Berta Sándor

Virtuális háborúkra készülnek a titkosszolgálatok

Az amerikai titkosszolgálatok gőzerővel készülnek egy a jövőben vívandó hálózati háborúra. A program kódneve: ATHENA.

Az Intelligence Advanced Research Agency (IARPA) eddig ismertetett három programja közül egy újabbra derülhet fény hamarosan. Az ATHENA-projektről rendkívül keveset lehet tudni, a meglévő információk a program pályázati kiírásában és az álláshirdetésekben megjelölt adatokra támaszkodnak. Előzetesen annyi szivárgott ki, hogy valamikor idén február közepén az IARPA vezetői valahol Washington D.C. környékén egy megbeszélést tartottak. A tárgyalások fő témája az ATHENA-program volt. A projekt besorolása szigorúan titkos, így nem lehet csodálkozni azon, hogy sem az egyeztetések időpontjáról, sem a helyszínéről nem lehet tudni semmit. A megbeszéléseken kizárólag olyan szakemberek vehettek részt, akiknek úgynevezett Top Secret / Sensitive Compartmented Information (TS/SCI) hozzáférési joguk van. Ez azonban nem jelentett automatikus belépést, ugyanis minden résztvevőt szigorúan átvilágítottak és mindegyiküket hazugságvizsgálóval tesztelték.

Az ATHENA-ról hivatalosan csak annyit lehet tudni, hogy számítógépes hálózatokkal végrehajtott műveletekkel kapcsolatos. A cél a háborús realitás és a számítógépes szimulációk összeolvasztása. A nyilvánosságra került kevés dokumentumok egyikében a location IARPA1 megjelölést helyezték el. A hivatal központja Washington D.C.től csupán néhány kilométerre található, a marylandi College Parkban lévő Center for Advanced Study of Language (CASL) központban. A CASL pedig alig 40 kilométerre van Fort Meadetől, az NSA központjától.

Ugyanakkor már most lehet tudni, hogy az IARPA idén télen átköltözik a tavaly óta épülő új épületbe, amely szintén a College Parkban található. A pontos címnek a 52nd Avenuet jelölik meg, a probléma csak az, hogy a hivatalos térképeken ilyen utca egész egyszerűen nem szerepel. A leírás alapján a Paint Branch Parkwayről lehet bekanyarodni az utcára, így a látogató nem tévesztheti el a CASL épületét. Nos, a College Parkban található egy jól elszigetelt épület, amely rendkívüli módon hasonlít a MITRE főépületére. Némi támpontot csak a Google Maps adatai jelentenek. Ezek szerint a 52nd Avenue nem utca, hanem egy hosszú, egybefüggő lakóövezet a College Parkban.

A februári találkozóra szigorúan tilos volt laptopot vagy bármely más elektronikus eszközt bevinni. A megjelentek kizárólag a hadiipar beszállítói körül kerültek ki. Az ATHENA-programban összesen 36 vállalat vesz részt. A legnagyobb érdekesség, hogy a társaságok többsége számítógépes és videojátékok fejlesztésével foglalkozik. Egyikük a , amelynek olyan illusztris partnerei vannak, mint a Microsoft, a Walt Disney, a Lockheed Martin és a Defense Adanced Research Agency (DARPA).

A másik az
Applied Vision (AVI), amely különböző folyamatokat modellez játékokban. Erre a célra a programokban a Delta3D nevű motort használják. A Delta 3D a monterrey-i Amerikai Haditengerészeti (Posztgraduális) Továbbképzési Iskola nyílt forráskódú projektje. Az AVI számos játékkoncepciót megvalósított a Taktikai Célelemző és -jósló Platformja segítségével. A rendszerben lehetséges célpontokat szimulálnak egy valósághű 3D-s környezetben, a célpontok mozgását pedig innovatív algoritmusok jelzik előre.

A Science Engineering and Technology Asoociates Corporation szintén videókkal foglalkozik és a tevékenysége jóval érdekesebb annál, mint amit a neve sugall.
Úgynevezett SET-Stabiliser valós idejű videómegoldásokat kínál a légi járművek számára és jelentősen javítja a felszíni célpontok felderítésének, azonosításának és követésének lehetőségét. Az ehhez szükséges robotrepülőgépeket a Raytheon fejleszti. A konszern szintén részt vesz az ATHENA-programban.

