Berta Sándor

Újabb 15 bécsi lakótömböt kamerázhatnak be

További bécsi lakóépületekbe kerülhetnek biztonsági kamerák. Kérdéses azonban, hogy ki finanszírozza a projektet és hogy az valóban hatékony lehet a bűncselekmények visszaszorításában.

Sikeresen zárult az osztrák főváros 15 lakótömbjében felszerelt térfigyelő rendszerek másfél éves próbaüzeme, ezért a helyi vezetők a program folytatása mellett döntöttek. Michael Ludwig, városépítésért felelős tanácsnok, már el is küldte a videokamerák további működtetéséhez, illetve a rendszer kibővítéséhez szükséges kérvényt az Osztrák Adatvédelmi Bizottságnak (DSK). Amennyiben a DSK jóváhagyja a beruházást, úgy a jelenlegi nyolc mellett újabb 15 bécsi lakótömbbe kerülhetnek biztonsági kamerák.

"Abból indulunk ki, hogy a bizottság gyorsan dönteni fog. Voltak épületek, ahol csak a garázsokban, másutt kizárólag a liftekben szereltek fel eszközöket. Szeretnénk, ha a rendszert az épületek egészére, tehát a garázsokra, a liftekre, a mosókonyhákra és a pincékre is kiterjeszthetnék. A gangokat és a lépcsőházakat viszont azért nem akarjuk bevonni ebbe a körbe, mert azzal már beavatkoznánk az emberek magánéletébe" - jelentette ki Hanno Csisinko, a városi tanácsnok szóvivője. Csisinko hozzátette, hogy az eddigi próbaüzem, ezen belül a 220 kamera felszerelése a Telekom Austriának és a Wienstromnak összesen 400 000 euróba került.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a fejlesztés megtérül-e. Csisinko elmondta, hogy eddig csak két esetben volt szükség a felvételek kiértékelésére. Az egyikben valaki véletlenül ment neki egy mélygarázs ajtajának, míg a másikban két ember megrongált egy liftet. A rendőrség pedig összesen három ügyben kérte ki a felvételeket, az egyikben valaki ellopott egy robogót egy garázsból. Minden anyagot 72 órán át tárolnak, majd, ha nem történt bűncselekmény, automatikusan törlik őket.

A városatyák szerint az ellenőrzés egyrészt hasznos és kifizetődik, azonban sokan kifogásolták, hogy az elmaradt rongálások miatt megmaradó pénz a beruházók zsebébe vándorol, miközben a programot a bécsi költségvetéséből finanszírozták. Érdekesség, hogy idén szeptember közepétől rádiótechnikás biztonsági megoldások őrzik a Wiener Wohnen nevű cég által működtetett lakóépületek bejáratait és akadályozzák meg a mosókonyhákban lévő mosógépek illetéktelen használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #5
    A térfigyelők valóban visszaszorítják a bűnözést...

    Csak az a problematikus, hogy hova....

    Az utcai térfigyelő kamerák elterjedése után a kapualjakba, onnan meg a lépcsőházakba szorítsuk vissza a bűnözést?

    Jobb lenne a jövőre is gondolni és "bűnözésmentes" épületeket, negyedeket létrehozni ( tényleg van ilyen, egyszerűen összekapcsolják a szociológiai és építészeti, várostervezési ismereteket és tudnak védett tereket létrehozni, ami százalékosan csökkenti a bűncselekmények előfordulását),
    hosszú távon kifizetődőbb lenne.

  • bertino #4
    az jó film.
  • Jonah #3
    A nagytesó már az ajtóban van. Ne várd, hogy bekopogjon. Már bent van....
  • Ferrer #2
    Ugyan már..
  • Pares #1
    Kiváncsi vagyok, mikor kezdenek "intimebb" térfigyelő kamerákat telepíteni, persze ez esetben is a Mi "biztonságunk" érdekében.

    Tegnap előtt volt a Retekklubbon a V mint Vérbosszú. Eléggé aktuális lett...