MTI

HP: 30 százalékkal csökkent hardver piac

Miközben a magyar hardverpiac átlagosan mintegy 30 százalékkal esett vissza az első háromnegyed évében, az informatikai szolgáltatások iránti kereslet csak kis mértékben csökkent, illetve stagnált a HP Magyarország tapasztalatai szerint.

Hegedűs Gábor, a cég vezérigazgatója szerdán budapesti sajtótájékoztatóján a HP nemzetközi kutatását ismertetve elmondta, világszerte jellemző, hogy a vállalatok nem tudják, miképpen alakul az üzletük, s ehhez milyen informatikai infrastruktúra kell. Hozzátette, a vállalatok ezért azt szeretnék, ha sokkal rugalmasabb informatikai hátterük lenne, s például csak annyi szolgáltatásért fizetnének, amennyit igénybe vesznek.

Hegedűs Gábor a piac alakulásáról elmondta, nagy a bizonytalanság, s a vállalati informatikai beruházások várhatóan még nem bővülnek 2010-ben. Ugyanakkor azt várják, hogy jövőre a lakossági kereslet, ha minimálisan is, de már növekedni fog. Kérdésekre válaszolva a vezérigazgató közölte, hogy az utolsó negyedév az idén is erősebb lesz, mint a többi. Ám a bázishoz képest annyival vár arányosan kisebb keresletet október-decemberben, mint amennyivel az egész évben visszaesik a forgalom.

Hegedűs Gábor kifejtette: 2008 végén még volt pénzük a cégeknek, azóta azonban a válság hatására több költségcsökkentést is végre kellett hajtaniuk, ami jelentősen befolyásolja a vásárlási kedvüket. Úgy vélte, a költségcsökkentésnek még nincs vége, jövőre is vezetnek be megszorító intézkedéseket a cégek, s ez meglátszik majd az informatikai termékek iránti keresleten is. Véleménye szerint mindez kihat majd az informatikai eszközökkel kereskedő partnercégekre is, amelyeknek jövőre talán még nehezebb lesz a helyzetük, mint az idén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!