Napi Online

Szétlopják az előfizetői tartalmakat az interneten

Egy frissen megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban megjelenő internetes újságokat átlagban 4,4-szer másolják le engedély nélkül, de a legnagyobb, országos lapok 15-szörös illegális másoláson is áteshetnek.

Az egy hónapig tartó, 157 újság több mint 100 ezer cikkére kiterjedő megfigyelés úgy találta, hogy több mint 75 ezer oldalról 112 ezer csaknem tökéletes jogtalan másolat készült, míg 520 ezer esetben részeket vettek át az eredeti forrásból.Az amerikai Attributor tartalomszolgáltató és online kutatócég által végzett, a Financial Times által közölt tanulmány vélhetően kritikus részét képezi majd a híripar és az online hirdetők közötti tárgyalásoknak, miután a kiadók nem akarnak lemondani a nem engedélyezett újraterjesztés révén kieső reklámbevételekről.

Bár az Attributor és az FSC még nem becsülte föl a licenc nélkül használt tartalom értékét, egy januári, a 25 legnagyobb amerikai kiadóval lefolytatott kutatás becslése szerint 250 millió dollár kiesést okoz nekik a tartalmak illegális átvétele. A tanulmányban kérdezett kiadók jó része az internetes keresőóriások feladatának tartaná az engedély nélküli tartalomhasználat visszaszorítását. A kiadók értesülések szerint azt is el akarják érni a keresőszolgáltatóknál, hogy a sajtótartalmak engedély nélküli használatából bizonyos oldalakhoz befolyó bevételeket térítsék vissza az eredeti kiadókhoz.

Jim Pitkow, az Attributor vezérigazgatója szerint a hirdetési hálózatok is felelősek az engedély nélküli tartalmak mellé csatolt hirdetések ügyében. Érdekes módon azonban a konzorcium nem azt kéri a hirdetési ágazattól, hogy tegyen lépéseket a lopott tartalmak megkülönböztetése és azok távoltartása érdekében, hanem inkább részesedést szeretne az ilyen módon termelődött bevételekből - számolt be az FT.

A kutatás megjelenésének időpontja ráadásul nagyjából egybeesik az amerikai szövetségi kereskedelmi felügyelet (FTC) tegnap indult találkozójával, amely a "Hogyan élheti túl az újságírás az internetkorszakot" címet viseli. A workshopok előadói között olyan nevek szerepelnek, mint Rupert Murdoch médiamágnásé.

A több mint 1500 kiadót képviselő szervezet (Fair Syndication Consortium, FSC) arra akarja rávenni a Google-t és a többi nagy online keresőt, hogy nézzenek utána a kiaknázatlan bevételi lehetőségeknek. Közben például Murdoch annak lehetőségét vizsgálta, hogy a Microsoft Bing keresője a Google-hoz hasonló módon jelenítse meg a keresett címeket miután a szoftveróriás felajánlotta, fizet a tartalmak indexeléséért annak fejében, ha azok a Google keresőjében nem jelennek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 5c0rp330n #21
    az sg nem szaklap, sosem volt az. az itteni cikkek szinvonala a valahol a blikk es zsindex kozott helyezkedik el.
  • Komolytalan #20
    Csak hogy te is felfogd miről van szó: Megveszek 1 domain nevet, mittomén faszahirek.hu címet, rakok be 1 szervert az adatparkba. Felrakok rá egy modproxyt, hogy a faszahirek.hu/szdsz oldalon az index jöjjön komplett, a faszahirek.hu/maszop linkre a népszabi, a faszahirek.hu/jobbik linkre a kuruc, a faszahirek.hu/fidesz linkre meg az mno. Esetleg ha nagyon megerőltetném magamat csinálnék rá egy robotot, hogy amire sokat kattintottak, az legyen felsorolva a faszahirek.hu oldalon. Na ez mekkora munka? Teljesen beleszakadós, ugye? Mégis felrakhatok rá saját reklámot, az eredeti siteon lévőket meg jól kiszűrhetem. Á, ez nem lopás, dehogy.
  • Komolytalan #19
    El vagy te egy kicsit tájolódva. Az sg egy fillért se kap az isp-től, sőt fizet is azért, hogy a szervereit hostolják. A reklámok nézegetése meg nem jogosít fel lopásra. Ennyi erővel egy combinot is hazatolhatnál a kertbe, mert reklám van rajta.
  • Komolytalan #18
    Itt nem arról van szó, hogy az sg-s hír olvasásáért fizess, hanem akkor, hogy ha mondjuk copypástolod a bestofgyurcsányra az sg-s cikket. És aki ebben segíteni tud, hogy az ilyen lopások kiderüljenek, az bizony a kereső szolgáltató. Manapság nagyon trendi írni valami fosadékot phpban, rámondani hogy vebkettes, és telerakni lopott tartalommal. Esetleg írni rá robotot, ami felrakja a tartlmat helyetted. Aztán felkúrni rá némi google adst, és figyelni ahogy nő a zsé a bankszámlán.
  • Garrett27 #17
    Mélységesen egyetértek. Anno még máshol laktam, és bizony megtörtént, hogy az előfizetett újságomnak néhányszor hűlt helyét találtam a lezárt postaládában, aztán meg időnként fel-feljönnek olyan hírek, hogy a postások némelyike "szabadidejében" mások által előfizetett újságokat bont fel és szedi ki belőle a holmit, dvdt stb.. Azt már nem is említem, hogy érdekes módon egy bizonyos postásnál történt meg, hogy a katalógusok sokszor nem jöttek el, pedig el volt küldve.
  • B0nFire #16
    A flémelés helyett - ha már annyira sok a szabad időd és saját magad ajánlkozol - nem szakdolgozatokat kell feltölteni a torrentre, hanem gyere le hozzánk, kapsz egy kapukulcsot tőlem, aztán őrizd a postaládámat, mert valaki állandóan kilopja belőle a Kelet-Magyarországot, amiért fizetek, és a postás is csak a vállát vonogatja, meg a housemaster is, holott zárva van a ház - elvileg!

