Berta Sándor

50 szervezet az ACTA nyilvánosságra hozataláért

Mind az öt kontinens lakói tartanak az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) egyezménytől, mivel fogalmuk sincs az egyeztető országok álláspontjáról.

50 szervezet írt nyílt levelet az ACTA tervezetének azonnali nyilvánosságra hozatalát követelve. Az aláírók között vannak malajziai, perui, indiai és nigériai AIDS segélyszervezetek éppúgy, mint hollandiai, dél-koreai és amerikai fogyasztóvédők, illetve polgári jogi aktivisták, valamint adatvédelmi szakemberek. "Felszólítjuk az ACTA-tárgyalókat, hogy még a további egyeztetések előtt haladéktalanul jelentessék meg a tervezetet és az összes felmerült javaslat teljes szövegét" - áll többek között a dokumentumban.

Az aláírók követelik a tárgyalásokon résztvevő valamenyi szakértő, szövetség és állam nevének nyilvánosságra hozatalát is. Az ACTA-t bírálta az Electronic Frontiers Australia mellett az Ausztrál Internetszolgáltatók Szövetsége is. Az AIDS segélyszervezetek attól tartanak, hogy az egyezmény elfogadása után a fejlődő országokban gyakorlatilag lehetetlenné válhat az olcsó gyógyszerek beszerzése. Ezzel szemben az internetszolgáltatók úgy vélik, hogy a tárgyaló felek segédrendőrökké akarják őket minősíteni.

Ausztriában sem Johann Maier parlamenti képviselő, sem pedig az ORF.at megkeresésére nem reagált a helyi kormány. A kérdésekre választ keresők minden esetben a hallgatás falába ütköztek. Ugyanez volt a helyzet az Európai Bizottsághoz, a Német Ipari Szövetséghez és az Osztrák Ipari Egyesüléshez eljuttatott beadványok esetében is.

Érdekesség, hogy korábban Susan Schwab kereskedelmi megbízottnak, az amerikai felet a tárgyalásokon képviselő szakembernek írt levélben tiltakoztak az Amazon, az AT&T, a Google, a Yahoo, az eBay és a Consumer Electronics Association vezetői.

Az ACTA-tárgyalások előző fordulójára július végén került sor Washingtonban, természetesen ismét zárt ajtók mögött. Erre az időpontra időzítette a Wikileaks egy újabb anyag megjelentetését, melyben az ACTA-t támogató cégek kívánságai szerepeltek. Az elképzelések között egyaránt voltak az ellenőrzések szigorítására és a fizetendő kártérítések összegének további emelésére vonatkozó javaslatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n3whous3 #7
    Na ezt én is kérdem. Persze ott a google, de hogy a faszba lehet írni olyan cikket, amiben meg se említik azt, hogy miről van szó????
  • Wittgen #6
    Ebből is látszik, hogy a pénz mozgatja az egész világot. A nagy mutik, gyártók, kiadók és az általuk pénzelt politikusok az emberiség teljes kizárásával alkotnak olyan, az egész világra rákényszeríteni kívánt szabályokat és törvényeket, melyek csak még nagyobb bevételek eléréséhez segítik őket.

    Legyen profit, haszon, pár ezer embernek földi kánaán, a maradék ~6,5 milliárd lakos meg le van szarva.
  • Doktor Kotász #5
    Szóval az internetnek mi köze van az AIDS-hez?
  • Doktor Kotász #4
    Mi a faszom ez az ACTA?
    Szóval mit csinál, meg miért csinálja, meg miről is szól ez a cikk?
  • 1st3nf4sz4tm444 #3
    Afrika, Ausztrália, Ázsia, Európa, Amerika.

    Miről beszélsz?
  • akoshun #2
    "mind az öt kontinens lakói"

    *köhög**köhög*

    hét kontinens van. Oké, egy lakatlan. De még akkoris hatnál vagyunk. sóhaj.
  • vajon kiki #1
    ki a f**t érdekel hogy miről tárgyalnak ezek az ACTAkukacok zárt ajtók mögött... vastagon beleszórok én is a p*fájukba zárt ajtók mögül és letöltöm a legújabb kalózos filmeket a torrenten zárt titkosított csatornán keresztül.