MTI

A vártnál erősebb a PC-piac

A korábban vártnál kevésbé romlik a globális személyi számítógép piac forgalma az idén: a Gartner piackutató cég szakértői két százalékos, 285 millió darabra való csökkenéssel számolnak.

A Gartner ezzel az idén már harmadik alkalommal javította az idei évre vonatkozó előrejelzését. Júniusban még hat százalékos csökkenést várt. A negyedik negyedévre a Gartner már egyenesen növekedést jósol éves összevetésben. "A személyi számítógépek iránti kereslet sokkal erőteljesebb, mint amire még júniusban számítottunk, különösen az Egyesült Államokban és Kínában" - jelentette ki a Gartner kutatási igazgatója, George Shiffler. "Különösen a mobil számítógépek értékesítése mutat erőteljes növekedést, mégpedig a fejlődő országokban, eközben pedig az asztali gépek iránti kereslet csökkenésének üteme lassul."

A Mini-Notebook készülékek értékesítése lendületesen növekszik és ezzel fokozza az árakra nehezedő nyomást. A piackutató már évi 25 millió darabos értékesítéssel számol a májusi 21 milliós becslés után. A Microsoft új operációs rendszerétől a Windows 7-től George Shiffler nem vár komoly hatást a számítógép értékesítésekre. Az október 22-i piaci bevezetést közvetlenül követő kereslet felfutásból nem kell messzemenő következtetéseket levonni - hangsúlyozta.

Értékesítési darabszám szerint a jövő év mindenképpen jobb lesz az ideinék: a Gartner 12,6 százalékos növekedéssel számol 2010-ben. A forgalomnövekedés elsősorban a mobil számítógépekre támaszkodik majd. A készülékek csökkenő átlagárak miatt azonban a piac összesített értékesítési árbevétele jövőre nagyjából megfelel majd az ideinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!