• Gabo
    #38
    Marha széleskörű IT ismeretekkel rendelkezel, ha így ki mersz jelenteni ekkora hülyeségeket.

    Egy kis gondolat kísérlet:
    Adott egy levél, amihez csatolnak egy mellékletet x mérettel. Ezt elküldik 10 embernek. Az e-mail esetében ez azzal jár, hogy 10 példányban x*10 mennyiségű helyet fog foglalni. Akkor most ehhez vedd hozzá, hogy ketten-hárman módosítanak a mellékleten és újra szétküldik mindenkinek. Ez még megtörténik néhányszor. Gondold végig mennyi tárhely szükséges az összes levélpéldány tárolásához? És hogyan oldod meg a verziók követését?
    Akkor most gondolj bele, hogy adott egy multi, ahol több 10000 ember dolgozik a világ minden részén, az elfogadható szolgáltatási sebességhez különböző szerverekre szétszórva. Szerinted nagyságrendileg hol tartunk tárhely igény szempontjából? És az adatátvitelhez szükséges sávszélességről, a biztonsági mentésekről nem is beszélve.
    A Wave esetében egyetlen példányban tárolódik az üzenet és az összes melléklet. Mindenki ezen az egy példányon végzi a szükséges módosításokat és csak erről a példányról kell biztonsági mentést készíteni. Ezt az egy példányt kell adatvédelmi szempontból védeni.

    És akkor nem beszéltünk a levelezés mellett használt eszközökről. Pl.: csoportmunka szoftverek (chat, online prezik.), tudásbázisok (wikik), szervezeti intranet oldalak, munkafolyamat követő rendszerek, fájl megosztás, stb..
    Szerinted ha létezik egy olyan eszköz, ami egyetlen egységes felületen képes megvalósítani mindezt, nagyságrendekkel kisebb hardver és üzemeltetési igénnyel, melyik bolond cég nem fog átállni rá? A lehetséges megtakarítás milliós, ha nem milliárdos nagyságrendű is lehet. Ehhez képest az átállás és a Googlenak fizetendő licensz költségek elenyészőnek számítanak.