Berta Sándor

Kaliforniában minden diák e-könyveket kap

A kaliforniai kormányzó elrendelte, hogy minden helyi diák az eddiginél jóval gyakrabban tanuljon a digitális eszközök segítségével. Schwarzenegger elmondta: Kalifornia tavaly 350 millió dollárt adott ki iskolai könyvekre és más taneszközökre.

Mindez azt jelenti, hogy az államnak 75-100 dollárba kerül egy diák egyetlen tankönyve. Amennyiben a matematikát és a természettudományi tantárgyakat elektronikus kiadványok segítségével tanítanák, már egy 10 000 hallgatós tankörzetben is évente 2 millió dollárt lehetne megtakarítani. A tervek szerint idén ősztől e-könyveken lesznek elérhetők a geometria, az algebra, a trigonometria, a fizika, a kémia, a biológia és más természettudományi tantárgyak anyagai. Már vizsgálják, hogy mennyire lenne életképes ez a megoldás.

A program második szakaszában az új elektronikus tankönyveket interaktív tartalmakkal töltenék meg és a használatukat minden osztály számára kötelezővé tennék. Az elérhető tananyagokat egy hivatalos portál tartalmazná. "A hagyományos tankönyvek elavultak, nehezek és drágák. Kalifornia a technológia és az innováció tekintetében vezetőnek számít, így ezen a területen is éllovasnak kell lennie. A célom az, hogy a jövőben Kaliforniában az iskolások világszínvonalú oktatásban részesüljenek. Ez úgy valósulhat meg, hogy a hagyományos könyvek helyett digitális kiadványok használnak majd. Ezáltal több millió dollárt spórolhat meg a szövetségi állam. Tudom, hogy ez drámai változást fog jelenteni, de felkészültnek tartom a gyerekeket" - jelentette ki Schwarzenegger a sacramentói iskolások előtt tartott beszédében.

Amennyiben sikerül a programot megvalósítani, úgy a szövetségi állam évente 300-400 millió dollárt takaríthat meg és ez összeg a további tantárgyak bevonásával újabb százmillió dollárokkal csökkenthető. A kaliforniai kormányzó további érveket is felsorakoztatott az elképzelés megvalósítása mellett. A digitális tananyagokat könnyebb frissíteni, míg a hagyományos tankönyveket csupán 6 évente aktualizálják.

Ráadásul az e-könyv olvasókon megtekinthetők akár videók is és a használatuk erősíti a diákok kapcsolatteremtési képességeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • seltorin #13
    kvp, nem egészen így történt. A lényeg az, hogy az országok fejlettségétől függetlenül a katonai szuperszint nagyjából azonos volt. Az USA-nak ugyanazt a szintet a nemzeti össztermék kisebb százalékának ráfordításával sikerült tartania, mint a szovjeteknek. A nagy ötlet az volt, hogy emelni kell a szuperszintet. Ami az amikat is megterhelte, de a szovjeteknél már tarthatatlan ráfordítással járt.
  • KillerBee #12
    Az e-papír reflektív kijelzője nem tartalmaz háttérvilágítást, az olvasása gyak. olyan lesz, mint a papíré.
  • balage187 #11
    Ezeknek az ebook olvasóknak vitathatatlan, hogy rengeteg előnyük van, de valaki, aki ért hozzá megmondhatná, hogy milyen hatással vannak a szemre. Csak azért kérdezem, mert nekem pl. TFT monitorom van és még így is érzem hogy, ha sok időt töltök a gép előtt folyamatosan, akkor a látásom kicsit gyengül, és ha meg nem ülök ott pár órát, akkor gyak. visszajavul az eredeti szintre.

    Szóval ilyen szempontból még lehetnek gondok ezzel. Mert kétlem, hogy már kitaláltak valami szemnek egyáltalán nem ártó technikát, bár örülnék, ha igen. :)
  • KillerBee #10
    Ez a felsőoktatásban nálunk is alakul, ha nem is ennyire szervezetten. Az egyre emelkedő jegyzetárak és az állami ártámogatás csökkenése miatt a diákok már alig vásárolják a jegyzeteket. Ez természetesen a kisebb példányszámok miatt további drágulást eredményez majd.

    Nálunk a főiskolán egyre gyakoribb, hogy a tanárok a saját jegyzeteiket vagy az előadásaik anyagát felteszik a netre és mi azokból tanulunk. De máshol is így van ez, nem véletlenül terjed az a hír, hogy még az idén csődbe mehet - más hírek szerint "csak" felszámolják - az egyik nagy budapesti egyetem kiadója.
  • Darth Sith #9
    Ez egy jó dolog. Gondoljatok bele! Gyerek kap egy tabletPC-t, és rajta az összes könyv ott van ebook formájában, van hozzá egy toll, tud írni, jegyzetelni, olvasni, és mondjuk max 1kg az egész. Nézz meg itthon egy általános iskolás gyereket. Az egész gyerek 30kg de 10-15kg könyvel jár mindennap iskolába..Abnormális. Mennyivel egyszerübb lenne így? írni ugyanúgy megtanul, csak papír helyett a gépen ír, írásfelismerővel, amelynél még rá is van kényszerítve a szép írásra mert csak azt ismeri fel :)
  • Crane #8
    Tudtátok, hogy a Skynet első önálló algoritmus részletei e-könyv olvasókon születtek Kaliforniában?
  • KillerBee #7
    Wojtyla amatőr színész volt, nem hivatásos.

    Az SDI létrejöttének történetét kicsit merészen adod elő, ennél azért sokkal komolyabb volt. Egyes eredményeit ma is alkalmazzák.
  • KillerBee #6
    Mindig is tudtam, hogy Schwarzenegger nem csak izomban erős, hanem agyban is.
  • kvp #5
    "Milyen fura, hogy egy színész is hozhat meglepően jó döntéseket egy közösségért."

    Anno volt egy nem tul ismert kaliforniai szinesz, Ronald Regan-nek hivtak. Veletlenul o lett az usa elnoke, majd leult par scifi iroval beszelgetni, hogy mivel lehetne kiutni a szovjeteket haboru nelkul. Erre kitalaltak a csillaghaborut, ahol papiron minden penzt fegyverekre koltenek, mig a valosagban az emberek joletere. A szovjetek bevettek es ki is utottek a gazdasagukat par ev alatt, ugyanis ok komolyan megprobaltak. Meglepo, de ugy nez ki, hogy a 20. szazad vegenek messze legjobb amerikai elnoke volt...

    ps: II. Janos Pal papa (Karol Jozef Wojtyla) is szinesz volt fiatal koraban
  • bigjoe #4
    ... És a fák is megmaradnak!! Gratula Arni!!!