Specker Balázs

Szupergyors 8 GB-os SD memóriakártya érkezik

A japán óriáscég szerint ez lesz az első ekkora kapacitású memóriakártya a piacon, amely megkapta a Class 4 besorolást. Amennyiben a kártya tényleg bírni fog ezzel a minősítéssel, úgy a felhasználók minimum 4 MB/s-os adatátvitelre számíthatnak majd.

Az SD-kártyák árai az elmúlt másfél évben jelentősen csökkentek, átviteli sebességűk és tárolókapacitásuk pedig óriási léptékben gyarapodott. A Toshiba most bejelentette, januárban piacra dobja saját 8 GB-os SDHC-kártyáját. "Az SDHC (Secure Data High Capacity) memóriakártya az SD Card Association 2.0-ás SD-specifikációján alapszik, amely nagy kapacitást és teljesítménynövekedést ír elő a piacvezető SD memóriakártyák számára. A Toshiba az első cég az üzletágban, amely Class 4 8 GB SDHC kártyáról számolhat be" - áll büszkén a vállalat sajtóközleményében.

A gyártó azonban még erre is rálicitál, ígérete szerint ugyanis terméke akár a 6 MB/s-os sebességre is képes lesz. A modell nevében szereplő HC (High Capacity) jelzést a legalább 4 GB-nyi tárolókapacitással bíró SD-kártyák kapják meg. Ha a hír igaz, akkor a kártya remekül használható lesz az olyan nagy tárhelyet és sebességet igénylő eszközökben, mint amilyen a Panasonic nemrég bejelentett HDSC-SD1 videokamerája is - írja a ComputerWorld.

Az oldal értesülései szerint a felvevővel körülbelül három órányi videoanyag férne rá a Toshiba kártyájára, amely előreláthatólag 340 dollár körüli áron lesz kapható Japánban. A hírek szerint a távolkeleti megjelenéssel egy időben a tengerentúlon és Európában is kapható lesz a csúcskártya, az idén szeptemberben debütált 4 GB-os modellel egyetemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #39
    "egy olyan oldalon, amire azt mondták, hogy ami nincs rajta az nem is létezik."

    Hát ez legendás. És kik mondták? Csak nem az oldal üzemeltetői?
  • BiroAndras #38
    Persze raknak 100-ból 1-be. A nyáron nézegettem őket, vévgigjártam az összes nagy árúházat, és összesen egy típust találtam, ami vinyós.
    De néztem a neten is egy olyan oldalon, amire azt mondták, hogy ami nincs rajta az nem is létezik. Ott se találtam 3-nál többet, és csak 1 volt értelmes árban (150.000 Ft).
  • Flashy #37
    raknak.
  • BiroAndras #36
    Én azt nem értem, hogy a kamerákba miért nem vinyót raknak. Még egy 8 gigás kártyára is alig fér film. Pláne HD. Egy vinyóra sokkal több fér, ráadásul sokkal olcsóbb. És sem a méret, sem a rezgések nem jelententek gondot.
  • Hegyikecske #35
    Hát az 5let jó, (el tudnám képzelni a pdam-ban) csak ne lenne ilyen drága!! Nem tudom mennyi most éppen a dollár-ft árfolyam de szerény becslésem szerint is legalább 70rugó, és ha elhagyod...
  • ssdb #34
    Nekem a mostani 2GB-s SD-ma PDA-mba elég... Egyelőre... majd a kövibe már jöhet pottom olcsó összegért :)
  • Yv@n #33
    Nem elég. 8mpix körüli gépnél sorozatlövést már rövid idő után belassítja, hasonlóképpen képtelen leszel vele folyamatos videot felvenni, egyszerűbb consumer kategóriás eszközökben, amik nem rendelkeznek olyan minőségű tömörítési algoritmussal ami megfelelő méretben normális minőséget adna.
  • Csatti #32
    Nem egészen. Ez írási sebesség, és ha csak nem pendrive-ként akarod használni a kártyádat, akkor a számítógépről nem nagyon fogsz rá írni, csak beolvasni az anyagot (a kártyák olvasási sebessége általában jóval meghaladja az írásit). Az írási sebessége pedig úgy tűnik bőven elég egy camcorderhez (amihez szánják), mivel ha kb. 3 órányi anyag fél rá, akkor ha tele lehet írni fél óra alatt, akkor nem bőségesen elég gyors?
  • juzosch #31
    Ha jó oldalt találsz, akkor videókat, játékdemókat, stb simán lehet tölteni 5-6 MByte/sec-cel.
  • dez #30
    Tényleg nem mindegy, 8-szoros különbség. :)