Berta Sándor

Népszerűek az e-osztálynaplók Ausztriában

Az osztálynaplóknak minden iskolában komoly szerepük volt. Ausztriában a hagyományos változatok helyét átvették az elektronikus társaik.

Stájerországban az illetékesek úgy döntöttek, hogy bevezetik az e-osztálynaplókat. A cél az volt, hogy egyrészt egy egységes rendszert hozzanak létre, másrészt azokat állandóan frissíteni lehessen, valamint hogy megkönnyítsék a tanárok életét is. Az e-osztálynaplókból már nem téphetnek ki lapokat a diákok, vagyis nem tüntethetik el a számukra kevésbé hízelgő osztályzatokat és bejegyzéseket. Ugyan a programban való részvétel nem kötelező, minden intézmény maga dönti el, hogy bevezeti-e az új megoldást. A fogadtatás pozitív: már minden harmadik középfokú iskolában, elsősorban a gimnáziumokban ezt a megoldást alkalmazzák.

A tanárok minden fontos információt ezekben a számítógépes programokban jegyeznek fel. "Az osztálynaplókat így nem kell minden egyes alkalommal magukkal vinniük, hanem elég csak az adott osztályban leülniük a tanári PC elé. Mindez azt jelenti, hogy ha például a szülőkkel folytatok megbeszélést, később azonnal átküldhetem nekik az erről készült digitális feljegyzéseimet" - közölte Gerd Steiner, a tartományi iskolatanács illetékes szakfelügyelője. "A váltás óta jelentősen nőtt a bejegyzési fegyelem. Ráadásul az egész rendszer a korábbinál sokkal jobb, jóval konstruktívabb és gyorsabb" - összegezte a tapasztalataikat Fritz Malli, a BORG Deutschlandberg iskola igazgatója.

Az új rendszer bevezetése egy 500 diákos iskolának körülbelül 600 euróba kerül. A programot és a váltást átképzésekkel támogatja a tartományi iskolatanács. Az oktatási szférában nem ez az egyetlen érdekes informatikai fejlesztés: 2006-ban egy kis amerikai cég reklámokkal kiegészített, ingyenes elektronikus tankönyveket tett elérhetővé a tanulók számára. Idén áprilisban pedig berlini diákok egy olyan iskolatáskát fejlesztettek ki, amely egy tankönyv vagy füzet hiánya esetén riaszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #9
    Milyen papír alapú rendszer? Te miről hadoválsz?:D Neptun van a BME-n meg egy rakás másik intézményben ezer éve. A maradékban ETR van (mint pl. nálunk az ETRben). Az index persze megmaradt, de az meg is fog. Én még nem hallottam, hogy feltörték volna a neptunt vagy az etr-t és jegyeket javítottak volna át...
  • kvp #8
    "A NEPTUN azóta folyamatosan loggol mindent, mindennek nyoma van, annak, hogy ki módosította, mikor és mire. 5 éve használjuk a rendszert és nem volt példa tömeges korrekcióra... De teoretikusan lehetséges, de vissza is állítható pl. az utolsó bejegyzések törlésével... AZ előző mindig megmarad, nem átjavítható módon."

    A naplozasban csak akkor lehet hinni, ha a tarolo fizikailag csak egyszer irhato (pl. sornyomtato), mert minden mas esetben az adatok modosithatoak. Csak nem a klienst kell hasznalni, hanem kozvetlenul az adatbazist modositani. (akar magukat az adatbazist tarolo fizikai file-okat) Tomeges modositas nyilvan nem lesz, mivel akkor kiderulne az adott tores es akkor semmit sem ernek el vele. Ezert is van az, hogy a bankok tobbnyire szo nelkul valallaljak az elektronikus rendszerukbeli betoresekbol szarmazo kart, mert ha perre kerulne sor, semmivel nem tudnak bizonyitani, hogy igazuk van.
  • daxan #7
    Igen.
  • mynameisbence #6
    te vásárhelyen a kzs-ba jársz? mer ott ugyan ez a helyzet
  • daxan #5
    E-napló nálunk is van. Jelenleg rengeteg hibával működik...Pl a tanárok nem tudják beírni az órát, jegyeket stb....Tavaly egy egészen egyszerű rendszer volt, ami egész félévben működött, most a nyáron csináltak egy újabb verziót, amit okosítottak....Na meg is lett az eredménye...
  • drwho #4
    A NEPTUN azóta már nagyon sok helyen használatban van! A SOTÉn a Gyógyszerész kar kivételével mindenütt megszűnt a papír alapú jelentkezés és jegy vezetés is. Az ELTÉn és számos más helyen ETR van. Az INDEX (ha erre célzol a papír alappal) egy bizonyítvány az adott vizsgák elvégzésről és nem kell feltétlenül kinyomtatva lennie, ez hagyomány őrzés. A külföldi hallgatók gyakran már csak néhány A/4 papírt hoznak a külföldi alapképzésről, amikor B.Sc. után megjelennek nálunk... A feltörhetőség? Hát... A NEPTUN azóta folyamatosan loggol mindent, mindennek nyoma van, annak, hogy ki módosította, mikor és mire. 5 éve használjuk a rendszert és nem volt példa tömeges korrekcióra... De teoretikusan lehetséges, de vissza is állítható pl. az utolsó bejegyzések törlésével... AZ előző mindig megmarad, nem átjavítható módon.
  • kvp #3
    Az elso ilyen rendszer a muegyetem neptun rendszere volt sok-sok evvel ezelott. Az elonyei melett hatalmas hatranya, hogy viszonylag konnyu hamisitani. Mig egy naplot el lehet zarni, addig egy halozatra kotott rendszert, amihez minden osztalyban van egy pc nem igazan. Ez annyit jelent, hogy a hozzaerto emberek ezentul nem csak minden oran kivetel nelkul jelen lesznek, de mindenbol szin kituno eremdennyt fognak elerni. Egy 80-as evekbeli amerikai filmben jatszotta meg a fohos, hogy minden baratjanak kitunore javitott a jegyeit egy ehhez hasonlo megoldast hasznalo rendszerben. (azaz majdnem minden jegyet, nehogy feltunjon valakinek) Tobbek kozott ezert van meg mindig papir alapu rendszer is a muegyetemen, mivel a szamitogepes rendszert tul sokszor tortek mar fel, viszont a papirok meghamisitasa ugy nez ki, hogy eddig meg nem sikerult. (aki megprobalta azt elkaptak)
  • slime001 #2
    Nálunk is ilyen van a suliban. Szerintem nagyon király.
  • amitakartok #1
    Ilyen nálunk is van. Legalábbis a Boronkayban (volt középsulim) a hálózatra is felrakják a jegyeket - persze mi közönséges halandó diákok nem tudjuk, hova. Bár az is lehet, hogy csak kamu az egész.