Berta Sándor

Microsoft: nő az adathalászat a közösségi portálokon

A biztonságtechnikai cégek után a Microsoft is kiadta az aktuális trendeket összefoglaló biztonsági jelentését.

Az idei esztendő első félévének biztonsági kockázatait összefoglaló dokumentum letölthető a Microsoft weboldaláról. A szakemberek a Live OneCare, a Forefront Client Security és a Microsoft káros alkalmazásokat eltávolító szoftverének tapasztalatait gyűjtötték össze. A Microsoft biztonságtechnikai szakértői szerint elsősorban a Confickerre, az adathalászokra, az úgynevezett scareware programok készítőire és a közösségi portáloknak egyre gyakrabban felbukkanó csalókra kell odafigyelniük a felhasználóknak.

A legnagyobb fenyegetést a számítógépek számára jelenleg a trójai programok jelentik. Legjobb példa erre a Conficker, ami 2visszatérő vendég", elsősorban a cégek hálózataiban. A Conficker ugyanis a magánszemélyek PC-it és laptopjait fenyegető kártevőknél még a TOP10-be sem tudott bekerülni. Egyre inkább terjednek a jelszólopó alkalmazások és a legnagyobb, 156 százalékos fertőzési növekedést a Taterf nevű féreg esetében regisztrálták. E program elsősorban az online játékosok életét keseríti meg és főleg az adathordozókon keresztül terjed.

Szintén jelentős mértékben nőtt az adathalász-támadások száma. Csak idén április és május között a phishing-akciók száma közel a négyszeresére emelkedett és a tendencia júniusban is folytatódott. Mindez a közösségi portálok elleni célzott adathalász-támadásokra vezethető vissza. Az úgynevezett scareware alkalmazások száma az idei esztendő első felében rekordot döntött. Ezek azok a szoftverek, amelyek vírus- vagy kémprogramirtónak adják ki magukat, azután előszeretettel megzsarolják a felhasználókat azzal, hogy csak némi pénz fizetése ellenében szabadítják fel a számítógépét. A Microsoft biztonsági programjai az esztendő első félévében több mint 13 millió számítógépről távolítottak el ilyen alkalmazásokat.

A vállalatoknál és szervezeteknél bekövetkező számtógépes adatvesztések első számú okai továbbra is a hardverlopások, a második helyen a cracker-támadások és a kártevők találhatók. A redmondiak megvizsgálták azt is, hogy mely operációs rendszereiket érte 2009 első felében a legkevesebb támadás. Figyelembe vették nem csak a jelzett támadások számát, hanem az operációs rendszerek elterjedtségét is. A dobogó első fokát megosztva a Windows Server 2008 és a Vista SP1 szerezte meg. Előkelő helyen található a Windows 2000 SP4, míg a legtöbb akció a Windows XP SP3 ellen irányult, amely azonban még így is a legbiztonságosabb XP-verzió. A legkevesebb fertőzést Ausztriában, Svájcban, Németországban, Finnországban és Japánban regisztrálták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!