Berta Sándor

Egységes egyetemi webes tananyagrendszer készül

Az Opencast kezdeményezés keretében nemzetközi egyetemek azt akarják elérni, hogy a különböző felsőoktatási előadások és tananyagok mindenki számára könnyen érhetővé váljanak.

Az Opencast Matterhorn program célja, hogy egyre több egyetemi és főiskolai előadás jelenjen meg webes formában is és hogy ezek a webcastok minél több felsőoktatási intézményben legyenek hozzáférhetők. "A cél egy olyan szoftverrendszer kialakítása, amely felválthatja az egyetemek és a főiskolák sok kis egyéni módszerét és különleges megoldását. Az új hálózat támogatni fogja az előkészítési, felvételi, utógyártási és használati munkafolyamatokat. Az előadások akár több platformon, például a YouTube-on is elérhetők lesznek. Mindez talán túl egyszerűnek tűnik, azonban a gyakorlatban még nem sikerült megvalósítani" - hangsúlyozta Andreas Knaden, az Osnabrücki Egyetem Információs-menedzsment és Virtuális Oktatási Központjának (virtUOS) ügyvezetője.

Az elképzelések szerint a webes tananyagokkal kapcsolatos minden egyes folyamatot automatizálnának. A lényeg, hogy így nem csak könnyen, de a jelenleginél jóval olcsóbban hozzáférhetőek lesznek később a felsőoktatási előadások és tananyagok. A fejlesztők különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az új rendszer könnyen kezelhető és a jelenleg elterjedt videoformátumokkal teljesen kompatibilis legyen, így ezek az anyagok szinte bármilyen készüléken megjeleníthetővé váljanak.

A webcastok egyre népszerűbbek az oktatásban. "A főiskolák az akadémiai forrásaikat világszerte elérhetővé akarják tenni a hallgatók számára, azonban ebben akadályozzák őket a komoly műszaki problémák és a magas költségek" - közölte Mara Hancock, a Matterhorn projekt vezetője, aki egyben a Kaliforniai Egyetem oktatási technológiákért felelős igazgatója. A programban nyolc ország összesen 13 felsőoktatási intézménye vesz részt. A tervek alapján az új rendszer 2010 nyarán mutatkozhat be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joebacsi #4
    Ne aggódj, nem csak a közgázon van ez így, nálunk is sokszor elvárják, hogy a diákat is jegyzeteld le, mert azt se kapjuk meg. Ez nem kicsit frusztráló. Persze nem mintha nem oldanánk meg, de röhej, hogy még ezzel is trükközni kell (ellenben fejleszti a hallgatói underground-ot, bajtársiasságot :)).

    Üdvözítő ez a kezdeményezés, de mi itt még k*rvamessze vagyunk ettől...
  • Boba Fett #3
    Hát érdekes lenne ez itthon. Rengeteg a tanárok között az idióta, de a suli ugye úgysem büszke rá (bár ki tudja...), így nem az ő anyagait publikálnák. De ha minden suli csak a jó tanárok anyagát publikálná, akkor azzal lenne egy elismerés a tanár felé, plusz ha az egyik sulin ugyanazt a tárgyat egy barom tanítja, akkor a másik sulin ugyanabból kiadott jóféle tananyagból lehetne tanulni. Na ilyen szempontból hasznos lenne itthon is.
  • Charybdis #2
    Nálunk a közgázon rohadtul félti a legtöbb tanár a saját anyagát a diákoktól és az egyetemen belül más tanszékektől egyaránt! De legfőképpen más egyetemektől.

    Ezért pl. a jegyzetnek csak egy hiányos, itt-ott kipontozott változatát kapjuk meg, és előadáson kell kiegészíteni a hiányzó részeket!!!

    Ezeket a tananyagokat állami pénzen készítették, úgyhogy mindenki számára ingyen elérhetővé kéne tenniük őket, minimum vmelyik Creative Commons licenc alatt.

    De nem, a nagypofájú tanár még a diákoknak sem szívesen adja oda az anyagot, mert biztos továbbadják más egyetemeknek, röhej.
  • TommyC #1
    már néztem pár egyetem előadásait, nagyon jók; persze érdemes angolul tudni hozzá;

    van pl a berkley-nek ITT
    vagy az MIT nek ITT