Kruza Richárd

Lezárult az 5. Informatikai Biztonság Napja

A rendezvény a gazdasági válság ellenére él és virul, a kiállító cégek pedig láthatóan nagyon sikeresek. A látottak egy újdonsült szakma ellentmondásos sikerét jelzik.

Az idei ITBN 1100 látogatójával, 42 előadással és 38 kiállítójával az eddigi legsikeresebbnek mondható, legalábbis erre lehet következtetni a számokból. A rendezvény lényegében elfoglalta a Cinema City Aréna teljes területét, valamint két moziteremben is "telt házas" előadások folytak.

Az egyik érdekesség az új RFID alapú helymeghatározó és névjegy rendszer volt. Ennek lényege, hogy a résztvevők egy MMS-ben kapott vonalkóddal regisztrálhattak, és ezekkel azonosíthatták be egymást. Újdonság volt az a követőrendszer is, mely rögzítette a résztvevők mozgását a rendezvény teljes területén annak érdekében, hogy statisztikát lehessen készíteni arról, hogy mely szekciók voltak a legnépszerűbbek.

A környezetvédelem is látványosan helyett kapott a szervezésben: például a kiállítók újrahasznosított papírból készült pultokon és egyéb bútorokon helyezkedtek el.

A megnyitón Keleti Arthur elmondta, hogy a biztonságra egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az intézmények és vállalatok. A gazdasági válságban ez azért lényeges, mert a megfelelő megoldások nem éppen olcsóak. A plenáris szekcióban 5 előadás hangzott el, majd a szekcióüléseken további 9 előadást hallgathattak meg a jelenlévők az adatvédelem, tartalomszűrés, jogosultságkezelés, a DLP adatvédelem, naplóelemzés, az alkalmazások biztonsága, a hálózatok biztonsága, compliance, kommunikáció biztonsága, a fenyegetettségek elleni küzdelem, illetve a titkosítás azonosítás és alkalmazások témakörökben.

Gombás László, a Symantec rendszermérnöke a digitális feketegazdaság súlyos veszélyeiről beszélt: elmondása szerint a különféle jellegű és mennyiségű személyes, vagy banki adatoknak évek óta feketepiaci ára van, ami nem is túl magas. Emiatt ezeknek köszönhetően nagyon sok visszaélés történik személyes adataink felhasználásával. A vállalatok web 2.0-val szembeni biztosításáról a McAfee részéről Michael Rudrich beszélt: szerinte a kezelendő probléma ott jelentkezik, hogy a dolgozók nagy része már csatlakozott valamilyen közösségi oldalhoz, melyet a vállalati gépen keresztül látogat, így veszélynek kitéve a vállalati rendszert.


A HP részéről Krasznay Csaba egy elképzelt, de távolról sem lehetetlen "digitális Mohácsról" beszélt, ami a számtalan, és a mindennapi kereskedelemben elérhető berendezésekkel szemben védtelen vezetéknélküli és egyéb hálózatokat, és ezen keresztül egész országok és városok biztonságát érinti. Előadásában egy olyan megtörtént kísérletet ismeretetett, melynek során egy néhény emberből álló csapat alacsony költségvetésből, csak némi szaktudás alkalmazásával virtuálisan megbénította az Egyesült Államok banki, áramellátó, mobilkommunikációs, közlekedési és egyéb rendjét, ezzel nemzeti katasztrófát előidézve.


Az elhangzottak szerint a bizalmas adatok védelme, az informatikai rendszerekhez való hozzáférés és a felhasználók azonosítása áll a veszélyeztetettségi lista elején. Hegyi Márton, a Compuworx projektmenedzsere ezzel kapcsolatban mutatott be megoldásokat, a hozzáférés-vezérlés témakörét pedig Segyik István (Cisco) érintette. Az elhangzott előadásokat egyébként két kamerával rögzítették, melyeket a rendezvény weboldalán (www.itbn.hu) hamarosan még lehet majd tekinteni.


Önmagában az a tény, hogy az Informatikai Napot ekkora érdeklődés veszi körül egy fiatal szakma furcsa és ellentmondásos sikerét jelzi. Miközben 30 évvel ezelőtt senkinek nem volt számítógépe (ennek ellenére forgott a világ és minden működött), ma már a hálózatok, az internet minden szinten nélkülözhetetlenné vált. Az egyik előadáson elhangzott példaként, miszerint ma már akár a hűtőszekrények, a pékségekben használt sütőgépek is az interneten keresztül vezérelhetőek, valamint az orvosi berendezések, közlekedési lámpák és még felsorolhatatlanul sok vezeték nélküli eszköz működik világunkban, melyek mint egyszerűen támadható felületek szinte kínálják magunkat.


A számítógépes hálózatok életünk részei, melyeket az internettel együtt védeni kell, különben nagy bajok forrásai lehetnek. Ennek a helyzetnek, pontosabban az ehhez kapcsolódó bűnözésnek az Informatikai Napon részt vevő cégek és az egész újdonsült szakma veszik leginkább hasznát, ugyanis jöhet bármilyen probléma, vagy lehet bármekkora a gazdasági válság, akkor is szükség lesz a drága védelmi eszközökre, termékekre. Számukra folyamatosan garantált a bevétel, a siker és a karrier, a körülményektől teljesen függetlenül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Misi az ezredes #2
    ÉN kint voltam még promóciós Vírusírtókat is kaptunk amelyeket ugyan úgy mint a bolti 1 évig tudok használni. Jah a lényeg ( Ugye biztonságról volt szó, még a Condom is előtérbe került. Megjegyzem "IBM"-es, ahogy az ásványvizük is. )
  • Utokverek #1
    Sajnos nem tudtam elmenni munka miatt, pedig érdekelt volna nagyon. :(