Berta Sándor

Drupal: publikálni, mint Barack Obama

Szakértők szerint a Drupal nevű rendszer töltheti be az egyszerűbb Wordpress és a Joomla, illetve a professzionális TYPO3 közötti űrt.

Számos olyan rendszer van, amelyek alkalmasak arra, hogy tartalmakat töltsenek fel a világhálóra, blogokat és honlapokat készítsenek. Elég csak megemlíteni a Joomla (egykori Mambo), a WordPress, a Movable Type vagy éppen a TYPO3 nevét. Az előbbieket inkább blogok és kisebb oldalak készítésére lehet hatékonyan használni, míg a TYPO3 már alkalmas bonyolultabb, akár vállalati honlapok létrehozására is. Van még egy piaci szereplő, amit világszerte kevesen ismernek, de egyre nagyobb elismertségre tesz szert. A Drupalt eredetileg online projektek hálózatba kötésére és a könyveken vagy más kiadványokon való közös online munkára találták ki holland szakemberek Dries Buytaert vezetésével. A kezdetek óta azonban egyre népszerűbb és már a Fehér Házat is meghódította.

A Drupalt a webfejlesztők egy rendkívül letisztult programnak tartják, amelynél jól elkülönülnek egymástól a mag és az azt opcionálisan kiegészítő funkciók. Utóbbiak között vannak blogolást, statisztikák létrehozását, keresést és többnyelvű megjelenést biztosító modulok. Minden alkalmazó maga döntheti el, hogy melyik kiegészítőre van szüksége és a számára nem fontosakat szabadon lekapcsolhatja. A Drupal előnye, hogy a segítségével a fejlesztők saját maguk is létrehozhatnak tartalomtípusokat és más megoldásokhoz képest sokkal precízebben integrálhatják azokat, valamint a különböző struktúrákat az oldalakba.


Felhasználhatók képek, időpontok, profilok, blogbejegyzések, videók, projekt- vagy termékleírások, de akár egy Google Maps részlet is. A fejlesztők úgynevezett kategóriafákkal dolgozhatnak és olyan portálokat alkothatnak meg, amelyeknél a menük és az oldalstruktúrák automatikusan a beépített tartalmakból alakulnak ki. A rugalmas, funkciókban gazdag és letisztult rendszernek még egy komoly előnye van: rendkívül biztonságos. Nem véletlen, hogy a Drupalt választották nemrég a Fehér Ház IT-felelősei.

Tény, hogy a Drupal segítségével is készíthető például blog, de ilyen feladatokra jóval hatékonyabban alkalmazható és egyszerűbben kezelhető a Wordpress. Emellett a rendszer komoly hátránya, hogy minél több modullal egészítjük ki, annál erőforrás-igényesebb lesz. Ez a hátrány azonban eltörpül azon lehetőségek mellett, amiket a kiegészítőcsomagok nyitnak meg a fejlesztők előtt. Az egyik ilyen csomag a Content Construction Kit lehetővé teszi tetszőleges számú kép, szöveges fájl, szám, adat, videó, audiofájl, profil és más jellemző integrálását, illetve ezek kombinálást egy vagy több adatbázisban. A Views nevű modul különböző lekérdezési, válogatási, szűrési szempontokat biztosít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adam815 #23
    Drupal használó vagyok, nem vagyok egy nagy szakértő, bár működő, és jól konfigurált webáruházat tudok csinálni. Én sok CMS-t kipróbáltam már, de a Drupal volt nekem messze a legjobb! Mindent tud, amit kell, remekül bővíthető, testreszabható. Egyszerűen fantasztikus! Persze, nagyon ajánlott megtanulni mellette programozni, mert az rengeteg plusszot ad hozzá. Illetve van olyan eset, amikor semmi értelme tartalom kezelőt használni, ez esetben tessék megtanulni a HTML-t, CSS-t, ASP-t és PHP-t!
  • sly007 #22
    Végülis minden oldalhoz készítsünk saját CMS-t nem? Vagy mindenki készítsen magának. Így legalább mindegyikben lesz valami hiba amit könnyen ki lehet használni.
    Piac azt diktálja, hogy minél előbb legyen kész az adott követelményeknek megfelelő munka. És nem azt hogy minél jobb legyen. Jó programozó meg a megfelelő eszközt használja a megfelelő helyen. Ha egy vállalati oldalt csinál és az megfelel az igényeknek és még határidőre el is készül vele, akkor miért írjon sajátot eszközöket?
    Aki főzni tud abból akár lehet chef is. De nem mindenkiből. :)
  • Griphons #21
    Hagyományos parasztvakítás és agyleépítés. A mondanivalója: "Ne foglalkozz a miértekkel, és a belső rendszerfelépítéssel, használj előre kreállt modulokat és struktúrákat, a saját moduljaidat is integráld a mieinkbe - ezzel is minket gazdagíts, és hülyülj el szép lassan!"
    Ez a mentalitás figyelhető meg kis hazánkban mindenben sajnos. "Vegyél zacskós levest!, Instant kávét, instant teát". Köszönöm, de én inkább a saját utamon járok, aminek minden kavicsát ismerem, mert én építettem.
    Nyilván ez magánvélemény, mindenki azzal dolgozik, amivel akar. Attól még én nem fogom webfejlesztőnek hívni azt, aki kész modulokból összelegózik egy weboldalt, és még pofátlanul rá is írja a nevét, hogy ő csinálta. Hát nem ő csinálta. Csak annyi előnye van a megrendelővel szemben, hogy 2-3 hét alatt beleásta magát a drupalba/joomlába/máshasonlóba. Az igazi fejlesztő nem a drupalt/joomlat/máshasonlót tanulta meg kezelni, hanem a htmlt, xmlt, phpt, csst, js, perl, neadjisten a c++, basic, pascal vagy egyéb programnyelvekben tanulta meg a struktúraépítés alapjait.
    Főzni is mindenki tud, mégsem mindenki chef.
  • joebacsi #20
    Drupal fejlesztői szemszögből kiemelkedik a többi közül.
    Utolsó előadás ma neked szól.

