Berta Sándor

Perek egész sorát indíthatja el az ACTA?

Az európai szoftverszabadalmak bevezetése ellen küzdő FFII élesen bírálta a titkos Anti-Counterfeiting Trade Agreementtel (ACTA) kapcsolatos tárgyalásokat és az Európai Bizottság terveit.

A szervezet különösen kétségesnek találta, hogy Brüsszel megváltoztatná a jelenleg az internetszolgáltatókra vonatkozó szabályokat, a cégek felelősségét. Legalábbis az FFII szerint ez derült ki az Európai Bizottság egyik szeptemberi, a kalózellenességgel kapcsolatos dokumentumából, amelyet az egyesület most nyilvánosságra hozott.

A lobbicsoportnak szintén szálkát jelent a szemében, hogy az Európai Bizottság továbbra sem tett le a fájlcserélők és a termékhamisítók jövőbeni szigorú megbüntetéséről, valamint hogy ebben a kemény fellépésben látja az elrettentés kulcseszközét. Az FFII attól is tart, hogy ismét napirendre kerülhetnek olyan korábbi javaslatok, mint hogy fagyasszák be a fájlcserélők bankfolyószámláit és foglalják le a számítógépeiket. Ezek az intézkedések azonban különösen a szoftverszabadalmak területén csak arra lennének jók, hogy blokkolják a gazdasági fejlődést, ugyanakkor a szerzői jogsértések továbbra sem lennének teljesen kiszűrhetőek. Számos szabadalmi per indulhatna, és a szabadalmi jogok tulajdonosai szabályosan zsarolhatnák a vállalatokat és az intézményeket.

Az Európai Bizottság azzal védekezett, hogy egyszerűen csak bűnüldözésről lenne szó, amelynek során egyetlen esetben sem korlátoznák a polgári és a fogyasztói jogokat. A civil szervezetet azonban ez az érv közel sem győzte meg és amiatt aggódik, hogy az elfogadandó ACTA-egyezmény célja a felhasználók online kommunikációjának ellenőrzése és a fájlcserélők kriminalizálása lesz. Az FFII ezért azt követelte, hogy az Európai Bizottság hozza nyilvánosságra az eddigi 12 tárgyalás során készített titkos dokumentumokat, feljegyzéseket, mivel úgy vélik, hogy az Európai Unióban nem lehet helye egy titkos törvény megalkotásának.

Legutóbb szeptember közepén gyűltek össze az európai uniós tagállamok gazdasági miniszterei, hogy az online termékhamisítások és a kalózkodás visszaszorításáról tárgyaljanak. Az aktuális tervezet utolsó pontja szerint "az Európai Tanács minden alkalmas eszközt fel akar használni a termékhamisítás és a kalózkodás ellen". A fájlcserélők joggal aggódhatnak, hogy a jövőben akár börtönbüntetést is kaphatnak. Ilyesmire nemrég már volt példa. Idén június végén ugyanis 90 nap börtönt kapott egy portugál fájlcserélő.

Nagy-Britanniában szintén szigorítanák a szerzői jogsértések büntetését. Egy 28 oldalas dokumentum készítői azt javasolták, hogy a nyereségorientált online szerzői jogsértések esetén kiszabható pénzbírságok eddigi 5000 fontos, Skóciában 10 000 fontos felső határát emeljék fel egységesen 50 000 fontra. Nicolas Zingaretti olasz politikus pedig augusztusban azért lobbizott, hogy a fájlcserélőket büntetések meg a jelenleginél keményebben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Abysmal #16
    Elképzelem a szép jövőt, ahogy a fájlcserélésért elítélt ember végigmegy a börtön folyosóján, mindenki őt figyeli, amint meglátják, mindenki, még a tömeggyilkosok is remegve bújnak el előle a cellájuk sarkába, és még miután egy-egy ilyen gyilkost 3-4 év után kiengedik (a fájlcserélő persze életfogytiglanit kapott), még rémálmaiban is a fájlcserélőtől fog rettegni.
  • gopher #15
    Jólvan, értem. De remélem nem jön el az az időszak, amikor már _muszáj_ lesz ezekkel a cuccokkal nyomulni.
  • vajon kiki #14
    az egyetlen eszköz a kezükben hogy ilyen és hasonló cikkek GIGABETŰS hülyeségeivel a fejlécben ráparáztatnak a hozzá nem értőekre ... pista bácsira és józsi nénire...

