Berta Sándor

Már elérhető a Bada

Hivatalosan is bemutatta okostelefonokhoz szánt új operációs rendszerét a Samsung. Az első ezt használó mobilok 2010 első felében lesznek kaphatóak.

A Bada premierjére Londonban került sor, az első kompatibilis mobil készülékeket pedig a barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatják majd be. Az első Badát futtató okostelefonok várhatóan 2010 első felében érkeznek a boltok polcaira. A Samsung ezzel párhuzamosan igyekszik a programfejlesztők körében is népszerűsíteni a szoftvert, hogy minél több kiegészítő alkalmazás készülhessen el hozzá. A Samsung szerint az új platform ereje a minden területen megvalósítható szinkronizációban, a közösségi hálózatok támogatásában, a 3D-s játékokban és a multitouch funkciókban rejlik. Ehhez társul még a teljesen új kezelőfelület is.

"Az IDC még nem sorolja a teljes értékű okostelefon operációs rendszerek közé a Badát. Szerintünk ebben az esetben sokkal inkább egy szoftverfejlesztési csomagról van szó, amelyhez vannak kiegészítő modulok. Senki sem tudja, hogy valóban az Apple üzleti modellje jelenti-e a jövőt, de az Apple Store nagy sikere arra kényszerítette az összes piaci szereplőt, hogy hasonló szolgáltatásokat indítsanak" - jelentette ki Francisco Jeronimo, az IDC munkatársa.


Az új platformok megjelenése miatt a szoftverfejlesztők nem igazán boldogok, ugyanis folyamatosan nőnek a fejlesztési költségeik. A dél-koreai óriáscég ezt a problémát úgy próbálja meg orvosolni, hogy komoly pénzösszegeket ajánl fel. "Ennek ellenére a fejlesztőknek gazdasági és minőségbiztosítási okokból előbb vagy utóbb mégis csak dönteniük arról, hogy melyik platformra készítenek alkalmazásokat, melyiket részesítik előnyben. A Bada mindenesetre nagy esélyt jelent a fejlesztők számára, hiszen egyrészt a Samsung - 20 százalékos mobil piaci részesedésének köszönhetően - a Nokia mögött a második legnagyobb mobiltelefon-gyártó, másrészt a Bada lehetővé teszi a programozóknak, hogy ne csak az okos-, hanem a hagyományos mobiltelefonokhoz is készíthessenek kiegészítő szoftvereket" - közölte Jeronimo.

A Samsung november közepén jelentette be a Badát, amelyhez komoly reményeket fűz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ireg86 #12
    A fejlesztőket vonzza az új platform, új lehetőség. Egy telített piac, ahol nagy a verseny már nem biztos, hogy mindenkinek fekszik.
  • sly007 #11
    ... de a fejlesztőket már így is leköti sk jelenlegi platform is. :)
  • trabiubi #10
    szerintem egy platform siekre főleg attól függ, hogy mennyi fejlesztő áll neki ezzel foglalkozni, és programokat írni rá
  • VinczeLacz #9
    Ahhoz valami nagyon nagy dolgot kéne tudnia, de így első ránézésre, csak egy lesz a sok közül.
  • NullZ3r0 #8
    Az iPhone OS pedig időbeli előnyre tett szert.
  • Inquisitor #7
    Az Android és a Nokia Mameo, előbbi nagy szabadsága,, utóbbi sokkal előbb való indulása okán.
  • sly007 #6
    Garancia nincs rá, de én úgy gondolom hogy a csak a Samsung áll mögötte akkor nem fog elterjedi. Mert senki másnak sem érdeke.
  • JL666 #5
    de mi a garancia, hogy nem ez lesz a legtámogatottabb?!
  • sly007 #4
    Majdnem jó hasonlat. :D Amúgy apraja úgy is kihullik. Samsung úgy néz ki nem tanult a történelemből és széllel szembe vizel. :D Ha jól akarnak indítani, akkor a legtámogatottabb rendszert válasszák, és ahhoz igazítják a telót. Egy új rendszert teljesen felesleges volt kitalálni, hiszen mindenki arra írja a szoftverét amelyik leginkább támogatott.
  • darkhill #3
    Minek ennyi fajtat csinalni? lenne inkabb egy ami integralhato minden mas eszkozzel..
    ugyan az a story mint amikor 5 telefonnak 5 kulonbozo toltoje van