Berta Sándor

A tudás terjesztéséhez szükség van a Web 2.0-ra

Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiáért felelős biztosa a hongkongi ITU Telecom World 2006 keretében zajló fiatalok fórumán teljes mértékben kiállt a Web 2.0 mellett.

A politikus elmondta, hogy szerinte a Web 2.0, valamint a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, így például a közösségi oldalak, a blogok, a különböző online lexikonok, a fájlcserélő hálózatok mind nagyon erőteljesen befolyásolni fogják az információs társadalom fejlődésének irányát az elkövetkező években. "A Web 2.0 és szolgáltatásai az eddigieknél jóval egyszerűbbé teszik a tudás terjesztését világszerte. Minél többen kapcsolódnak be ezekbe a szolgáltatásokba, annál jobban lesznek használhatók" - jelentette ki Viviane Reding.

Reding egyértelműen kiállt a világháló szabadsága mellett. "Az internet szabad és szabadnak is kell maradnia" - emelte ki az európai uniós biztos. Természetesen a Web 2.0 újabb kérdéseket is felvet. Így például a közösségi oldalaknak ugyan szabadon hozzáférhetőknek kell lenniük, de emiatt nem szabad egyes kérdésekben semlegeseknek mutatkozniuk. Szintén érdekesek a Wikipedia oldalain megjelenő információk megbízhatóságával kapcsolatos kérdések is. Hiába elérhető ugyanis bárki számára a rendszer, ez egyúttal azt is jelenti, hogy emiatt támadhatóvá válik.

A szerzői és a kiadói jogok kérdése szintén érdekes. Ugyanis egyfelől jogos az alkotók felvetése, akik a műveik védettségéért harcolnak, másfelől ezzel a felhasználóknak is tisztában kell lenniük. Ugyanakkor egy adott zeneszám újrafeldolgozása nem lehet törvénytelen, hiszen az egy kreatív folyamat, amit semmiképpen sem szabad büntetni.

Ezenkívül senkit sem szabad elitélni csak azért, mert akaratlanul megsérti a szerzői vagy a kiadói jogokat. A kormányoknak ráadásul figyelembe kellene venniük a Linux-programok szociális, kreativitási és gazdasági előnyeit.

"A szórakoztatóipar azonban főleg magának köszönheti problémái többségét, ugyanis egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni a digitális világban rejlő lehetőségeket" - tette hozzá a politikus. Viviane Reding végül felháborodva nyilatkozott a digitális másolásvédelmekről: "A Zune nem lesz kompatibilis más zenelejátszókkal. Ilyenkor felteszem a kérdést, hogy ezen termékek tervezőinek vagy gyártóinak üzleti stratégiájában valóban a felhasználók állnak-e központi helyen."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vang So #20
    Ahogy te tévedel porno ügyben: http://index.hu/tech/net/porn1115/

    Web 2.0 ügyben meg érdemes vetni ezekre a helyekre egy pillantást (pro és kontra észrevételek):

    Eredeti Tim O'Reilly definíció:
    http://www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/ti...-is-web-20.html

    Wikipedia szócikk:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Web_2

    The new Internet "boom" doesn't live up to its name.
    http://www.slate.com/id/2138951/

    Tim Berners-Lee on Web 2.0: "nobody even knows what it means"
    http://arstechnica.com/news.ars/post/20060901-7650.html

    10 Issues Facing Web 2.0 Today
    http://web2.wsj2.com/10_issues_facing_web_...g_into_2006.htm

    A feltölthető világ
    http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/h...ir.php&id=12407

    A háló ki van vetve
    http://index.hu/tech/net/web1214

    Népi demokrácia a dotkomlufi után
    http://index.hu/tech/net/web2pro06051/

    web 2.0 linkek minden mennyiségben:
    http://web2.lap.hu/

    Jó böngészést!
  • Ryuuzaki #19
    Nem Web 2.0 kell ide, hanem új internet protokol, mert igencsak elcseszték az IP címek kiosztását anno. és mivel már a rágógumiautomatáknak is IP címük van külföldön a DHCP-s "korrekció" is kezd kimerülni...
  • pepe003 #18
    Web2-es pornó az igazi
  • Duncan Idaho #17
    Ahhoz hogy az emberek tanuljanak nem web 2.0 kell!
    A jelenlegi web adatforgalmának 80% a így is pornó!
  • medawo #16
    "Aha. Mi az a web 2.0?? Biztos nagyon fontos lehet, ha az átlagember nem is tudja, hogy mi az..."

    Attól még lehet egy dolog fontos, hogy te nem tudod, hogy mi az! Nem is az a lényeg, hogy tudd. Hiszen nem tudod, hogy miaz de mégis használod.

    Van ezer dolog még a világon ami nagyon de nagyon fontos és még csak nem is tudsz róla.
  • m4G1c #15
    Arról nem a web 2 tehet, hogy tele van a világ hülyékkel. A tengernyi fórum eléggé lerontotta az esélyt arra, hogy normális válaszokat kapjon az ember a kérdéseire. Korrekt megoldásokat még mindig inkább hivatalos helyről lehet megtudni.
    (a hírügynökségek kezdeményezése pedig, hogy mindenki, akinek van kedve és kamerás telefonja,az küldhessen be híreket - ezzel magukkal b*sznak ki, mert értelmes dolgokat nem igazán fog a sok türhő post-olni, ők meg csak többet fognak dolgozni az igazi hírek kiszűrésével -- szerintem)
  • n3whous3 #14
    Jay és Néma Bobhoz hasonlóan : Mi a 8=o az a web2.0?
  • HappyBoy #13
    Én már a web 3.0 -t várom! Az lesz ám a csoda! :D
  • kow83 #12
    Olvasás után szívesen vitázom bárkivel a témáról.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Web20
  • kow83 #11
    Nem tudod, hogy miről beszélsz... olvass utána legalább mielőtt hozzászólsz, tele van féligazságokkal amit írsz.