MTI

Idén is bővül a személyi számítógépek piaca

A várt csökkenés helyett növekedhet idén a személyi számítógépek (PC) világpiaca a Gartner informatikai piackutató vállalat hétfőn megjelent elemzése szerint.

A váratlanul jó harmadik negyedév nyomán felülvizsgált előrejelzés szerint a PC-gyártás már idén kilábal a válságból és az eladott készülékek száma éves bázison 2,8 százalékkal 298,9 millióra emelkedik. Az amerikai cég szeptemberben még 2 százalékos visszaesést jósolt 2009-re. Július és szeptember között összesen 80,9 millió PC kelt el világszerte, 0,5 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában, a világméretű gazdasági válság elmélyülését megelőző hónapokban, holott a szakértői becslések 5,6 százalékos visszaesést valószínűsítettek.

A növekedés nagy többségét a netbook néven is emlegetett, viszonylag olcsó mini-notebook számítógépek adták. Az alacsony árú, kisebb teljesítményű gépek kelendősége arra utal, hogy a vállalatok még mindig visszafogják informatikai fejlesztéseiket, és számítógépet szinte csak a lakossági fogyasztók vásárolnak. Az eladott gépek összértékét tekintve ugyanakkor várhatóan zsugorodik a PC-piac idén. Az átlagár csökkenése és az olcsóbb PC-k népszerűségének növekedése nyomán a bevétel 10,7 százalékkal maradhat el a tavalyitól, 217 milliárd dollár lehet 2009-ben - áll az elemzésben.

Jövőre már a darabszám mellett értékben is bővülhet a piac: az előrejelzés szerint 12,6 százalékkal 336,6 milliárd darabra emelkedik az eladott PC-k száma, a bevétel pedig 2,7 százalékkal 222,9 milliárd dollárra nő. Az idei negyedik negyedévre mérsékelt növekedést valószínűsít a Gartner, amely szerint a Windows 7 megjelenése nemigen pörgeti fel a karácsonyi szezont, az új operációs rendszerre - és vele együtt új számítógépre - várhatóan csak jövőre váltanak nagy számban a fogyasztók, és akkor sem a Windows 7, hanem inkább az új gép csábítása vonzza majd őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!