sorsunkról" - mondta még vasárnap a francia hírügynökségnek a 31 éves Nikolai Damaskine, aki az ellenzéki Liberális Demokratákra adta voksát. Damaskine elmondta, hogy részt vett a "Rejtsd el a nagymamád személyi igazolványát" SMS-küldő akcióban, amelynek célja az volt, hogy a személyi okmányok "eltüntetésével" megakadályozzák az idős (feltehetően a kommunistákra szavazó) emberek szavazását.

A moldovai kommunista hatalom ellen irányuló keddi utcai tüntetésekről részletesen beszámolnak a román országos napilapok. Több újság is forradalomnak és lázadásnak nevezi a chisinaui kormányellenes tüntetést. A Gandul című napilap szerint 30 ezer tüntető robbantotta ki Chisinau utcáin a forradalmat. A román lapok egyhangúlag kiemelik, hogy a moldovai hatóságok ellenőrzésük alá vonták az elektronikus és az írott médiát, így a legtöbb információ az ottani eseményekről az interneten keresztül érkezett. A moldáv fiatalok a közösségi és a videómegosztó portálokon keresztül tájékoztatták a közvéleményt az eseményekről - írják.

A Cotidianul megjegyzi, hogy az 1989-es romániai forradalom volt az első, amit a televízió közvetített élőben, a moldovai forradalom viszont multimédiás eszközöknek köszönhetően válik követhetővé. Az Evenimentul Zilei című napilap a fiatalok kormányellenes lázadásáról beszél, amely szerinte néhány internetes üzenettel kezdődött. Az Adevarul című napilap szerint elkerülhetetlenek voltak az utcai tüntetések, mert Moldova Európa legszegényebb állama, Vladimir Voronin moldáv államfőnek pedig a románellenes megnyilatkozásai és fenyegetőzései nem eredményezhettek gazdasági fellendülést.

A cikkíró felidézi: a tüntetők a parlament épületének elfoglalása után azt skandálták, hogy győzelem. Ennek kapcsán megállapítja, hogy az utcai lázadás nem vezethet győzelemre, ez utóbbihoz hiteles programot felmutató vezetőkre van szükség. A szerző szerint az 1989-es "román modell" nem az egyedül érvényes megoldás, hiszen létezik még a lengyel kerekasztal példája, ahol a kommunisták elismerték a Szolidaritás vezetői előtt, hogy a történelem rég túlhaladta őket - olvasható az Adevarulban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #80
    Nagyon beégett az agyadba az a kis video... Azért nem minden "nyugger" ilyen. Fidesz bulikon is lehetne pár érdekes felvételt készíteni, csak egy kicsit szánalmas a dolog.

    Mellesleg ez a Fidesz felé való teljes elfogultság, elvakultság is felvet bizonyos mentális kérdéseket. (Mondom ezt úgy, hogy közöm nincs az MSZP-hez. De amíg az emberek nagy részének elég, ha azt mondják nekik, amit hallani akarnak, a valósággal mit sem törődve, addig itt semmi értelmes sem lesz.)
  • uniu #79
    Igen hallottam. Valami rendőrpribék volt. Illetve volt egy másik csajszi is, ott vannak az adatai a kurucon. Az iwiw-es lapja szerint Gyurcsány fan volt és minden idejét a PÁRTnak szentelte. Vannak mentálisan sérült emberek is... nem véletlen, hogy el kellene venni tőlük a szavazati jogot.
  • Epikurosz #78
    k->m
  • Epikurosz #77
    Nem, mert még nem tartok ott, de remélek majd ott fogok tartani.
    Elvből nem helyeselem az ilyen kizárásos játékokat. Ameddig valami alkotmányos, addig okés. A III.15-i bekiabáló száját nem egy nyugger, hanem egy fiatal csaj fogta be, egyébként.
  • Molnibalage #76
    Annak idején? 1914-ben volt erre példa utoljára szerintem.
  • djw #75
    errő Erdélyt is meg kéne kérdezni, nemde?
  • uniu #74
    Ugy erzem szemelyes tamadasnak latod ezt a dolgot. Nem az. Nem is inkabb a nyugdijas ferfiakkal hanem az oreglanyokkal van a gond... Nezd csak meg, hogy ok alkottak a felvonulasokon is a Gyurcsanyista kemeny magot.
  • uniu #73
    nagyot tevedsz!
    Pont, hogy a magyarsag baja az, hogy tulzottan is tolerans nemzet!
    Nalatok messze nem csinalhatjak meg a ciganyok amiket itt nalunk megtehetnek!
    Nekem is van erdelyi magyar kollegam es minden OK vele. O csodalkozott, hogy soha nem kerdeztunk arra ra, hogy honnan jott... Nezd meg, hogy a Kozma gyilkossag is hogy felhaboritotta a nemzetunket, pedig sem o sem a megserult baratja nem magyar szuletesuek voltak!
  • Vogel #72
    Mivel népszavazás lenne a nyugger-kérdésből, úgyis leszavaznák, mert többen vannak a nyuggerek. Valószínű maguk ellen szavaznának:) Más megoldás kell.
  • Epikurosz #71
    Sanyikám, azt hiszem értelek:
    A nyuggerek is "büdösek, ostobák, és undorítóak".
    Nehogy megöregedj!