Kruza Richárd

Közeledik a Informatikai Biztonság Napja

Szeptember 24-én rendezik meg immár ötödször az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) nevű rendezvényt. A minden eddiginél több IT szakember részvétele azt jelzi, hogy a internet biztonsága ügyében sok, egyre több a tennivaló.

A köztudatban mára az internet biztonsága fogalommá vált, mivel az online csalások, vírusok és kémprogramok napjainkban reneszánszukat élik. Számuk egyre nagyobb és egyre rafináltabbak. Gombás László, a Symantec biztonsági szakértője a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Symantec Internetes Biztonsági Jelentése szerint a feketepiacon nagyon olcsón lehet már vásárolni komplett személyes- vagy hitelkártya adatokat. Ács György, a Cisco biztonsági szakértője szerint az internetes bűnözők módszerei a nagyvállalati hálózatok feltörésére egyre kifinomultabbak, valamint nem csak szakértelemben és technikailag állnak a "csúcson", hanem tevékenységük jellege üzleti éleslátásról is árulkodik.

A kialakult helyzet miatt szakértők szerint az internet biztonságával foglalkozó szakterület különönálló szakmává, iparággá fejlődött, egy világméretű, több milliárd dolláros üzletté, mely az egyik legdinamikusabban fejlődő IT szektor. Nagy volumenű dologról van tehát szó, amiben a szakma és a társadalom egyaránt érintett. Az elhangzottak szerint az internetes veszélyek a gazdasági válság következményeképpen mostanában különösen növekednek. Ez alól Magyarország sem kivétel, ahol az információk szerint más országokhoz képest sokkal tudatosabb védelemre lenne szükség a céges és magánszektorban egyaránt. Emiatt jött létre az ITBN, és ezért kerül megrendezésre immár ötödik alkalommal az Informatikai Biztonság Napja.

Az Aréna Plaza-ban található, körülbelül 1000 négyzetméteres Cinema City Aréna-ban megrendezett eseményen a biztonsági piac szinte minden résztvevője, 40 kiállító, 43 előadás és 1200 IT szakember lesz jelen. A megnyitó után, párhuzamosan több szekcióban fognak zajlani az események: pl. naplóelemzés, adatvédelem, compliance, hálózatbiztonság. A rendezvényen többek között részt vesz a Symantec, a McAfee, a KFKI, a Cisco, a Juniper és még sokan mások.

Kétségtelen, hogy ebben a témakörben hazánkban sok a tennivaló: az Egyesült Államokban például kormányszinten foglalkoznak a problémával, és ettől bizony mi még messze vagyunk. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az is problémát jelent, hogy az internetes védelem drága, és a sikeres intézkedések nem látványosak: a legnagyobb eredmény pont az, ha nem történik semmi. Emiatt a céges és magánszférában általában kevesebbet költenek erre a célra, mint ami szükséges lenne - ez alól talán csak a pénzintézetek jelentenek kivételt.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy ugyan ez a témakör az internet árnyoldának számít, azonban a köré, vagyis ellene képződött, virágzó szakma számtalan szakembernek ad munkát. Ennek fényében teljesen világos, hogy nekik a veszélyekre való figyelemfelhívás, a minél nagyobb veszély emlegetése a hírekbe való biztos bekerülést, ezáltal ismertséget, üzletkötéseket, végeredményben mindennapi kenyeret, egzisztenciát és szakmai jövőt, sikert jelent. Furcsa ellentétről van tehát szó - éppen emiatt alakultak ki a különféle legendák a vírusokat készítők és ellenük megoldásokat értékesítők közötti állítólagos összeesküvésekről vagy kapcsolatokról.

Aki tehát bármilyen szinten többet akar tenni a biztonságos internetfelhasználás, számítógépei vagy hálózata érdekében, regisztrálhat az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) honlapján, ahol részletes információkat is talál a szeptember 24-i rendezvényről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valentine2 #2
    Itt sok, netezést biztonságossá tevő alkalmazásról olvashattok:Szélessáv
  • Utokverek #1
    Születésnapom lesz de ottleszek :)