Berta Sándor

E-papírokat és -könyvolvasókat jelentett be a Bridgestone

A Bridgestone név sokak számára ismerős, ez a vállalat a Forma-1-es csapatok gumiszállítója. A cég most igyekszik új ágazatok felé nyitni és hamarosan az elektronikai boltok polcain is feltűnhetnek termékei.

Az eddig elsősorban autógumijairól ismert japán vállalat egy új területen is igyekszik megvetni a lábát. Japánban a Bridgestone bejelentett két új elektronikus papírt, illetve könyvolvasót, amelyek sorozatgyártása már néhány hónapon belül, várhatóan 2010-ben megkezdődhet. Az e-papírokat és a hozzájuk tartozó készülékeket a Bridgestone hivatalosan a Yokohamában megrendezett FPD szakkonferencián mutatja be. A nagyobb termék képátlója 13,1 col, képes az A4-es méretű tartalmak megjelenítésére és a színpalettáján 4096 szín található. Egy új oldal betöltése csupán 8 tizedmásodpercet vesz igénybe. A készülék maximális felbontás ugyanakkor nem ismert.


A kisebb könyvolvasó és a hozzá tartozó e-papír átmérője 10,7 col. A két eszköz együttesen 5,8 mm vastag és teljes mértékben hajlítható. A maximális felbontásra vonatkozó adatot ennél sem közölte a Bridgestone. A japán cég szintén nem árult el részleteket az alkalmazott akkumulátorokról. Ugyanakkor azt leszögezték, hogy a kisebb készülék és e-papír teljes biztonsággal hajlítható, ezek a mozdulatok nem károsítják a beépített elektronikai chipeket. Ez a funkció különösen vonzóvá teheti a terméket, mert sokan szeretnék összehajtogatni az e-könyv olvasójukat, éppúgy, ahogy azt a hagyományos újságokkal is teszik.

A nagyobb készüléket és a hozzá tartozó e-papírt jövőre tesztelni akarja a Kansai japán bank. Amennyiben a próbaüzem sikeres lesz, az komolyan befolyásolhatja a Bridgestone e-papírok és e-könyv olvasók jövőjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #5
    Egyébként az e-papírral ugyanúgy ki lehet törölni?
  • Taybore #4
    5 év múlva fillérekért lehet majd 10x jobbat kapni
    Amilyen ütemben a technika fejlődik, ez az e-papír meg e-book dolog még jócskán gyerekcipőben jár, de hamar fel fog nőni a kicsike.
  • kvp #3
    Lassuk csak: atlag 1.25 fps, 4096 szin mint a regebbi lcd-ken es az elso nvidia kartyakon (12 bit/pixel), a fotok alapjan a felbontas vga/svga koruli lehet, a meret A4-es mint a legtobb regi uzleti laptop-ban. Mindehez meg erinteserzekeny is. Ez akar meg monitornak is jo lenne ha csak szovegszerkeszteshez vagy statikus tartalom bongeszesere kell. Digitalis irotablanak pedig tokeletes, ha nem zavaro, hogy kb. 1 masodperccel le van maradva a tinta a papiron a tollhoz kepest. Joideje ez az elso teljesen uj epapir fejlesztes amit bejelentenek es hatarozottan jol nez ki. Mar csak az a kerdes, hogy lehet-e majd kapni es mennyiert?
  • Omega #2
    és mennyi lesz az ára?
  • stemplar #1
    A hajlékony nem azt jelenti, hogy össze lehet hajtogatni mint az újságpapírt, úgyhogy biztos, hogy nem emiatt lesz vonzó.