    hátha elmegy a letőtéstől a kedvük.
  • vajon kiki #13
    kedves gopher, a TOR hálózaton belül semmiféle hátétépé hedör nincsen a külső megfigyelő értelmezhetetlen titkosított K.A.K.I.-t lát .. egy-egy torrent fájl-t pedig a TOR-on keresztül leszedni nem alig valamivel több idő , mint "sima" böngészőben.. szal kb. 1-2 perc.

    magát a torrent-et pedig a lentebb közölt beállításokkal is ugyanannyi, de inkább gyorsabb általsebesség alatt töltheted le (mivel ilyenformán a szogláltató sem tudja blokkolni (mert az sem tudja eszik-e vagy isszák)) ott sincs semmiféle hedör.. utorrent 1.8.1 és Azureus legújabbaktól kezdve..

    szal magyarán egy CD-t (CD-nyi adatot) kb. 2-4 óra alatt tucc leszedni a torrenten, ha neked pl.: 5 megabites csomagod vagyon. DVD-t pedig egy napon belül.

    És jöhet ide bármilyen ACTA meg *.E.S.T.A.P.Ó se bizonyítékuk se eszközük nincsen megakadályozni

  • gopher #12
    Kedves vajon kiki! Ismerem az általad megemlített technológiákat, viszont te is utána nézhetnél a HTTP header-nek, ugyanis ezek titkosítatlanul utaznak a géped és a szerver között.

    Tor-t ritkán használom, viszont ne mondd nekem, hogy egész nap azzal internetezel, és minden torrent fájlt azon keresztül szedsz le, mert nem a sebességéről híres. Ha igen, hát szíved rajta, én ennyire nem érzem magam veszélyben (még).
  • gopher #11
    Ha így haladunk, akkor talán. Például pár napon keresztül sniffelik a HTTP-s header-jeidet, majd ha túl sok piratebay stb. kérést találnak, kapnak engedélyt a winchester-ed elkobzására. Ha használtál TrueCrypt-et, persze megúszhatod.
  • vajon kiki #10
    kedves gopher, torrent programok titkosítására vonatkozó részletes, szájbarágós információt itt találsz, ami alapján már tényleg még Pista bácsi is merev részegen is be tudja állítani magának a legújabb kalózos filmet ... Böngésző és egyéb TCP alapú internetes jelenlét (pl.: Skype) titkosítására, pedig ajánlom neked a

    TOR-t valamint a magyar nyelvű szájbarágós leírását hogy hogyan működik, ha tényleg érdekel.
  • Sanyix #9
    Mellesleg nem úgy volt hogy a pb-nek lesz https változata? Mert azt sniffelhetik :)
  • Sanyix #8
    és hogyan? Meggyanusítanak, hogy a csúnya értelmetlen karakterekből álló állományt letöltöttél, aminek pár link, meg hash kód, és egy fájllista a tartalma? Hát elég ingatagan alapozott vád lenne :)
  • eto demerzel #7
    az arcod kisebb is lehetne. latszik hogy irni meg olvasni tanultal de jomodort azt aztan nem. neha olyan a szad mint a poce godor. keves benned a jo erzes, bele sem gondolsz hogy mit eltek at azot ott (igaz nem is tudnal). plane hogy nekik aztan semmi kozuk sem volt az itt felhozott temahoz. aztan a haloperidol szed rendesen. latod mi van ha kihagyod. :)))) vagy noveld az adagot. ja es meg valami: voltak az utobbi idoben neked urogenitalis rendszerrel kapcsolatos panaszok? ha nem: lesznek.