Berta Sándor

niiu - a személyre szabható újság

Miközben a nyomtatott sajtóorgánumok különböző módon igyekeznek biztosítani a túlélésüket az online világban, két berlini hallgató érdekes javaslattal állt elő.

Hendrik Tiedemann és Wanja Sören Oberhof egy innovatív és a 21. század követelményeinek megfelelő üzleti modellt akarnak megvalósítani. "A niiu az első személyre szabható, nyomtatott napilap Németországban. Ez ugyanis az első eset, hogy egy ilyen elképzelést valaki a gyakorlatba is átültet" - jelentette ki a 23 éves projektalapító, Wanja Sören Oberhof.



A két fiatal azt szeretné, hogy a jövőben bárki elérhesse nyomtatott formában is az őt érdeklő online cikkeket, fórumbejegyzéseket és más szöveges tartalmakat. A niiu segítségével ez könnyedén megvalósítható, hiszen a felhasználóknak elég csak összeválogatniuk az őket leginkább érdeklő online anyagokat és minden reggel hat órakor meg is kapják a személyre szabott újságjukat. "A mi programunkban azt akarjuk megmutatni, hogy miként nézhet ki az újságok jövője. Meggyőződésünk, hogy a niiuval egy olyan többletértéket nyújtunk, amit az olvasók díjazni fognak. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ezzel a lépéssel nem oldottuk meg a jövő összes kihívását" - hangsúlyozta Oberhof.

Az ötlet Tiedemann és Oberhof fejében egymástól függetlenül pattant ki. A projekt két tagja úgy gondolta, hogy sem a nyomtatott sajtó, sem az online média nem tudják önmagukban teljesen kielégíteni a fiatalok igényeit. Ezen segíthet a niiu. "Az érdeklődők október 13. óta regisztráltathatják magukat a honlapunkon. Az első újságok november 16-án jelennek meg. Az eddigi megrendelések jóval túlszárnyalták a várakozásainkat" - mondta Oberhof.

Az új modell nem csak a felhasználók, hanem a kiadók érdeklődését is felkeltette. A szemlézhető kínálatban jelenleg 17 regionális és nemzetközi újság, köztük a The New York Times és 500 online tartalomszolgáltató anyagai találhatók meg. Ezek cikkeiből, fórumbejegyzéseiből bárki összeállíthatja a saját 24 oldalas, személyre szabott napilapját. Oberhof leszögezte, hogy elsősorban a fiatalokat célozzák meg. A niiu működését a lapeladásokból és a hirdetési bevételekből finanszíroznák. Az egyes lapszámokért a diákoknak 1,20, míg mindenki másnak 1,80 eurót kell majd fizetnie.

A projekt már képviselteti magát a Twitteren és a Facebookon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #6
    "Ráadásul rohadék flash animok, és gusztustalan popupok sem gyilkolják az ember agyát."

    Erre való az Adblock Plus....
  • kvp #5
    Erre talaltak fel anno az rss feed-eket. Az rss-bol dolgozo oldalakbol lettek a mashup-ok. Ok meg feltalaltak azt, hogy az emberek szivesen fizetnenek azert, hogy valaki ezt kinyomtassa es hazhoz vigye. Szerintem meg jobb a mindenki vesz egy nyomtatot es maga nomtatja ki amit egy szoftver betordelt neki. Rengeteg szallitasi koltseget lehet igy megsporolni. A nyomtatas mehetne akar elektronikus papirra is. Ha nyomtatas utan az elektronikarol lecsatolhato lenne a papir akar ujsagkent is lehet olvasni. (ha a papir sarkaban a csatlakozo kis aranyozott rezfoliaja nem zavarja felhasznalot) Igy ha egy hir 7-kor esik be, akkor nem kell masnapig varni, hiszen a reggeli mellett az 1 perccel korabbi hir is olvashato. (ez a frissitesi sebesseg ami miatt egyre tobben neznek hircsatornakat vagy az internetet)
  • Crane #4
    Szerintem ötletes, és újszerű. Sokan nem szeretnek gépeken olvasni (és ezen nem sokat segit az e-book sem). Egy reggelinél a kávé mellet forgatott újság élményét egyik sem pótolhatja. Sokkal közvetlenebb, és emberibb élmény a papír alapú sajtó. Ráadásul rohadék flash animok, és gusztustalan popupok sem gyilkolják az ember agyát.

    A cikkből meg kiderül, hogy a témákat kell összeválogatni, nem a cikkeket, meg bejegyzéseket. És így már értelme van. Mert pl. engem nem érdekelnek a sporthírek, de érdekel a tudomány, és pl. az SG tudomány rovatát szívesen látnám minden reggel az újságomban. Vagy pl. érdekelnek a külföldi hírek, de itthon nincs normális hírforrás, akkor jó ha egy külföldi újság, vagy portál külföldi hírek rovatát választhatom be.

    A nyomdatechnikai is tart ott, hogy ezt napilapban valósítsák meg. Izgalmasabb kérdés az egyedi újságok automata tördelése úgy, hogy az ki is nézzen valahogy.

    Szóval van ebben valami, és nem kell őket lehurrogni, csak mert hisznek a céljaikban, és tesznek érte, és nem más bér-rabszolgájaként dolgoznak, vagy sorban állnak segélyért.
    Sok siket nekik!
  • Lenry #3
    és azt én honnan fogom tudni, hogy mi fog történni, hogy holnap mi legyen az újságomban? ha meg előre megnézem, akkor mi a francnak vennék még külön újságot is, ha az semmi újat nem fog tartalmazni?

    meg marhára nem fogja megérni mindenkinek külön külön fajta újságot legyártani

    hülyeség úgy, ahogy van
  • metaljesus #2
    és a kész újságot majd a kedves felhasználónak kell kinyomtatnia vagy házhoz is szállítják, esetleg a helyi újságosnál lesz átvehető?
  • nickwearby #1
    fából vaskarika...