Berta Sándor

Már Európában is kapható a Samsung Blue Earth

Immár Közép-Európában is megjelent a mobil szolgáltatóknál a dél-koreai gyártó környezetbarát készüléke.

A Samsung S7750, közismertebb nevén a Blue Earth érintőképernyős mobil háza újrafeldolgozott műanyagból készült. Az eszköz azonban nem csak ebben egyedi. A telefon hátoldalába ugyanis napelemeket integráltak, így képes akár a napfény segítségével is működni. A Samsung adatai szerint - megfelelő fényviszonyok esetén - egy óra napoztatva töltés tíz perc beszélgetést tesz lehetővé. Emellett természetesen lehetőség van a készülék hagyományos módon való feltöltésére is.

Az akkumulátor kapacitása 1.080 mAh, a töltő ugyanakkor szintén környezetbarát: nem tartalmaz brómot és a készenléti üzemmódban is kevesebb, mint 0,03 Wattot fogyaszt. A töltő ráadásul a folyamat végeztével automatikusan lekapcsol. Egy feltöltéssel a maximális beszélgetési idő 3G-módban 250 perc, míg a készenléti idő szintén 3G-módban legfeljebb 300 óra.

A termék házát újrahasznosított műanyag palackokból készítették. A csomagolás szintén újrafeldolgozott anyagokból van és akár képkeretként is hasznosítható. A Samsung azonban nem csak a külső, hanem a belső tekintetében is ügyelt a környezet védelmére. A kijelző világítása és a Bluetooth-funkció egyetlen gombnyomással úgynevezett Eco-módba kapcsolható. Az Eco Walk beállítás egy integrált lépésszámlálót takar, amely ráadásul kiszámítja, hogy a gyalog megtett utunkkal mennyi széndioxid kibocsátását előztük meg.

A 109 x 54 x 14,2 mm méretű, 119 gramm súlyú S7550 kijelzője egy 3 colos, 16 millió szín megjelenítésére képes WQVGA-TFT érintőképernyő. Ezenkívül beépített, automatikus arcfelismerő funkcióval ellátott 3 megapixeles kamerája és sztereó FM-rádiója is van. Az eszköz képes lejátszani az MP3, az AMR-NB, az I-Melody, a MIDI/SP MIDI, a WMA, az AAC, az AAC+ és az Enhanced AAC+ formátumú audio-, valamint a WMV, az MPEG4, a H.263 és a H.264 formátumú videofájlokat.

A készülék képes MPEG4 és 3GPP formátumokban rögzíteni videókat, valamint lehetőség van videoüzenetek küldésére, videostreaming szolgáltatások használatára és videotelefonálásra is. A belső memória tárolókapacitása 130 megabájt, ez microSDHC memóriakártyák segítségével 16 gigabájttal növelhető. Az összképet a WAP 2.0-s böngésző, a JAVA MIDP 2.0, a Bluetooth 2.1, egy USB 2.0-s port, a HSDPA-, az AGPS- és a WiFi-modul teszik teljessé. A mobilban van még naptár, óra, stopper, ébresztő, számológép, átváltó, jegyzetelő, hangfelismerő és konferencia-beszélgetés funkció is. Ezenkívül alkalmas a PowerPoint és az Office dokumentumok megjelenítésére, a BPP/PictBridge funkciónak köszönhetően a nyomtatásra és e-mailek küldésére, illetve fogadására is.

A 850, a 900, az 1800 és az 1900 MHz-es GSM-tartományban egyaránt használható Samsung S7550 Blue Earth bevezető ára 329 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gaben666 #14
  Nem tudom miért de nekem nagyon tetszik.
 • levelhun #13
  "Persze, az újrahasznosítás az többnyire nagyobb környezetterhelést okoz mint ha szűz nyersanaygokból történik a gyártás (idiótafalván legalábbis), de te ebben sem vagy biztos."
  Arra utaltam, hogy az újrahasznosítás sincs ingyen, és ha hozzáadjuk a napelemek legyártását, akkor nem vagyunk előrébb (bár erre valóban nincsenek adataim).

