Gyurkity Péter

Útnak indul a Google Wave App Store

A keresőcég - meghallgatva a külső fejlesztők kívánságait - egy helyen gyűjti majd össze a Wave kommunikációs rendszeréhez szánt kiegészítőket, így újabb App Store pályafutása kezdődhet hamarosan.

A Wave kapcsán elhangzott újdonságokról ezúttal egy blogbejegyzésben értesülhetünk, amely összefoglalja a Google Technology User Group londoni találkozóján megemlített fontosabb pontokat. Kiderül például, hogy a résztvevők számával, illetve annak bővülési ütemével maguk a készítők sem elégedettek, ám mivel a szerverek sokszor mutatkoznak túlterheltnek, nem lehet elsietni a nyilvános megjelenést.

A Google szeptemberben küldte ki meghívóit az első 100 ezer szerencsésnek, azóta lassan de biztosan növekszik a résztvevők létszáma. A GMail első éveiből jól ismert meghívók rendszere a jelek szerint eddig bevált, minden új felhasználó 20 ilyen invitációs lehetőséget kap, ám a meghívó elküldése nem jelenti az illető azonnali csatlakozását, erről szintén a Google dönt. Akik már bekerültek a kalapba, a hivatalos oldalon kipróbálhatják a platformot, üzeneteket küldhetnek egymásnak, az egyes hullámokat (Wave) publikussá is tehetik, azokat különböző pluginek révén saját weboldaljaikon is megjeleníthetik, ekkor a Wave azonosítóval rendelkezők akár a weboldalon keresztül is elküldhetik válaszukat.


Az egyik leggyakoribb panasz a kommentek kronológiai sorrendbe történő rendezésének hiányával kapcsolatos, ezen azonban már dolgoznak - nem egyszerű ezt megvalósítani, hiszen az éppen begépelt szöveg szinte real-time módon jelenik meg a másik oldalon, így a válaszok hamarabb beérkezhetnek a megszokottnál, a hosszabb wave-ek esetében pedig kisebb káosz keletkezhet. A videók és egyéb tartalmak gyors és egyszerű beágyazása megoldott, mint ahogy a Wave mobil eszközökön történő megjelenítése is - ez utóbbival kapcsolatban a készítők elmondták, hogy a külső alkalmazások fejlesztése helyett inkább a mobilweb-interfészt frissítik, így az Apple és a többiek számára is egyszerűbb lesz annak kezelése saját eszközeiken.

A külső fejlesztőknek jó hír, hogy központi App Store elindítása mellett döntöttek az illetékesek, így minden kiegészítőt egy helyen szerezhetünk majd be. Mivel a Google Wave az univerzális kommunikációs platform szerepét hivatott betölteni, fontos szerep jut ezen kiegészítőknek, hiszen így lehetővé válik a különálló kliensek elkészítése, valamint az egyes szövegfolyamok, hullámok megjelenítése a külső weboldalakon, mobil és egyéb készülékeken - a lehetőségek száma végtelen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ViniSoundz #6
    ide is jöhetne meghívó. kíváncsi lennék erre a cuccra: sourvinegar at gmail dot com
  • Rage47 #5
    ebay
  • 5c0rp330n #4
    jot tenne neki az biztos. remelem a botokat is osszegyujtik igy egy helyre.
  • Ferrer #3
    Hol lehet meghívót kapni? Feketepiac is jöhet.
  • Ravkin #2
    És én mikor tudok már csatlakozni banyeg ?
  • mad mind #1
    Mire is jó ez?