Berta Sándor

Elkészült a bécsi szuperszámítógép

Három egyetem közösen hozta létre a Vienna Scientific Cluster nevű szuperszámítógépet, mely felkerült a szuperszámítógépek 500-as toplistájának 156. helyére.

A Bécsi, a Bécsi Műszaki és az Osztrák Kertészeti Egyetem közösen hozták létre a Vienna Scientific Cluster nevű szuperszámítógépet. A berendezés jelenleg a leggyorsabb osztrák számítógép és felkerült a szuperszámítógépek 500-as toplistájának 156. helyére. "A készülék 436 számítógépből áll. Minden ilyen csomópontnak az alapja egy 2,66 GHz órajelű, négymagos Nehalem (X5550) processzorra épülő számítógép, amelyekben 24 gigabájt DDR3-as RAM található. A Vienna Scientific Clusterben összesen 3488 processzormag és 11,2 terabyte memória található. Ezt egészíti ki a fájlszerver, amely további több tíz terabyte memóriával gazdálkodhat.

A szuperszámítógép teljes terhelés mellett 180 kilowatt áramot igényel, ehhez jön még a körülbelül 60 kilowattot felemésztő hűtési rendszer.
A készülék hűtését segíti még a Bécsi Műszaki Egyetem épületében található két egyenként 400 Kilowatt teljesítményű klímaberendezés. Az új szuperszámítógépet egyébként vízzel hűtjük és ez jelenti az egyik legnagyobb problémát" - jelentette ki Herbert Störi, a projekt vezetője.


A szakember elmondta, hogy a program 3 évvel ezelőtt kezdődött, a végső döntést pedig az egyetemi tanácsok tavaly decemberben hozták meg. A szuperszámítógép megvásárlásához azonban igénybe kellett venniük európai uniós forrásokat. Az ehhez kapcsolódó pályázatokat idén januárban írták ki, az ajánlatok áprilisig érkeztek be és a győztest június végén választották ki. Az új cluster október 19-én érkezett meg az osztrák fővárosba.

A beruházást két probléma is nehezítette. Az első, hogy az Intel tesztjei nem voltak elérhetők és a konszern csak késve közölte az intézményekkel, hogy a CPU-k úgynevezett turbó üzemmódjának bekapcsolása jelentősen növeli a fogyasztást. A második probléma pedig az volt, hogy a szállított memóriák közül 120 hibásnak bizonyult. A hibajelenség Störi szerint egy átlagos PC-ben fel sem tűnt volna. Az új modulok beérkezéséig hónapok teltek el, de a projekt összességében így is csak egy hónappal csúszott.

"Hardver szempontból a gép nem különbözik egy átlagos PC-től. Az egyik fő különbséget azonban az ultragyors Infiniband hálózati kártyák jelentik, amelyek maximális adatátviteli sebessége 16 Gbit/s. Ezek a modulok rendkívüli módon leterhelik a memóriát, egy átlagos PC-ben elő sem fordul ilyen helyzet. A rendszernek nincs FSB-je. A Nehalem-processzorok közötti különleges híd 6,4 gigatranszfer/s teljesítményre képes, a RAM-modulok szintén közvetlenül a processzorokhoz kapcsolódnak. Emellett van még egy különleges kommunikációs chip, ami a hálózati kártyákat vezéreli.


A szuperszámítógépünk teljesítménye 35,5 Tera-FLOPS, ezzel a Vienna Scientific Cluster a leggyorsabb osztrák számítógép. Az operációs rendszer a CentOS, amely a Red Hat Enterprise Linux egyik freeware változata. Minden csomóponton pedig hagyományos Linux disztribúciók működnek. Minden egyetemen található egy különleges csomóponti számítógép, aminek a segítségével feladatok adhatók a szuperszámítógépnek" - tette hozzá Herbert Störi.