    Itt tudod nézni élőben.
  • Griphons #19
    Köszönöm, de van munkám, ráadásul becsülik a munkám. Sok olyan munkám volt már, amikor a megrendelő azzal jött, hogy elege van a Joomlából/Nukeból, mert nem lehet ezt meg azt megcsinálni.
    De volt olyan is, akinek egyszerűen olyan speciális megoldás kellett, amit csak többnapos gányolássl lehetett volna megcsinálni a fentebb említett rendszerekben.
    Nincs rá idő? Gratulálok... Tanulj meg programozni barátom, használd a saját osztályaidat/kódjaidat és ennyi. Ha valaki tartalomkezelőt használ, és azt saját weboldalaként ad el, az nemcsak hogy nem fejlesztő, de még szánalmas lúzernek is rossz.
    A drupal ugyanakkor - bár számomra mindig is előítéletes a tartalomkezelők használata - ad bizonyos alternatívát egy "lusta" fejlesztő számára.

    Van egy barátom, akinek fingja nincs a webfejlesztésről. Ennek ellenére úgy gondolta, hogy belevág egy Joomlás honlap telepítésébe. 1 hónap alatt odáig jutott, hogy egy nagyon igényes oldalt rakott össze. Hát ennyire kihívás a Joomla. Még egy diletáns is tud weblapot csinálni vele, de hogy pénzt nem adnék érte, az biztos.
  • joebacsi #18
    "vállalati szférában nem kellenek nagy funkciók, képességek"
    Ne röhögtess :)

    "Ha azonban média oldalakat nézel..."
    Egy saját:
    http://mediakonferencia.eu

    pár egyéb így hirtelen:
    http://www.observer.com
    http://www.fastcompany.com
    http://www.theonion.com
    http://www.ericclapton.com
  • joebacsi #17
    Ez az 1-2 speckós eset jól be tud kavarni egy verziófrissítésnél, akkor gyúrhatod át az egész hekkedet.
    Drupalnak pedig ott a spéci hook (hurok) rendszere, amivel úgy tudsz beavatkozni core folyamatokba is akár, hogy semmit nem kellett módosítanod az alap file-okon.
  • joebacsi #16
  • djmirage #15
    Persze hogy nem. Csak a vállalati szférában nem kellenek nagy funkciók, képességek stb. Hogy a design-ről ne is beszéljek. Ha azonban média oldalakat nézel, illetve keresel, akkor joomlát fogsz többet találni. Kinek mire van igénye ugyebár.
  • alippai #14
    Én nem tudom megítélni, hogy gányolás-e Joomla alá fejleszteni, mivel nem fejlesztettem gyakorlatilag semmit Joomlához.
    Kérlek javíts ki ha nem igaz:
    a nagy multik Drupalt használnak és nem Joomlát
    http://buytaert.net/tag/drupal-sites vs. http://www.joomla.org/about-joomla.html

    Ennek nyilván oka van és nem az, hogy a multik nagyrésze idiótákat alkalmaz informatikusként.