Persze nem feledkezhetünk meg a Harris Corporationról sem, amely digitális kommunikációs eszközökkel, úgynevezett szoftveres rádiókkal (SDR) látja el az amerikai fegyveres erőket. Ezek adat- és beszédátvitelt egyaránt lehetővé tévő hordozható készülékek, amelyek a különböző programozásuknak megfelelően szinte bármely frekvencián használhatók és a 256-bites AES-titkosításuk miatt nemrég még az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) is tesztelte őket. A listáról nem hiányozhat a Science Applications International Corporation (SAIC), amely parancsnoki, irányítási, kommunikációs, számítástechnikai, hírszerzési és felderítési technológiák kifejlesztésére specializálta magát.

S végül, de egyáltalán nem utolsósorban meg kell említeni a National Geospatial-Intelligence Agency-tParagon Dynamics nevű céget. Utóbbi egy telemetriára és képfeldolgozásra specializálódott szoftverház. A Pikewerks Corporation profilja a digitális vízjeles adat- és hálózatbiztosítás, a Cloudshield és Riverbed Technologies az úgynevezett Deep Packet Inspectionnal, míg a Prometheus Group egy atombombabiztos Linux megalkotásán fáradozik. Az álláshirdetések szintén árulkodóak. Az Intelligensis négy Top Secret Clearence besorolású SIGINT-specialistát keres. A kiírás szerint a jelölteket alávetik a hazugságvizsgálónak és kényes kérdéseket is meg kell válaszolniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #17
    jaj bocs ezt nem ide akartam
  • gettoharcos2 #16
    Atlantis a Fekete tengerben volt a Sumér Ősmagyarok lakta területen és mintegy Krisztus előtt 5500 évvel süllyedt el a "nagy özönvíz"-nek emlegetett esemény alkalmával, amikoris a mai Boszporusz szoroson keresztül, viszonylag hirtelen - mindössze néhány hét leforgása alatt - elöntötte az interglaciáis időszakban , hirtelen felolvadt jég.

  • gettoharcos2 #15
    meg skájvóker lajos
    ...

    a cikkről , a titkosszolgálatosokról, a gyerekes hülyeségeikkel (esküszöm néhány tagbaszakadt óvodásnak több esze van) ez a tömör , de velős véleményem :

  • who am I 7 #14
    hát, ha neked annyi eszed van...Ha szeretnél igazi golyót a fejedbe, azért, h a korrupt politikusokat "megvédd", hát hajrá...az ilyeneket kell az első sorba küldeni
  • Tetsuo #13
    katonai dologban miert is lenne?
    Hiszen csak kaland meg móka, semmi más.
  • Vorpal #12
    Én háború nélküli világot képzelek el - hülye kis álmodozó vagyok-e?
  • HiddenTruth #11
    Egy megrendezett holografikus háborút készítenek elő, amolyan 'Függetlenség napját', a technológiát már kipróbálták, gerjesztett hullámterekkel tökéletes audiovizuális élményt hoznak létre.
  • The Garrett #10
    52nd Avenue - 52A - Area51 utódja. tutira ott a skynet józsef.
  • USAMEN POWER #9
    Mindig is vannak, és lesznek olyan emberek a mostani világban, akik kiszivárogtatnak dolgokat a jónépnek... Szerintem a volt fasiszta, és kommunista időkben jobban figyeltek arra hogy a titok az titok maradjon. Amúgy nem árt ha dolgok ki szivárognak, mert hamarabb kiderülnek az aljas dolgok is, amikkel esetleg egy kormány, vagy nagy cég árthat a polgároknak... ezt csak példának hoztam fel természetesen, ebben a katonai dologban semmi aljas nincs szerintem.
  • Csirke4 #8
    Úgy hogy a gonosz ruszki hekkerek akcióba léptek és az egyik webcammal fölvették az egész értekezletet.