A Vieanna Scientific Clustert a tervek szerint az anyagok tulajdonságaival kapcsolatos számítások elvégzésére, a nanoanyagok kutatására, áramlásdinamikai kísérletekre, biokémiai és bioinformatikai kutatásokra, valamint klímafolyamat-szimulációkra fogják használni. A szakembereknek lehetőségük van a rendszer bővítésére, ami várhatóan jövő tavasszal történhet meg. Addig azonban meg kell oldani a hűtés kérdését. Jelenleg ugyanis a Vienna Scientific Cluster külső hőmérséklete 50 Celsius-fok, míg az alaplapok 37 Celsius-fokra melegednek fel. Továbbá valószínű, hogy a szuperszámítógéphez kapcsolódó hálózat felépítésén is módosítaniuk kell.

Minden egyetem két-két millió euróval járult hozzá a programhoz. Ezenkívül az üzemeltetési költségeken is egyenlő arányban osztoznak. Csak az egyes intézményekre számított energiaköltségek elérik az évi 250 000 eurót. Emellett fizetni kell a géppel foglalkozó három szakember bérét is. Az üzemeltetési költségekre jellemző példa, hogy mennyiben a 800 processzort egyszerre használják 24 órán át, az potom 1000 euróba kerül, de ennek ellenére Störi úgy vélte: megérte belevágniuk a projektbe. A kapott eredmények ugyanis megfizethetetlenek és kárpótolják őket a nagy anyagi áldozatért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #13
    Én nem lepődtem meg, csak ki akartam hangsúlyozni. :-)
  • blackeagle #12
    m$-t egy ilyen gépre emberiség elleni büntett lenne feltenni ,az jó a körmüket lakkozó titkárnőknek
  • endyxx #11
    "Minden egyetem két-két millió euróval járult hozzá a programhoz."
    Ezzel talán ki tudják számolni mennyi millió végkielégítés jár nekem 40 év daruvezetői munka után. Ha mégsem, akkor talán azt, hogy hány fiatal van munka nélkül Karácsony előtt...
  • Killgore #10
    Én igazán nem akarok kötekedni, meg lehet hogy rosszul is számoltam, de ha 436 csomópont van, és mindegyikben van egy 4 magos proci, akkor az szerintem csak 1744 processzormag, és nem 3488. Illetve a memória is ha 24 giga van egyben. és 436 csomópont van, akkor az csak 10.2 nem 11.2 Vagy nem?
  • caprocorno #9
    Amúgy ne agyaljatok ezen a vízhűtés dolgon, hamarosan jön Flang3r és megtudtok mindent ezzel kapcsolatban. Arról már ne is beszéljünk, mit fog tőle kapni megint a windows, ennek a cikknek a nyomán
  • caprocorno #8
    Pont ezt akartam én is, csak nem kérdezni, hanem mondani, hogy az 500-as listában nemláttam Magyart. Kínai van már az 5. helyen, meg orosz is, de Magyar kimaradt:(
  • Szemjuel #7
    csak poénból... van Magyarországon szuperszámítógép!
    --
    Epikurosz:
    A linuxon nem kell meglepődni, eddig is így volt. egy sima windows nincs erre felkészítve, ezzel szemben linuxot lehet alakítani, hogy minden passzoljon :)

    A vízhűtésen én is csodálkozok. De nem azért, mert nem hatékony, hanem azért, mert elektromos alkatrészek közé vizet vezetni nem éppen biztonságos. főleg ekkora értéknél. ezért szoktak inkább nagyobb légkondicionált termeket létrehozni, és csak ventilátorokkal operálni:) legalábbis én így tudom :)
  • Aviak #6
    Csak kíváncsiságból... van Magyarországon szuperszámítógép?
  • Epikurosz #5
    Én is ezt akartam kiemelni, de megelőztél. A vízzel hűtés érdekes dolog, otthoni PC-kben is alkalmazzák; én azt hittem, hogy egy ilyen nagy projektnél valami komolyabb megoldás van.
  • KillerBee #4
    "a konszern csak késve közölte az intézményekkel, hogy a CPU-k úgynevezett turbó üzemmódjának bekapcsolása jelentősen növeli a fogyasztást."

    Ki hitte volna!