Gyurkity Péter

Gartner: csak óvatosan a webkettővel

Számos vállalat kacérkodik azzal a gondolattal, hogy a közösségi oldalaknál alkalmazott technológiát saját céljaira használja fel belső hálózatán. A piackutató cég szerint ezzel még várni kellene.

A Gartner ugyanis úgy véli, hogy az érdeklődők nagy részét a webkettő körüli felhajtás ragadta meg és a gyakorlati előnyök, illetve kockázatok figyelembe vétele nélkül szeretnének csatlakozni az új technológiákat használók köréhez. A vállalatok esetében ez annyit jelentene, hogy a belső, céges hálózaton kialakítanák saját közösségi oldalukat, amelyek természetesen elsősorban az alkalmazottak oldalait, adatait tartalmazná.

Egyelőre még az is kérdés azonban, hogy ez pontosan mire is lenne jó. Többen arra figyelmeztetnek, hogy a webkettős őrület első számú kedvencei, a népszerű közösségi oldalak nem biztos, hogy megfelelő eszközei a vállalatoknak. Nem vehetjük biztosra, hogy ezek a belső használatra szánt portálok ugyanolyan jó platformot jelentenének, mint például a VoIP-szoftverek, vagy az azonnali üzenetküldő alkalmazások, az MSN, ICQ, valamint az ezeket egy programban ötvöző megoldások, mint a Trillian vagy a Miranda. A biztonság sem teljesen megoldott, a külső technológiák valószínűleg nem minden szempontból felelnének meg a céges követelményeknek.

Éppen ezért a Gartner most azt javasolja a vállalatoknak, hogy legyenek türelemmel, várják ki, amíg több nagyobb szereplő elkészíti a külső fejlesztőknek szánt komplett csomagját, amit azután könnyen és egyszerűen integrálhatnak saját rendszerükbe. Ilyesmire készül a FaceBook, amely licencelné megoldását a cégeknek, a kifejezetten üzleti szereplőkre koncentráló LinkedIn pedig jelezte, hogy külső fejlesztők számára is lehetővé teszi különböző kiegészítők csatolását a központi oldalhoz, vagyis nagyobb betekintést nyújtanak majd a technológiába.

A lényeg tehát, hogy a rohanás és kapkodás helyett előbb a feltételeket és a valószínű következményeket kell figyelembe vennünk. Ez még inkább igaz a közösségi oldalakra, hiszen itt a cég szerint is fontosabb maga a tartalom mint az azt biztosító technológia, így vigyázni kell annak biztonságára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Griphons #8
    Nagyon egyszerű a webkettő megkülönböztetése az alap web funkcióktól.
    Ahol a felhasználó aktivitást tud mutatni a honlap felé, tartalmat tud megváltoztatni (legyen az csak egy hozzászólás is) az már web2.
    Persze volt már korábban is fórum, de csak mostanában tartozik a webkettes szolgáltatások közé, mert csak most kezdték el gyűjtőnéven emlegetni ezeket a dolgokat.
    A webkettő nem web 2.0 nem a www második verziója, csupán a szolgáltatások gyűjtőneve. Az viszont tény, hogy a mostanában népszerű webkettes portálok, közösségi oldalak nagy változásokat hoznak a jelenlegi "passzív" web világába.

    Egyébként én nem látok semmi furcsát abban, hogy céges belső hálózatokon szeretnének alkalmazni web2-es szolgáltatásokat. Nálunk pl. vannak külsős és belsős munkatársak, és egyszerűbb a weben tartani a kapcsolatot, mint telefonálgatni percenként. Emellett munkaanyagokat is egyszerűbb egy egységes platformon küldözgetni, mint emailben, vagy ftp-n.

    Gartnert meg biztos nem a jóérzés motiválja hanem a $, de hát ez van, ez hajtja a világot...
  • BlackRose #7
    Csak egy hülye buzzword amelyen idióták ezrei jól megélnek (a Gartner félék, különböző majom cikk szerzők a sok értéktelen folyóiratban stb.)

    Van web és kész, verziószám egyrészt szükségtelen másrészt nem reális, annyi létező árnyalatot lehet a weben elérni, hogy az ilyen verziószámok az ég világon nem jelentenek semmit. Na de mindegy, ki vagyok én, hogy okoskodjak... :)
  • DjDano #6
    A Gartner már bebizonyította hogy elfogult idióták gyülekezete...
  • Vorpal #5
    nem az a kérdés, hogy jó e, hanem, hogy mi az?
    mert közösségi helyeket "web 1.0" el is meg lehet valósítani,
    aminek az eszköztára ugyanaz gyakorlatilag.

    Ha végig nézed a tutorial oldalakat az emberek többségének
    az elképzelése a web 2.0 ről a grafikában kulminálódik.
    pedig igazuk van - csak és kizárólag a grafika - minden más webes technológia - egyszerűen megfogalmazva.

    Tehát akkor még egyszer - a web 2 tulajdonképpen web (semmi más)
  • NEXUS6 #4
    Jó ez a web 2.0!!!!
    ... valamire.;)))

    Az a gáz, hogy ez általában arra szolgál, hogy sokszínűbbé tegye az emberek közötti kapcsolatokat. Növeli az információk mennyiségét azáltal, hogy könnyebben hozzáférhetővé teszi a jelenleg is létező, de eddig elszigetelt kis személyes információs világokat, pl iwiw ugye.

    Na most, ha egy cég csinál még egy internetes találka helyet, az xerintem csak arra jó, hogy az embereket még jobban elvonják a munkától, ahol 1 feladatot célzottan, elszigetelten és a külvilág számára korlátozott információ biztosítással kell végrehajtani.
    Bár az ilyen biztos jól építi a csapatot, csak nem tudom minek, amikor a munkahelyen ott a büfé, meg a dohányzósarok.
  • Vorpal #3
    jogos - de minél többet utáljuk ez annál jobb nekik - hoax
  • L3zl13 #2
    Wiki Web 2.0
  • assdf #1
    Mi a f@szom az a webkettő... omfg... Mindjárt megalkotom a web 10-et...