MTI

IDC: folyamatosan nő a magyar informatikai piac

A magyar informatikai piac forgalma átlagosan évi 2,9 százalékkal növekszik 2008 vége és a 2013 vége közötti időszakban, miközben a bruttó hazai termék (GDP) várhatóan csak évi 0,6 százalékkal bővül - derül ki az International Data Corporation (IDC) a Microsofttal közös felméréséből.

Az amerikai globális informatikai piackutató cég és a szintén amerikai szoftvercég elemzése szerint az idén várhatóan 558 milliárd forintot költenek el a magyar informatikai piacon, míg az IT-vonatkozású tevékenységek 360 milliárd forint adóbevételt hoznak az államnak. A tanulmány szerint az említett négy év alatt az IT-vonatkozású tevékenységek után befizetendő nettó adó összesen 136 milliárd forinttal, míg a szektorban foglalkoztatottak száma 15 ezerrel bővül. A foglalkoztatottak száma átlagosan évi 1,9 százalékkal növekszik, míg a gazdaság egészében várhatóan szűkül a foglalkoztatás. Napjainkban 116 ezer főt foglalkoztat az IT-szektor.

Az IT-piacon közel 300 új vállalkozás születése várható 2013 végéig, amelyek többsége belföldi tulajdonban lévő kisvállalkozás lesz. Az 52 országot lefedő kutatás 5,8 millió új munkahely létrejöttére és 75 ezer új vállalkozás indulására számít világszerte a következő négy évben. Drajkó Lászlót, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint azok az országok, amelyek támogatják az innovációt, és hajlandóak befektetni az infrastruktúrába, az oktatásba és állampolgáraik készségfejlesztésébe, komoly versenyelőnyhöz jutnak a világpiacon.

A tanulmány szerint az idén a Microsoft tevékenységéhez kapcsolódó magyarországi forgalmazók és szolgáltatók összesen 234 milliárd forint saját árbevételt generálnak, azaz 8,83 forintot keresnek a Microsoft 2009-es magyarországi árbevételének minden egyes forintján. Ehhez az árbevételhez az 79 milliárd forintot fektet be az érintett vállalati kör jobbára Magyarországon. A magyarországi Microsofthoz termékeket forgalmazó és szolgáltató vállalati kör 20 ezer embernek adnak munkát. Az informatika-használó cégeknél tovább 30 ezer IT-szakember foglalkozik Microsoft-szoftverekkel vagy az ezekre épülő termékekkel és szolgáltatásokkal. Ezek a dolgozók összesen 43 százalékát teszik ki az IT-területen foglalkoztatottak létszámának 2009-ben és az IT-vonatkozású magyarországi árbevétel 48 százalékát termelik meg.

A tanulmány kimutatta azt is, hogy az IT-költésen belül a szoftverekre fordított összeg 22 százalékot tett ki a magyar piacon, s ez az arány várhatóan 2009-ben és 2010-ben is változatlan marad. Az elemzés szerint szoftverpiac javítja az IT-ágazatbeli foglalkoztatottságot is, amit mutat az is, hogy Magyarországon az informatikai dolgozók 46,3 százaléka fejleszt, forgalmaz, telepít vagy szervizel szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!