Spencer

Memory Stick termékek várhatók a SanDisktől

Egy a SanDiskkel kötött kereszt-licencszerződés révén a Sony kiterjesztette a Memory Stick memóriakártyákkal kapcsolatos licencmegállapodásainak körét.

A ma bejelentett szerződés értelmében a SanDisknek a jövőben lehetősége nyílik Memory Stick, Memory Select Function Memory Stick és Memory Stick Duo memóriakártyák, valamint Memory Stick I/O kártyák gyártására és SanDisk márkajelzéssel történő forgalmazására. Ezt megelőzően a SanDisknek csak Memory Stick Pro kártyák gyártására volt engedélye, még pedig egy idén januárban aláírt licencmegállapodás értelmében.

A két nagyvállalat a Memory Stick memóriakártyák kapcsán 2001 szeptembere óta ápol jó kapcsolatokat egymással, amikor is a Sony és a SanDisk vezetői aláírták az első közös licencszerződésüket, melynek értelmében a SanDisk flashmemória chipeket kezdett szállítani a Sony-nak, mely cég pedig cserébe készre gyártott Memory Stick memóriakártyákat szállított a SanDisknek. A két cég által a mostani bejelentéssel kapcsolatban kiadott nyilatkozatból egyébként kiderül, hogy a SanDisk várhatóan még ebben a hónapban meg fogja kezdeni a különböző Memory Stick termékek tömeggyártását, és várhatóan ezen termékek forgalomba hozatalára sem kell sokat várnunk.

A hagyományos, elsőgenerációs Memory Stick memóriakártyák közül a legnagyobb kapacitású modellek 128 MB adat tárolására képesek. Ilyen memóriakártyákat manapság rengeteg digitális eszközben használnak, így például többek közt digitális fényképezőgépekben, videokamerákban, kéziszámítógépekben és mobiltelefonokban. A Memory Select Function-féle Memory Stick kártyákon két darab 128 MB-os memóriachip található, így ezen kártyák összkapacitása eléri a 256 MB-ot. Utóbbi kártyákon egy külső kapcsoló található, melynek segítségével megoldható a két memóriachip közötti váltás.

A Memory Stick Pro kártyákat a Sony már a SanDiskkel közösen fejlesztette ki, és ezen a hagyományos Memory Stickekkel megegyező méretű, viszont gyorsabb működésű új memóriakártyák már akár 1 GB adatot is képesek eltárolni, de a Sony szerint elméletileg 32 GB-os modellek is készíthetők. Végül pedig a Memory Stick Duo kártyák elsősorban kisebb méretükről, illetve tömegükről ismerszenek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz_8 #6
    Höhö, flém!
    A helyesírási szabályzat szerint lincenc, ugyanakkor a licensz is széles körben elterjedt. Ilyen a mamut vs. mammut vita, amit ugyanezen apropóból jó két hete szintén felhoztam.
  • Zro #4
    licenc : ker gyártási engedély,szabadalom felhasználási joga. Nézzetek utána az idegen szavak szótárában :) Szóval licenC , c - vel a jó :)
  • Cat #3
    nincs olyan magyar szó hogy "licenc"
    mindig leirod, de csak magadat égeted vele...
  • Gabest #2
    egyik sem jó, "license" az.