Gyurkity Péter

Az iPhone is e-könyv olvasó lesz

A Google nem teketóriázik, és míg a többség az Amazon olvasójára vár, addig ők is elérhetővé teszik saját megoldásukat, ráadásul immár egyes mobiltelefonokat is bevonva a kompatibilis eszközök körébe.

A keresőcég csütörtökön jelezte, hogy a Google Book Search immár egyes mobil készülékeken is elérhető, köszönhetően az ezt lehetővé tévő technológiának. Az Optical Character Recognition (OCR) alkalmazásával ugyanis az Apple iPhone, valamint a T-Mobile G1 telefonok is megbirkóznak az új weboldallal, így ezen típusok tulajdonosai a kifejezetten a mobil készülékekhez kialakított oldalon böngészhetnek a jelenlegi kínálatban.

A Google elsősorban a Public Domain alatt megjelenő műveket digitalizálja be saját megoldásával, mivel korábban számos gondja akadt a szerzők és a kiadók ellenállása miatt. Utoljára idén januárban számolhattunk be a kiadók összefogásáról, amely kifejezetten a Google Book Search ellen jött létre, elsődleges célja pedig a szerzői jogok tiszteletben tartásának kikényszerítése. Ők elsősorban azt sérelmezik, hogy a keresőcég már 2004-ben megkezdte a tengerentúli könyvtárak állományának feldolgozását, mégpedig anélkül, hogy ehhez bármilyen engedélyt kért volna. A 15 milliósra tervezett online adatbázis ezzel a szemükben az eddigi legnagyobb jogsértés megvalósulása, amit nyilván nem hagyhatnak szó nélkül.

A Google ugyan tavaly októberben megállapodott a másik oldallal, mégpedig 125 millió dollár kifizetéséről, amely megnyitotta az utat a folyamatban lévő perek lezárása felé. A jelek szerint azonban mindez nem elegendő a csatabárdok elásásához, a jövőben pedig további hasonló kérelmekkel és követelésekkel számolhatnak. A helyzet azonban így is kedvezőbb a korábbinál, hiszen most jó esély mutatkozik arra, hogy a szolgáltatás átvészelheti a kezdeti nehéz időszakot.

A lépés természetesen az Amazon számára igencsak kedvezőtlen fejlemény, hiszen ők jelenleg a Kindle második sorozatán dolgoznak - az iPhone és a G1 bevonása azonban azt jelenti, hogy sokak számára válik feleslegessé az e-könyv olvasó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #2
    És mi lesz, ha a terroristák szereznek maguknak ájfónt? Olvashatnak majd? Ez botrányos! Be kell perelni a google-t!
  • Tetsuo #1
    Az iPhone-nak meg VGA sincs.. ennyi.