Berta Sándor

Kártevőktől hemzsegnek a fájlcserélő hálózatok

A G Data számítástechnikai biztonsági cég legújabb vizsgálatában a P2P rendszereket vette górcső alá. A német vállalat jelentése elszomorító összképet fest a jelenlegi biztonsági helyzetről.

A szakértők általában úgy tartják, hogy a számítógépes fertőzések a fájlcserélő hálózatoknak és az azokban fellelhető fájloknak köszönhetően terjednek el rendkívül gyorsan világszerte. Nos, most kiderült, hogy ez az állítás cseppet sem túlzó. A torrent- és más hálózatokban a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a kártevők száma. Csak most hétfő óta háromszorosára nőtt a fájlcserélő rendszerekben előforduló fertőzött fájlok száma.

A G Data Security Labs munkatársai szerint különösen sok vírus, kémprogram és trójai féreg található a szoftverek illegális másolataiban, a navigációs készülékekhez készült térképmellékletekben, a csengőhangokban, a videókban és a zenei anyagokban. A legjobban fertőzött P2P-portál, a Torrentreactor.net. Itt száz fájlból több mint 90 vírusos vagy kémprogramot, esetleg trójai férget tartalmaz. A második helyen a Torrent.to található, míg a dobogó harmadik fokán a The Pirate Bay van.

A bűnözők pont azt fordítják a saját hasznukra, ami ezeknek a megoldásoknak az előnyük: a gyors terjesztést lehetővé tévő infrastruktúrát. A népszerű hálózatokat naponta több millióan használják, így a víruskészítők biztosak lehetnek abban, hogy gyorsan és - ami különösen fontos - globálisan elterjeszthetik a legújabb kártevőiket. "A mostani számok ismeretében minden felhasználót óva intünk a fájlcserélő és a torrenthálózatok használatától. A szerzői jogsértés mellett ugyanis komolyan fennáll annak a veszélye, hogy a számítógépük megfertőződik" - jelentette ki Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője.

A torrentoldalak fertőzöttségére jellemző, hogy a G Data szakértőihez csak az elmúlt 3 napban 2400 vírusos, kémprogramos stb. tartalmazó domént jelentettek be. Összehasonlításul: egész augusztusban 9400 ilyen doménnév-bejelentést regisztráltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • chuky123 #26
  Jó virusírót kell használni pl Avastot ami naponta frissiti magát és nincs probléma. Amugy ezt a 3x-os növekedést én se tudom melyik újjukból szopták ki.
 • ratata22 #25
  Lari-fari. Kinjukba mar nem tudnak mit kitalalni es ilyen hatulrol mellbe dumaval probaljak most elriasztani a jonepet a torrenttol. En tkp.lefosom a virusos keygeneket, mert van ra 1 kulon virtualboxos windosom.
 • Garfield #24
  Kedves fikázók!

  Ti magatoktól vagytok ennyire csökkent szellemi képességűek (tisztelet a kivételnek) vagy szimplán csak nem olvastátok el és értelmeztétek a cikket? (Értem én, hogy mindenki qrvára ért a p2p-hez és ezzel a tudással azonnal villogni is kell, mert ez a menő, de...) Mert akkor segítek: egy vírusirtó szoftvereket készítő cég felmérést készített egyes, számára is elérhető, azaz nyílt torrent oldalakon található cuccok fertőzöttségét tekintve, mely alapján arra a megállapításra jutott, hogy jelentősen nőtt a kártevővel fertőzött anyagok mennyisége.

  Ezek után ilyen kommentek érkeznek:

  1. Jaj, de marhaság. Tényleg sok vírus van a nyílt trackereken, de erre már figyelmeztetnek a kommentelők is. Mivan? Marhaság az egész, de azért vannak vírusok. He?

  2. A G Data-tól meg kellene kérdezni, hány zárt torrent oldalon teszteltek. Sejtésem szerint a szám a nullához közeli. Szerintem ez egyértelműen kiderül a cikkből és az érintett torrent oldalakból, nemdebár?

  3. A vírusbeszedés oka 99 %-ban User error és nem az hogy valaki milyen hálózatokat használ.
  leszámítva azt az esetetét, amikor is (előző hsz):
  De biztosan léteznek fertőzött fájlok, de szerencsére ez gyorsan kiderül. Valaki úgy is megírja komment formájában, hogy "ez bizony vírusos, ne töltsétek". És aztán adminok úgy is letörlik az ilyesmiket. ;)
  Bizony igaza van, merthogy van ilyen is, és miben különbözik egy vírusos cucc letöltése az emailben szereplő linkre kattintástól? Semmiben, user error mindkettő.

  A kedves p2p/torrent fanok pedig örülhetnek, hogy a GData ilyen összecsapott kutatást csinált, mert ha megnézte volna az eDonkey, Gnutella hálózatokat, akkor sokkal brutálisabb eredmények születtek volna a fertőzöttség tekintetében.

  A cikk - de inkább az eredeti sajtóanyag - egyetlen hibája, hogy számára a fájlcserélő rendszerek egyenlők a nyílt torrentoldalakkal, pedig az csak egy része a nagy egésznek.
 • KasztnerTokman #23
  "Hát igen! Az ehhez hasonló "fizetett hírdetés" cikkek miatt szoktam le eme oldalról. SG fel kellene ébrednetek, a hiteleteket már rég elvesztettétek!"

  Tévedsz ingyen reklám. :)
  Jaj és a gúgli is vírusos hisz ,ha beírom hogy virus download....
  Egy felmérést azért megnéznék hány ember gépe fertőződött le live messenger miatt.
 • Jötün #22
  Ja: és csak nehogy tenoristák kezébe kerüljön!
 • Jötün #21
  A legfontosabbról meg nem készítenek semmiféle felmérést, az ISP-k szervereinek fertőzöttségéről!
  Az invitel postaládái belefulladnak a spamokba, a PR telecom hálózatán doubleclick, mindkettőén, időnként trójaiak....stb...stb.
  De gondolom így megy ez a júpícín, és a tré onlájnon is...
  Avagy hogyan kerül egy teljesen vadonatúj szűz gépre vírus, gyári lemezekkel telepítve és csak a microsoft update-n, meg a driver oldalon járva vele?
 • darksun #20
  A G Data-tól meg kellene kérdezni, hány zárt torrent oldalon teszteltek. Sejtésem szerint a szám a nullához közeli.
  A cikk is annyit ér. Ennyi erővel írhatták volna, hogy a pornó oldalak 90%-a vírusos. Kicsit is járatos szörfösök tisztában vannak vele, hogy az ilyen ingyenes - ellenőrizetlen oldalak (porno, crack, free torrent oldalak) ilyeneket is tartalmaznak mint az említett torrentreaktor. Nesze semmi hangzatos címmel ez a cikk is.
 • darksun #19
  Hát igen! Az ehhez hasonló "fizetett hírdetés" cikkek miatt szoktam le eme oldalról. SG fel kellene ébrednetek, a hiteleteket már rég elvesztettétek!
 • beyondReason #18
  Minmeghalunk!
 • GG #17
  A norton a saját keygenjét is vírusnak tüntette fel a Kasy nem, a Nod32 nem. Ez vicces vagy okos?!? :P