Berta Sándor

Ausztrália - vírus fenyegeti az áramellátást

Először vált valóságos fenyegetéssé, hogy egy program megbéníthatja egy ország kritikus infrastruktúráját. A Sydney Morning Herald cikkéből kiderült, hogy Új-Dél-Wales második legnagyobb áramszolgáltatójának, az Integral Energynek egy vírusfenyegetéssel kell szembenéznie.

A kártevő olyan szinten megfertőzte az Integral Energy rendszereit, hogy a szakemberek attól tartanak, hogy az már az áramellátást veszélyezteti. Ilyen helyzetekkel eddig legfeljebb könyvekben találkozhattak a szakemberek. Mindez azonban Új-Dél-Walesben nagyon is valósággá válhat, amennyiben nem tudják megakadályozni a közelgő katasztrófát az Integral Energy munkatársai.

A vállalat számítógépes hálózatát a W32.Virut.CF nevű kártevő fertőzte meg, amely ugyan a Symantec ismertetője szerint kevés kárt okozhat, de egy rendkívül gyorsan és hatékonyan terjedő trójai féreg. Ez utóbbit támasztja alá, hogy már gyakorlatilag a cég összes PC-je megfertőződött, több mint ezer munkaállomást kellett újra kialakítani, hogy a 2,1 millió ügyfél áramellátásában ne keletkezzen kiesés.

Az eset rávilágít arra, hogy világszerte az energiaszolgáltatók rendszereit finoman szólva sem védik megfelelően a számítógépes támadásokkal vagy vírusfertőzésekkel szemben. Az energiaellátásért felelős legtöbb alrendszert gyakran nem választják le a cégek más hálózatairól, ezáltal a kártevők rendkívül gyorsan terjedhetnek. Amennyiben mégis bekövetkezik a katasztrófa, az azt eredményezheti, hogy Új-Dél-Wales egyes részei és Sydney fényei elsötétülnek. Ráadásul, mivel a rendszer túlterhelődhet, a jelenség kihathat Ausztrália más részeire, sőt akár az ázsiai régiókra is.

Bekövetkezhet például egy olyan helyzet, mint amire legutóbb 2006. november 4-én Európában volt példa. Akkor egy észak-német városka egyetlen nagyfeszültségű vezetékének kiesése miatt 2 órán át nem volt áram Németország, valamint Belgium, Franciaország, Olaszország, Ausztria és Spanyolország nagy részén. Az Integral Energy megerősítette a fertőzés tényét és külső szakértők segítségével igyekszik úrrá lenni a helyzeten, amit csak nehezít, hogy a szóban forgó trójai nehezen távolítható el. A fertőzés egyébként könnyen megakadályozható lett volna, hogy az energiaszolgáltató védelmi szoftvereit rendszeresen frissítették volna.

Chris Gatford, a Hacklabs munkatársa dicsérte a céget, mondván nyilvánosságra hozta az esetet és nem próbálta meg eltussolni azt. Utóbbi sajnos inkább jellemző a kritikus infrastruktúrákat irányító vállalatokra, amelyek igyekeznek addig tagadni és cáfolni a hasonló ügyeket, amíg csak lehetséges.

Napjainkban ma már szinte minden nagyobb államnak van kiberbiztonsági egysége, ugyanez viszont nem mondható el sok energiaszolgáltatóról, közlekedési vállalatról vagy éppen repülőtérről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #21
    Nem az a baj, hogy PC intézi. Az a baj, hogy a PC mezei user számára elérhető. Fizikailag elérhetetlenné kell tenni a gépeket. Pont. Akkor aztán lehet próbálkozni...
  • Molnibalage #20
    Ezt én sem értem. Nem igaz, hogy kulcsfontosságú rendszereket neten keresztül üzemeltetnek. Olyan kibaszott drága lenne egy erőmű mellett egy zárt kommhálózatot létrehozni?
  • sedward #19
    Többet erről:

    http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1556944/linux-saves-aussie-electricity

    http://hup.hu/cikkek/20091003/a_linux_mentette_meg_a_nagyobb_problematol_az_ausztral_aramszolgaltatot
  • Epikurosz #18
    Elmesélek nektek egy édekes sztorit, de majd a blogomon... Ez már odavaló. Csak várom, hogy megkörnyékezzenek a múzsák...
  • gothmog #17
    ...amiből az jön, hogy mégiscsak az adminoknak jár a faszkorbács.
  • kvp #16
    "ugyanakkor tényleg vicces, hogy a rendszer olyan szinten hálózatban van, hogy a kártevő szét tudjon terjedni, de annyira már nem, hogy az automatikus frissítések letöltődjenek."

    Belso halozatuk van. Valaki bevitte laptop-on vagy pendrive-on, de a halozat nincs rakotve a netre, igy a fertozott gepek nem tudjak magukat frissiteni. Viruskeresojuk meg nem biztos, hogy van, mert egy internettol szigetelt halozat elviekben nem fertozodhet meg. A kulso eszkozok becsatlakoztatasat viszont elfelejtettek letiltani.
  • fledgling42 #15
    de internetcenzúra az bezzeg kell nekik mi!?
  • Tetsuo #14
    Most meg jonnek majd a tuzveszek..
  • netperformer #13
    Ausztráliára rájár a rúd. xD Először homokvihar, most meg a lakosság része elbúcsúzhat majd egy időre a villamos energiától.
  • maestro85 #12
    Szerintem nagyon rossz, hogy egy ilyen alapvető szolgáltatás is az informatikától függ. Nem igaz, hogy nem lehet elintézni céleszközökkel az enegiaelosztást. Ha tényleg PC-re bízzák, akkor mit várunk el a jövőben? A rosszindulatú programok nem csökkenő tendenciát mutatnak. Legalább remélem ezek után komolyan veszik.