Berta Sándor

Tavasszal debütálhatnak az új SD-kártyák

Komoly, elsősorban sebességbeli változásokon esnek át a következő generációs SD memóriakártyák.

A 4.0-s szabványú adattárolók az elődiekhez képest egy plusz csatlakozót kapnak, így az elméleti maximális adatátviteli sebességük tovább nőhet és - az úgynevezett Low Voltage Differential Signaling (LVDS) eljárásnak köszönhetően - elérheti a 300 megabájtot másodpercenként. A specifikációt csak jövő tavaszra pontosítják, így az első termékek is csak akkor mutatkozhatnak be a boltok polcain. A 3.0-s szabványú SD memóriakártyák elméleti maximális adatátviteli sebessége jelenleg 104 megabájt másodpercenként.

A Nikkei Electronics Asia japán újság tudósítása szerint amennyiben elfogadják az új szabványt, úgy a csatlakozók a mobil készülékekben is elterjedhetnek és ezzel új távlatok nyílhatnak meg a mobil videók készítése és terjesztése előtt. Az USB 3.0-hoz hasonlóan az új szabvány is lefelé kompatibilis lesz az elődjeivel és megmarad a memóriakártyák jól bevált formája is. A szakértők úgy vélték, hogy a plusz csatlakozó miatt ugyanakkor előfordulhatnak majd kisebb problémák, éppúgy, mint korábban az USB 3.0-s eszközöknél.

A 4.0-s SD szabvány mellett szól, hogy a fejlesztők jelentősen javítanának az adattitkosítási megoldásokon is. A felhasználóknak lehetőségük lenne 128 bites kódolással és egy eddig még meg nem nevezett titkosítási technika segítségével védeniük a fájljaikat. Az új adatátviteli technika további előnye, hogy használható lesz az SD Input/Output (SDIO) eljáráshoz, amelynek keretében további bővítőkártyák lesznek beilleszthetők egy meglévő rendszerbe.

Az SD szabvány malmára hajtja a vizet, hogy a a többek között a Nokia által támogatott alternatív szabvány, a MIPI (Mobile Industry Processor Interface) eddig nem tudott elterjedni. A következő generációs SD memóriakártyák maximális tárkapacitása 2 terabyte lehet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #4
    Cefet:
    Optikai adatárolásra (elsősorban backup-ra) csak a lamerek használják a cd/dvd/br lemezeket. Mivel optikai úton van az adat tárolva ezért a műanyak anyagszerkezetében bekövetkező változások (amik léteznek és sok adat veszett már ela világon ezek miatt) miatt elszállhat az adat. Viszont a színtiszta elektromos elven történő tárolás sem kimondottan jó. Athlon64-nek is szól: a mostani flash technológiák (pl. flash drive) nem nagyon komálják az sok i/o műveleteket ezért egylöbb vagy utóbb, de tuti me fognak halni. Javításuk teljesen egyszű: formatálni kell őket v. viszed a Khürtihez.
    Lehet idejemúlt és régi megoldás, de véleményem szerint a mágneses elven való adattaráolás egyenlőre a legmegbízhatóbb. Elsősorban nem is annyira a tiszta mágneses tárolásra gondoltam, hanem inkább olyanra mint amit az MO lemezek valósítanak meg.

    az aláírásról inkább nem írok mert ez egy szakfórum akar lenni és nem poltikai mocsár.

  • Athlon64 #3
    Hajrá Flash! Hajrá SD!

    Nagyon kedvelem a pendrive-ket van egy pár belőlünk. Jó lenne ha most már olyan HiFi cuccokat gyártanának amik nem csak lejátszanak róluk hanem fel is vesznek rá. És akkor már Ogg Vordis és Theora formátumba legyenek kódolva.


    Cefet: a hozzászólásod alatti kis mottódhoz: magyarnak lenni nem rasszizmus hanem nacionalista. Ami egyesek szerint rossz. Egyesek szerint...
  • Cefet #2
    Cool... 2 TB. Tényleg látszik az optikai formátumok lassú halála.
  • torcipepe #1
    én még 3-asról se hallottam.