Napi Online

A szolgáltatók felelhetnek a jogsértő ügyfelekért

Szemben a nagy nyilvánosság előtt folyó nemzetközi tárgyalásokkal, a világ számos országának képviselői titokban készítik elő az Anti-Counterfeiting Trade Agreementet (ACTA), azaz a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást.

Az Egyesült Államok és Japán 2006-ban kezdeményezte az egyezmény megkötését, amiről azóta hat fordulóban tárgyaltak a két ország és Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Mexikó, Szingapúr, több EU-tagország, illetve az unió nevében a soros elnök (jelenleg Svédország) megbízottai. Legutóbb Dél-Koreában ültek asztalhoz a felek, és a tervek szerint a jövő év elején Mexikóban lezárják az előkészítést. Az ACTA titokzatos előkészítése azonban nem bizonyult szerencsés döntésnek: sokan felháborodással vettek tudomást róla, az európai internetszolgáltatók (ISP) szervezete (EuroISP) például a kiszivárgó információk alapján úgy látja, hogy a kereskedelmi egyezmény túlterjeszkedhet azon a határon, amely egy ilyen szerződés esetén elfogadható.

Az ACTA készítői új stratégiát akarnak kínálni a szerzői és szabadalmi jogok megsértése, elsősorban a márkanév-hamisítás ellen - a dolog jelentőségére utal az OECD becslése, amely szerint évente 200 milliárd dollár értékű hamis áru keresztezi a világ országainak határait. A stratégia szerint több lépésben folytatnák le a hamisítás elleni háborút.

Az ACTA - állítólag - kötelezné az ISP-ket, hogy hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek elrettentik a felhasználókat a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak tárolásától és továbbításától, végső soron szakítsák meg az e szabályok ellen vétkező ügyfeleik internetkapcsolatát. Eszerint az ACTA felelőssé teheti az ISP-ket az ügyfeleik által elkövetett jogsértésekért. Az EuroISP álláspontja szerint az olyan emberi alapjogokat illető kérdéseket, mint amilyen a világhálóhoz való szabad hozzáférés joga, nem lehet kereskedelmi megállapodásokban szabályozni ahelyett, hogy átlátható nemzetközi jogalkotási folyamatban határoznának róluk.

Fő törekvéseik szerint nemzetközi szinten szabályozni akarják a hamis termékek megsemmisítését, lehetővé akarják tenni az ezek előállítására szolgáló berendezések megsemmisítését, feljogosítanák az aláíró nemzetek joghatóságait minden hamisítást bizonyító termék, dokumentum stb. lefoglalására a jogsértő vagy a jogot birtokló megkérdezése nélkül és végül támogatnák a vámszervezeteket a hamisított termékeket tartalmazó szállítmányok felderítésében és lefoglalásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lowosan #10
    Ne nagyon mondj ilyet, a végén megpróbálkoznak vele!
  • Sanyix #9
    meg a Földet, és Napot is büntessék meg, mert az teszi lehetővé hogy mindezt megtedd. Sőt az egész univerzumot, mert csak azért tudsz letölteni mert az létezik :)
  • metaljesus #8
    és ha én itthon letöltök egy mp3-at, akkor lehetőleg büntessék meg az elműt is, mert ő biztosította hozzá az áramot, 2-3 pc-boltot, ahonnan a gépemet összeraktam, a kikát, mert a náluk vásárolt íróasztalon nyomogatom végsősoron a billentyűzetet, de akár azt is aki a lakást építette/eladta nekem...
  • Garrett27 #7
    Ne aggódj, majd úgy találják ki a törvényeket, hogy az aki a legkevésbé érdemli meg, fog ezekből az ügyekből jól meggazdagodni..
  • Polemius #6
    Menj el szépen orvoshoz, mindenkinek az lesz a legjobb.
  • DeviloftheHell #5
    sok mocskos zsido
  • Sir Quno Jedi #4
    "...vagy a jogot birtokló megkérdezése nélkül..."

    Azaz akkor is megvédik a jogait a kiadónak/gyártónak, ha az nem kéri, akkor is ha bele is döglik! Szépen vagyunk. Még amcsiban is, ha elállok a vádemeléstől mindenki elsétélhat szépen, de eszerint már nem! Az ügyvédek végső hatalma ím eljövend, így lehet munka nélkül, kényelmesen korlátlan vagyonokhoz jutni mások nevében, akik ezt nem is igénylik!
  • Cat #3
    Börtönbe kerülhet négy Google-vezető
  • Lowosan #2
    Megnyugtatlak, legalább ketten vagyunk...
  • Polemius #1
    Tehát ha valaki telefonon bombariadóval szórakozik, akkor a telefontársaság a felelős.
    Ha valaki levélbombát küld, akkor meg a postaszolgálat??!
    Csak én találom ezt furcsának?