Berta Sándor

ACTA: további szigorítások várhatók

A legfontosabb újdonság a korábbi állásponthoz képest, hogy az Egyesült Államok által a kalózmásolatok ellen javasolt intézkedéseket az egyezményt aláíró minden ország köteles lenne bevezetni és alkalmazni.

Michael Geist kanadai jogászprofesszor ismét nyugtalanító részleteket közölt a készülő Anti-Counterfeiting Trade Agreementről (ACTA). Az ACTA-val kapcsolatos bármilyen tárgyalások, egyeztetések továbbra is szigorúan titkosak és azokba a különböző parlamentek vagy civil szervezetek nem nyerhetnek betekintést. Geist különböző forrásokra hivatkozva jelentette meg újabb leleplező cikkét. Az egyik dokumentum az USA és Dél-Korea között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény részlete.

Az ACTA mellett lobbizó államok képviselői a héten Szöulban találkoztak és egészen péntekig tárgyalnak. A mostani beszélgetések témája az online szerzői jogsértések visszaszorítása. Geist szerint az Egyesült Államok azt követeli, hogy az internetszolgáltatók jövőben ne csak egyszerű közvetítőnek minősüljenek, és hogy bármikor felelősségre lehessen őket vonni az ügyfeleik által elkövetett szerzői jogsértésekért, amennyiben nem hajlandók az ACTA-ban rögzítendő előírásokat megvalósítani.

E "javaslatok" egyike, hogy az internetszolgáltató bármely jogsértés esetén köteles lenne azonnal blokkolni az illető internethozzáférését. Mindezt minden fajta bírói engedély vagy igazságügyi döntés nélkül. Emellett a szórakoztatóipar, illetve az érdekeit képviselő és védő szervezetek olyan jogosítványokat kapnának, hogy ők maguk bármikor és bármely hálózat esetén eltávolíthassák az általuk kifogásolt tartalmakat. Természetesen mindezt szintén minden nemű bírói felhatalmazás nélkül tehetnék meg. Ez a rendszer hasonlítana az USA-ban hatályos Digital Millennium Copyright Act (DMCA) által kínált lehetőségekre.

A kanadai jogászprofesszor óva intette a döntéshozókat attól, hogy az ACTA elfogadásával gyakorlatilag magukra nézve kötelezőnek ismerjék el az egyesült államokbeli jogszabályokat. Geist leszögezte, hogy a tárgyalásokba még az Európai Bizottságnak sincs betekintése. Mind az EU, mind pedig az USA az ACTA-t az egyeztetések 2007-es megkezdése óta államtitokként kezelik és kategorikusan megtagadják az iratokba való betekintést, valamint a részletek nyilvánosságra hozatalát.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil szervezet kedden közleményt jelentetett meg, amelyben szintén arra figyelmeztetett, hogy az amerikai jogszabályok más államokra való kiterjesztése hatalmas veszélyekkel járhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flang3r #5
    az ilyen cickányoknak csak egy üzenetem van: SZAPPAN, LÉGYCSAPÓ

    mindig ez lebegjen a szemük előtt, mielőtt bármit is kitalálnának !
  • FoodLFG #4
    Abszurd :D
  • syn7h37ic #3
    Nem normálisak...Egy szaros szervezetnek lassan nagyobb hatalma lesz, mint egy államnak.
  • Sir Quno Jedi #2
    Hehe. Viccesek ezek. A Kyotoi Egyezményt nem írják alá, mer szarnak rá, ha mindenki megdöglik ezen a teteves bolygón, de a szupertitkos emberelnyomó egyezményüket AZT aztán mindenkivel alá fogják iratni és aki ellenkezik azt majd jól lerohanják, meeer terrorist tutira! Kész. Pedig ők azok, saját maguk.

    Éljen Obama! Ezt ígérte?! Neeem... Mégis EZ lesz?! NANÁ!
  • DeviloftheHell #1
    ez a buzi magyar állam elsöként fogja aláirni ahogy majmolják ezeket a buzikat