Gyurkity Péter

Robbanás előtt az e-olvasók piaca

Világszerte ugrásszerű fejlődést várnak az e-könyv olvasók szegmensében mind az eladott készülékek számát, mind pedig az ebből származó bevételt tekintve. A folyamat megállíthatatlan.

Ilyen értelmű előrejelzést adott ki a tajvani Market Intelligence Center (MIC), amely többek között e fenti két adat jelentős mértékű megugrását jósolja már 2010-ben is. Kiemelik, hogy az ágazat lassan kilép a gyerekcipőből, amire azt is utal, hogy az első, kezdeti perióduson már túl vagyunk, innentől kezdve bármikor jöhet az aranykor.

Az előrejelzésben kiemelik, hogy az idei év végéig több mint 3 millió e-olvasó készüléket adnak majd el világszerte, ami 177 százalékos növekedést jelent a forgalomban 2008-hoz képest. A gyors ütemű terjedés az elkövetkező években is jellemző marad, a globális forgalom pedig 2013-ra elérheti majd az évi 19,7 millió példányt. A tartalmakból származó bevétel hasonló arányban növekedett, legalábbis az Egyesült Államokban, itt ugyanis 2008-ban még 52,4 millió dollár, az idei év első felében (vagyis alig 6 hónap alatt) pedig már 63,4 millió dollár származott innen.


Nagyon fontos eleme a fejlődésnek, hogy túl vagyunk az első szakaszon, a felhasználói szokások kezdenek kialakulni, ehhez pedig a tartalomszolgáltatók nagyobb kínálata és jobb felkészültsége, valamint a technológia érettsége párosul. Utóbbi nem csoda, hiszen egyre több gyártó kapcsolódik be a szegmensbe, így a szinte mindenki által ismert Amazon és Sony mellett nagy névnek számító PC-gyártók, valamint eddig kizárólag Európában tevékenykedő cégek is beszálltak a versenybe saját megoldásaikkal. A technikai jellemzők között óriási eltérést nem találunk, ám a vezetéknélküli elérés, valamint a kijelző mérete és funkciói között akadnak különbségek.

Az MIC szerint a szolgáltatók és gyártók által kínált esetleges újabb multimédiás tartalmak tovább lendíthetnek a fejlődés ütemén, bár a piac növekedése szinte garantált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hober Mallow #12
    És azt is érdemes megemlíteni hogy a könyvek elhasználódnak,elkopnak,olvashatatlanok lesznek.Ha az ebook olvasón olvasod rongyá maximum a készülék kopik el.De a könyv és az információ megmarad:)
  • BlackVoid #11
    Igy van, az e-ink kijelzo a draga.

    Funkcionalisan a kvp altal felsorolt jellemzők már mind teljesülnek. Cserélhető aksi / elem: ezek a készülékek 1-2 hétig mennek töltés nélkül, használat miatt nem kell aksit cserélni. Viszont gondolom 4-5 éven túl már jelentősen csökken az aksi teljesítménye, akkor lehet érdemes cserélni.
  • Polemius #10
    kvp:
    Van egy jó hírem és egy rossz hírem.
    A jó hír, hogy a mai könyvolvasók éppen olyanok amit megálmodtál, kivéve a cserélhető akkut (arra nincs is szükség).
    A rossz hír, hogy kicsit drágábbak, mert drága az e-papír (főleg).
  • kvp #9
    Egy elektronikus konyvnek ket fo felhasznalasa lenne:
    -olvaso, ekkor csak a szovegek, kepek megjelenitese a fontos
    -irotabla, ekkor mar lenyeges a tollal valo iras es a rajzok (szovegek) eltarolasanak lehetosege

    Az idealis olcso ebook reader a kovetkezokeppen nezhetne ki:
    -fekete-feher (vagy szurkeskalas) kijelzo
    -tollal hasznalhato erintokepernyo (irashoz/rajzolashoz)
    -memoriakartya hely
    -cserelheto elemek/aksik hasznalata
    -opcionalisan: szines kijelzo, usb-s csatlakozas lehetosege, beepitett tolto

    Arban az egesz kijonne az epair ara + 10-15 ezer forintbol.
  • KillerBee #8
    Amikor pár hónapja költöztünk, a legnagyobb súlyú tétel a könyvek voltak. Ha a számítógépen elektronikus formában meglévő könyvek is mind papíron lennének meg, akkor csak azokhoz külön teherautó kellett volna.

    Remélem, az előrejelzett robbanás leginkább az árakat robbantja le és akkor már én is veszek egy olvasót. Nekem semmi gondom nincs a monitprról olvasással, a szemem sem fáj tőle, de az ágyban jobb lenne egy e-olvasó.
  • Szefmester #7
    elég ha el akarná költöztetni a házi könyvtárát egyik lakásból a másikba :)
  • mad mind #6
    De sokkal nehezebb is. Próbálj utazás közben olvasni Háború és békét.
  • B0nFire #5
    Az analóg könyv sokkal jobb az elektronikusnál!
  • Ruley #4
    Ha már az elemzők is megjósolták akkor biztos nem igaz... :P

    Szerintem leginkább az robbanna ha tényleg csinálnának egy tisztességes olvasót ami olyan mint egy könyv, csak sokkal több tárhellyel, ahelyett hogy itt bohóckodnak a "minőséggel" meg a "fejlődéssel", vagyis hogy teletömik jó sok extrával amik nélkül évezredekig elég jól ment az olvasás.
  • danesz234 #3
    Hát igen ha megfizethetővé válik akkor biztos robbanásszerűen fog terjedni.