  "Látom "akkumulátorszakértő" is vagy, hiszen a "csordogáló" töltés szerinted rossz hatással van az aksikra. Ezek szerint a gyorstöltés élettartamhosszabbító?"
  Nem, valóban nem. De ha kirakod a napra a mobilod sok órán keresztül, hogy ilyen lassan feltöltődjön, akkor a felmelegedés megteszi a magáét (http://www.batteryuniversity.com/partone-19.htm).
 • T2k #12
  Fiam, téged sem az IQ-d miatt kedvelnek!
  Persze, az újrahasznosítás az többnyire nagyobb környezetterhelést okoz mint ha szűz nyersanaygokból történik a gyártás (idiótafalván legalábbis), de te ebben sem vagy biztos.
  Látom "akkumulátorszakértő" is vagy, hiszen a "csordogáló" töltés szerinted rossz hatással van az aksikra. Ezek szerint a gyorstöltés élettartamhosszabbító?

  Áruld már el okostojás, hogy a mai lítium akkumulátorokban mi a mérgező?

  Tudod értelmes emberek az elhasználódott elektronikai cikkeket nem a kukába dobják, hanem visszaviszik a megfelelő begyűjtőhelyekre ahol gondoskodnak az újrahasznosításukról. Egyszer próbáld ki ezt te is!
 • levelhun #11
  Ha minden műszaki termék esetében ilyen szemlélet uralkodna, akkor teljesen nyugodt lelkiismerettel pusztítanánk el az életterünket. A jelenlegi helyzet legalább némi bűntudatot kelt az emberben (jó esetben).

  A fő probléma az, hogy a "zöldek" jó mélyen belénk sulykolták, hogy a napenergia mennyire tiszta dolog - miközben a napcellák használata sincs "ingyen", ezek is műanyagok, és egyszer ezek is a kukában végzik - ami önmagában nem baj, de egy telefon hátulján biztos, hogy nem fogják visszatermelni a saját "árukat".

  Viszont az jól hangzik, hogy a telefon képes önmagát feltölteni - és erre egyre több gyártó fog építeni, ha ez a készülék sikeres lesz.
 • Atomreaktor #10
  az elv, meg a hozzállás a lényeg, képzeld el, ha minden egyes műszaki termék esetében ilyen szemlélet uralkodna!
 • trabiubi #9
  Ez lesz az ultimate telefon a kiránduláokon, ahol nincs villanyhálózat :D
 • levelhun #8
  És most gondoljuk át, hogy mennyivel kisebb környezeti kárt okozunk, ha nem vesszük meg ezt a telefont, hanem a régit használjuk tovább.

  Ez az egész képmutatás - az egyetlen jelentősséggel bíró "újítás" ebben a műanyagok újrahasznosítása. Bár kíváncsi lennék arra, hogy az újrahasznosítás mennyivel több energiát kíván meg mint az eredeti eljárás - összességében nem vagyok benne biztos, hogy környezetbarátabb ez a megoldás - főleg ha a napcellák legyártását is hozzáadjuk, aminek előnyeit nem sokan fogják kihasználni.

  De ha ki is használják, az akkumulátor élettartamára bizonyosan nem lesz jó hatással ez a csordogáló töltés - nem is beszélve a lentebb említett túlmelegedésről (ami szintén a legmérgezőbb alkatrészt, az akkumulátort károsítja elsősorban) - a készülék idő előtt kerül a kukába, aminek sokkal több negatív következménye van, mint amennyi pozitív a kevés megspórolt áramnak.
 • kovadam87 #7
  Hamarosan minden telefon gyártó cég köteles lesz egy szabvány töltőt árulni és csak is azt használni. Legalábbis Európában így lesz mivel ha jól emlékszem a törvényt már meghozták. Az OLED meg lehet azért nem került bele mert még drága nem?! :S Egyébként meg természetesen nem ez fogja "megmenteni" a földet de nézetváltáshoz vezethet ;) Tudjátok mint a pillangó effektus :)
 • duvy #6
  Talán elég lenne csak minden telefonhoz hasonló töltő, és máris közelebb lennének a kinézett célhoz.
 • Omega #5
  Szerintem ez tiszta faszság. Nem ettől lesz megmentve a föld, ez csak ilyen felvágásra jó.