    No, bakker ezt jelenti az előfizetett tartalmak ellopása, nem azt, amit a cikk állít, mert a cikk állításaival ellentétben ahhoz eljut a tartalom, aki fizetett érte. Tőlem fizikailag van ellopva az újság, így el sem tudom olvasni.

    Ez a lopás és a másolás közti különbség, amit pedig jó lenne, ha az SG megpróbálná egyszer s mindenkorra megjegyezni magának, és nem írna ilyen címeket, amiről tudja, hogy egyből megindul a flémelés. Nem ugyanaz a kettő. Egy szaklap - már ha annak tartja magát az SG - legalább legyen már ezzel tisztában!
  • B0nFire #15
    1ébként meg fizetsz érte 2× is, nem is keveset. Gondolom egy vezetékes, meg ha már említetted egy mobil internetet, ami nem 2 forint. Csak a bevétel nem közvetlenül kerül az SG-hez, hanem közvetve, mert először az ISP kapja meg, de a reklámbevétele nem 2 Ft az SG-nek, amire csak úgy tehet szert, hogy sokan olvassák. Jó biznisz az internet, ne tessék már úgy beállítani, hogy csupán szívszeretetből csinálják, mert az SG saját maga vallotta be, hogy a kezdeti szakirányú cikkektől saját önszántukból kanyarodtak el a bulvárosabb irányba, hogy növeljék az olvasószámot. Azt meg minek? Nekem is van szakmai blogom, amit kábé 3 ember olvas rendszeresen. Ha csinálnék egy napiszar, vagy puruttya-féle testvérblogot és okádnám én is a mocskot, lenne annyi látogatóm, hogy szép bevételem lehetne a reklámokból.

    Szóval aki keresni akar vele, az keres is, és nem kéne ujjal mutogatni a másikra, hogy "ha szar, akkor miért olvasod?"
  • Gerygrey #14
    Nem mondom hogy szar, csak épp annyira nem nagy szám hogy pénzt adjak érte. Pont jó arra hogy valamivel elüssem azt a napi néhányszor fél óra fölösleges időmet, amikor értelmesebb elfoglaltságot nem találok magamnak, amikor mondjuk melóhelyen vagyok és renderel a gép ezért egy Firefoxon és Winampon kívül nem sok mindent tudok futtatni rajta, vagy a villamoson ülök. Két megálló között még mindig jobb egy SG cikk, mint nézni bambán a már többezerszer végigjárt Teréz körutat. Ingyen jó, ha fizetős lenne, olvasnék mást.
  • gulyasandras #13
    "Egyébként pedig tessék minőségi tartalmakat előállítani, és akkor majd azért fizetek is. Indexes, SG-s színvonalú (bulvár)hírekért soha nem fizetnék egy forintot sem"

    Ha valamit szarnak tartasz, miért olvasod?
  • hol9672 #12
    Hehe, suckdolgozat, minden szót, minden mondatot átirni rokonértelmüre, és akkor azért lehet másolni, ha nem is az egészet, de kis részeket igen. Nem kell a forrásnak más szakdolgozatnak lennie, jó arra egy gazdasági szakkönyv is.

    ja és pernahajder rupert mordecháj, továbbra is nagyon kapzsi vagy!