Berta Sándor

Az internet hatása a nyelvre

A világháló és annak használata bizonyos mértékben mindenképpen megváltoztatja az emberi beszédet és a köznyelvet. Az még kérdéses, hogy ez a változás milyen mértékű.

A mai fiatalok, de az idősebbek közül is egyre többen választják az e-mailt, a SMS-t és a közösségi portálokat a személyes beszélgetések helyett. Sok szakember azonban attól tart, hogy - jogosan-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga - a változásokkal rondábbá válik, egyszerűsödik a köznyelv. A szülők gyakran ingatják a fejüket, amikor azt látják, hogy a gyermekük barátja 200 méterre lakik csak, de a két fiatal mégis inkább online tartja a kapcsolatot egymással.

"Ez egy tömegjelenség. A fiatalok számára teljesen természetes, hogy az interneten keresztül ápolják a kapcsolataikat. Az ő szempontjukból ez a megoldás sokkal hatékonyabb annál, mint hogy felhívjanak valakit. Szintén érdekes, hogy sok tinédzser azért választja az online kapcsolattartást, mert a valóságban bizonytalanok és az online világban jobban meg tudják védeni magukat a becsmérlésekkel és a kritikákkal szemben. Ott csak annyira engednek magukhoz közel másokat, amennyire ők szeretnék. A probléma oka abban keresendő, hogy egy könyvnek 200 oldala van, egy film 2 órán át tart, de az interneten mindig történik valami" - mondta Florian Rehbein pszichológus.

Gerald Hüther professzor szerint sok fiatalnak bőven elegendőek a világháló biztosította lehetőségek. "A valódi kapcsolatok jóval összetettebbek és bennük muszáj a másikra is figyelni, a partner véleményét, érveit is meghallgatni. A virtuális beszélgetéseknél viszont megmarad az ellenőrzés lehetősége és ha valakinek nem tetszik a dolgok alakulása, azonnal kiléphet a kapcsolatból. A szinte csak virtuálisan kommunikáló tinédzserek biztosan nehezebben értik meg a valódi barátaik, ismerőseik érzéseit. Olyan ez, mint amikor egy zenész huzamosabb ideig nem játszik a hangszerén" - tette hozzá a szakember.

Azt a szakértők még nem tudták megbecsülni sem, hogy az internetes kapcsolatok milyen mértékben változtatják majd meg a nyelveket és a közbeszédet. Különösen a mobil szolgáltatásokban terjednek a különböző rövidítések. Jó példa erre mondjuk a hathatós szó újkori leírása: 6hatós. Sokan viszont hajlamosak alábecsülni az online függőség, illetve a kizárólag az internetes szociális kapcsolatok jelentette veszélyeket és kockázatokat. S talán ez a legnagyobb probléma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NullZ3r0 #29
    Bullshit Generátor

    És egy saját gyártmány: diverzivikálnunk kell a portfólió árspecifikus orientációindexének reflexált környezetre gyakorolt tranzitív hatásait.
    Szép, mi? Köszönet a BME Menedzsment tanszékének amely kb ilyen hasznos dolgokkal készíti fel az életre az informatikus hallgatókat.
  • NullZ3r0 #28
    "gyülekeznek a mobok az utcán, lesz itt pvp"

    <kocka>loller, a mobok nem is tudnak pvp-zni!!! EPIC FAIL, mekkora n00b!!!444négy XD </kocka>
  • Sanyix #27
    na igen, inkább a mánágerizmus bullshitszavai károsak, és főleg idegesítőek pl "portfólió" "míting" "projekt" "paradigma" "ritél" "monitoring" "iterál" "sztenderd" "menedzsment" "korporét" "front ofisz", stb.
  • Lobster #26
    Netlszeng téma: vajh miben rosszabb a COOL mondjuk a baró és kafa szavaknál? Miért más a RULEZ mint a pöpec? Felfújt baromság.
    Az mondjuk tény, hogy az internet és a szocializáció igencsak új utakre tévedt, de a nyelvromlás "rémét" igencsak nevetséges erre húzni.
  • Sanyix #25
    Ennél egyébként szerintem sokkal rosszabb, amikor az erősen modoros emberek, jól hangzó idegen szavakkal (latin, angol) teszik a szövegüket tudományos hangzásúvá, miközben a szöveg szart sem ér. (pl márketíng-mánágeristák) Emellett erőltetett és unalmas is. De hát a "bankbullshittiális multikapitálmánágerizmus"-os diktatúrában ezek a sikeres emberek...
  • Sanyix #24
    Haverokkal szoktunk lolozni, roflozni, meg faszlámázni, mert vicces. lineage-ben meg ventrilon direkt kockául beszélünk, holott a legtöbbünk nem kocka, mert egyszerűen vicces.
    pl l2 ventrin, mindenféle téma megy: Mondja az egyik, hogy tegnap a szórakozóhely előtt leütött egy gyereket, és 1 ütéstől feküdt. Mire én: biztos "criticalt" ütöttél.
    Vagy pl a tüntetésekkor is mindig mondjuk hogy: na gyülekeznek a mobok az utcán, lesz itt pvp.
    Senki sem téveszti össze a valóságot a játékkal, egyáltalán idiótaság ilyet feltételezni, hiszen csak pár beteg állat téveszti össze, de azok a tv-vel is megtehetik ugyanezt. Egyszerűen poén a kockanyelv.
  • IMYke2.0.0.0 #23
    Hát pedig élőszóban is nyomják a 12-18 évesek is. Szánalom.
    A 'LOL'-tól kezdve a 'vok' és 'h' (azaz így ejti ki: hö)-n át a ROFL-ig...
    Amikor ilyen emberkét hallok a közelemben (könyvtár, utca), azonnal kikapcsolom a figyelmemet és próbálok másra fülelni, mert egészen agyromboló a jelenség.
    Ha optimista akarok lenni: hiszem, hogy kinövik...
    Ha realista: jaj nekünk, közép- és nagy generációsoknak!
  • Vorpal #22
    Ja és Roflmao.
  • Vorpal #21
    Raj az aki nagy rajokban található meg hazánkban - a fehér is rajban él - egyértelműen nem rasszista.

    Hogy mit eszik, na ez már fogas kérdés.
  • B0nFire #20
    Nem rassz topic; te vetetted föl, én reflektáltam. (Júj... le szabad ilyen csúnya idegen szót itt írni? ) Én nem engedem őket 50 méternél közelebb magamhoz és kész. Tőlem lakhatnak a Holdon is.