Berta Sándor

Nyilvános az ACTA-egyezmény kivonata

Az Egyesült Államok legfelsőbb kereskedelmi tárgyalójának (USTR) irodája nyilvánosságra hozta az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) tervezetét.

Ron Kirk, az USTR az USA legmagasabb rangú kereskedelmi ügyekben illetékes diplomatája, így nagykövetként ő képviseli az ACTA-val kapcsolatos tárgyalásokon az Egyesült Államokat. Kirk ezzel szakított a korábbi gyakorlattal, nem várta meg, míg a dokumentum kiszivárog, inkább a dolgok elébe ment. Ugyan a dokumentum még mindig csak egy kivonat és nem egy átfogó tervezet, de néhány konkrét elképzelést is tartalmaz, és ezekből, valamint a többi információból így is sok mindenre lehet következtetni.

Az anyag egy teljes fejezete azzal foglalkozik, hogy mi az internetszolgáltatók felelőssége a szerzői jogi esetekben és a kalózok elriasztásában. A tervezett intézkedések között ugyanakkor nem szerepel a laptopok és más adathordozók illegális film és zenei másolatok utáni átkutatása. A konkrétan említett elképzelések egyike, hogy börtönbüntetéssel sújtanák a filmpremiereket és a más audiovizuális műveket rögzítő személyeket. A második fejezetben az olvasható, hogy meg kell találni a szellemi tulajdonjogok érvényesítésének legális kereteit. Az internettel egy teljes fejezet foglalkozik, szóba kerül többek között a szellemi tulajdonjog a digitális világban.

Az ACTA támogatói komolyan számolnak az illegális másolók és másolatok elleni harcban az internetszolgáltatókkal. Emellett szóba kerül a világháló ellenőrzése. Az eddigi tárgyalások a meglévő különböző nemzeti szabályozások tapasztalatainak megismerését és egy új egységes szabályozás kidolgozását célozták. Mindenesetre az a mostani anyagból is világossá vált, hogy teljesen új alapokra helyeződhet a fájlcserélők és az illegális másolók elleni harc. Az európai szoftverszabadalmak bevezetése ellen küzdő FFII tavaly novemberben nem véletlenül vélte úgy, hogy az ACTA elfogadása perek egész sorát indíthatja el. Mivel az egyezmény mellett kiállt az Európai Bizottság is, így az ACTA hatályba lépése komoly hatással lehet az európai internetszolgáltatókra és az európai felhasználókra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #2
    .
  • hottold #1
    TOR