Gyurkity Péter

Jönnek a PC-gyártók e-könyv olvasói

A korábbi híreszteléseknek megfelelően mind az MSI, mind pedig az Asus gőzerővel dolgozik saját e-könyv olvasóján, miközben a Gigabyte ragaszkodik azon állításához, miszerint nincs ilyen irányú tervük.

A DigiTimes most elsőként az MSI elképzeléseiről számolt be, a napokban ugyanis világossá vált, hogy komolyan érdeklődnek a terület iránt, sőt mielőbb saját változatot dobnának piacra. A tervezett készülékekről pontos technikai részletek sajnos nem láttak napvilágot, mindössze annyit tudni, hogy az nVidia Tegra SoC (system-on-a-chip) megoldását használnák fel.

A Tegra alkalmazása a szakértők szerint komoly előnyöket kínál majd mind a funkcionalitás, mind pedig a fogyasztás terén. Joseph Hsu, a vállalat elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a prototípus jelenleg több kisebb problémával küszködik, így a megjelenésre idén nem kell várnunk, valószínűleg 2010 első felében érkezhet majd meg a készülék. A tajvani lap rögtön megkereste a Gigabyte vezetőit, hogy kifaggassák őket hasonló irányú terveikről, ám a cég részéről azt a rövid nyilatkozatot kapták, hogy továbbra sem tervezik sem e-könyv olvasó, sem pedig smartbook készülékek piacra dobását.


Az Asus viszont komolyan készül, Jerry Shen elnök-vezérigazgató elmondása szerint pedig több eltérő változatot is piacra dobnának. Elsőként egy 9 hüvelykes, a szürke árnyalataival dolgozó kijelzőt építenének be a megoldásba, ez pedig hamarosan fel is bukkanhat a boltokban, ám eleinte igencsak korlátozott számban és a piac egyes speciális részeire koncentrálva kezdheti majd meg óvatos térhódítását. 2010 első negyedében érkezik majd a második változat, amely már inkább a széles tömegeknek készül, egyelőre ismeretlen jellemzőkkel (bár néhány részlet már korábban megjelent ).

A PC-gyártók részéről tehát jövőre várható az újdonságok bejelentése, ezzel pedig tovább színesedik majd az e-könyv olvasók piaca - kíváncsian várjuk, milyen ajánlatokkal és online könyvtárakkal gazdagítják saját készülékeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balozsi #9
    Úgy ahogy most vannak jók az e-bookok. Nem kell színes kijelző, felesleges, nem kellene ezt is túlkomplikálni.
  • nyikolaj #8
    bár nekem van e-book olvasóm, de örölök, hogy egyre több típus jelenik meg, így nemcsak a készülékek ára csökken(het), hanem talán a kiadók (nyelvtől függetlenül, de nem ártana ha legálisan több magyar nyelvű ebook-t lehetne beszerezni) is rádöbbennek, hogy webáruházaikban nemcsak hagyományos alapú könyveket kéne árulni, hanem elektronikus könyveket is - jóval olcsóbban!!

    A színes kijelzőről meg annyit, hogy szép, de marha sokat zabál, márpedig ha gyorsan lemerül a készülék az e-book olvasó pontosan legfontosabb tulajdonságát veszíti el, a hordozhatóságot (kizártnak tartom, hogy egy színes kijelző mellé jelenleg olyan teljesítményű akut tudjanak tenni ami több 1000 lapozásig bírja)!
  • chuky123 #7
    Legalább beindul a verseny a gyártok közt és akkor tényleg lejjebb megy az áruk.
  • joebacsi #6
    Csak menjen lejjebb az áruk.
  • roliika #5
    Gyanítom lesz egy 100as minimum az ára egy ilyen színesnek.
  • Axon #4
    Ilyet kérek majd a télapótól :-)
  • roliika #3
    Aszittem az van aléá írva, hogy Do not panic .... de nem. :DD
  • Epikurosz #2
    Be vannak szarva, és fejlesztenek, mert ez lesz a következő hype.
    Ahogy ma mindenki okostelefont akar venni, holnap az e-könyvolvasó lesz a trendi.
    Persze, a tartalomelőállítók (:-) erről az őrületről is le fognak maradni, a pénzeket majd lekaszálják a tőkeerős cégek.
  • Szefmester #1
    lassan nem csak a piac, hanem az ebook kijelzőjének színe is színesedhetne... jó lenne pár havilapot ott olvasni.. :D