Gyurkity Péter

Itt a Barnes & Noble e-olvasója

Az amerikai könyvkiadó nem bíz semmi a véletlenre, ahelyett, hogy lepaktáltak volna az Amazonnal, vagy a Sonyval, inkább saját készüléket dobnak piacra, Android operációs rendszerrel.

A Barnes & Noble bejelentése szerint saját megoldásuk a világ első Android platformra épülő e-olvasó készüléke. A Nook néven megjelenő eszköz mindössze 260 dollárt kóstál a tengerentúlon, és nemcsak a szokásos opciókat, hanem érdekes kiegészítőket és lehetőségeket is magával hoz. Lássuk, mivel is szeretne az újdonsült riválisok elébe vágni a kiadó.

Maga a készülék egy 6 hüvelykes, fekete-fehér E-ink kijelző, valamint egy 3,5 hüvelykes színes érintőképernyő köré épül, így a Nook navigációja egyszerű, utóbbi pedig virtuális billentyűzetként is szolgálhat a keresések megkönnyítéséhez. A cég választása azért esett az Android operációs rendszerre, mert így idővel számos további alkalmazás kaphat helyen a készüléken, amely egyébként 3G (AT&T) és Wi-Fi eléréssel egyaránt büszkélkedhet, a beépített hangszórókon keresztül az MP3-lejátszás is megoldott, a 2 GB belső memóriát pedig egészen 18 GB-ig bővíthetjük microSD kártyák segítségével.


A Nook pontos mérete 196,2 mm x 126 mm x 12,8 mm, súlya valamivel több, mint a Kindle készülékeké (317 gramm), A kínálatról a kiadó nagyjából egymilliós tárháza gondoskodik, ezzel egy időben pedig kiemelik a félmillió ingyenes e-book beszerzésének lehetőségét. Egy további érdekes ajánlattal is előálltak az illetékesek, eszerint ismerőseinknek 14 napig kölcsönadhatjuk a kiválasztott e-könyveket, amelyet azok az iPod és iPod Touch lejátszókon, némely Blackberry és Motorola okostelefonon, valamint Windows és Mac PC-ken is megtekinthetnek, amennyiben telepítik a cég szoftverét.

A beszámolókban eddig egyetlen hátulütőről adtak hírt, ez pedig a fizetős e-könyvek ára, ami valamivel magasabb, mint amit az Amazon esetében megszokhattunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Professzore #1
    Az első cucc, ami igazán rokonszenves. Már csak itthon is elérhetővé kellene tenni és elgondolkodnék rajta alaposan. Mondjuk kérdés a nyelvi támogatás, mert én pl. magyarul, angolul és japánul is olvasnék rajta. Erre van valakinek tippje?