MTI

Tartja magát az informatikai biztonsági piac

A válság ellenére nem csökken az informatikai biztonsággal foglalkozó Noreg Kft. bevétele, amely az idén eléri a tavalyi 500 millió forintot, miközben az adózás előtti eredménye 10 százalékkal növekedve 50 millió forint lesz.

Kőrös Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az iparág általános visszaesésével szemben a biztonsági megoldások iránt nem csökken a kereslet. Valószínűleg azért, mert a vállalatok egyre több szolgáltatást nyújtanak az interneten, amelyek nem működnek biztonsági megoldások nélkül. Az ügyvezető elmondta, a Noreg ezen a területen újabb lehetőségeket lát, s most az IBM-mel összefogva a bankkártya adatok biztonságos kezelésével kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt elsősorban bankoknak és olyan nagy kereskedelmi cégeknek, amelyeknél sokan fizetnek kártyával.

Közlése szerint a problémát az okozza, hogy a hitelkártyás fizetés terjedésével együtt a csalások, lopások száma is megnőtt. Éppen ezért az Egyesült Államokban már szigorúan szabályozzák a folyamatot, aminek következtében ott egyre több cég auditáltatja magát független szervezettel azért, hogy megfeleljen az előírásoknak, s megakadályozza a csalást. Amerikában törvény írja elő, hogy a bankkártya adatokat kezelő vállalatoknak milyen biztonsági előírásoknak, szabványnak (PCI DSS - Payment Card Industry Data Security Stabdards) kell megfelelniük.

Egy amerikai felmérés szerint a kártyacsalások több mint 60 százaléka azért következhet be, mert például a bank informatikai rendszere nincs jól felépítve, illetve a rendszergazda vagy a hálózati szolgáltató hibát követ el. Ugyanilyen arányban külső támadás okozza a kárt, kihasználva a rendszer sérülékenységét. Kőrös Zsolt elmondta, úgy látják, hogy a magyar bankok és kereskedők felkészítése az auditálásra új üzleti lehetőséget kínál számukra. A Noreg az IBM-mel közösen készíti fel a cégeket az auditra, végzi el a rendszerek átvilágítását, tárja fel a biztonsági réseket, s javasol megoldásokat a hibák megoldására. Az auditot azonban nem ez a két cég, hanem egy független szervezet végzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flang3r #1
    képzelem milyenek ezek a "biztonsági" előírások: pl. a z ügyvezető igazgatók és egyéb nagyfejűek körében nem lehet már meg a nemesebb bőrdarabkájuk