Gyurkity Péter

Nyílt mobil világot képzel el a Google

A keresőcég most benyújtott szabadalma alapján lehetővé tenné a dinamikus hálózatváltást, a szolgáltatóktól való függetlenedést a vezetéknélküli készülékek használóinak.

Az amerikai szabadalmi hivatalhoz eljuttatott részletes dokumentumban a Google illetékesei egy olyan vezetéknélküli világot képzelnek el, amelyben a hordozható, az egyes hálózatokra csatlakozó eszközök szabadon válogathatnak az aktuálisan elérhető variációk közül. Lehetővé válna például a nyílt hálózatok megjelenése, amelyekből bármikor kiléphetünk, hogy egy rivális szolgáltatásait vegyük igénybe, amennyiben az adott területen utóbbi jobb elérést, vagy kedvezőbb kínálatot biztosít.

Ennek jelenleg több akadálya is van. Először is, egy hordozható készülék megvásárlásakor általában hűségszerződés köt minket az adott szolgáltatóhoz, az egyes hálózatok közötti váltást pedig kizárólag a készülék függetlenítése révén érhetjük el, ez sem megy azonban menet közben. A Google viszont folyamatos és a jelenleginél kiélezettebb versenyt szeretne a szolgáltatók körében, amelyek az elképzelt jövőben kedvezőbb árakkal vagy jobb eléréssel biztosítanák maguknak a felhasználók csatlakozását. Lehetővé válna, hogy eltérő cég hálózatát vegyük igénybe otthon és a munkahelyen, azok között pedig bármikor szabadon váltogathassunk, aszerint, hogy éppen melyik tűnik kedvezőbbnek számunkra.

A keresőcég már korábban is igyekezett biztosítani, hogy a jövőben életbe lépő rendelkezésekben helyet kapjon a nagyobb szabadság. A 700 MHz-es spektrum kiosztásáról, aukciójáról szóló szabályozás például a Szövetségi Kommunikáció Bizottság illetékeseinek meggyőzése révén kiegészült a nyílt megoldásokról szóló tervezettel, ezzel egy időben pedig 500 millió dollárral támogatták a Sprint és a ClearwireWiMax közös projektjét, amely a WiMax hálózat kiépítését célozza USA-szerte.

A gondot többek között az jelenti, hogy a megoldás megvalósulása érdekében a gyártóknak biztosítaniuk kellene, hogy készülékeik minden lehetséges hálózatot megfelelően kezeljenek. Ez nyilván bonyolítaná a telefonok és egyéb eszközök kialakítását és növelné az árakat, a hálózatok közötti dinamikus váltás pedig szintén nem egykönnyen megoldható feladat. A sávok kiosztását biztosító real-time aukciók szintén számos kérdést vetnek fel, így még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az elképzelés a gyakorlatban is körvonalazódjon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #5
    Jajj de rég kitaláltam én ezt már... Kb. a 6 éve előkerült világmeghódítási terveimben volt egy AllCom nevű cég, ami többek között ezt tudta volna, meg azt amit az iPhone net címén, csak jobban (aztán egy évvel később az Alcom megjelent a Felejtés bérében, az ötlet meg itt... Vá:9)
  • vajon kiki #4
    miféle szabadalom? ha valaki visszakeres itt a fórumon egy arrakistor nevű emberke ezt már vagy éve megírta ... (kár hogy a hozzászólások között nem lehet keresni) ő azt írta hogy AD-HOC-ra konfigurált WLAN hálózatok, a megfelelő sűrűségben (pl: nagyvárosokban) kombinálva itt-ott hagyományos vezetékes LAN hálózatokkal egy egészen újszerű, de mégis a régi mexokott hálózatot hozhatják létre a közel-távoljövőben, annak a függvényében, hogy "A szolgáltatók" mennyire szigorítgatnak , -ösködnek

    a mai internet és a leírt internet között csupán annyi a különbség, hogy a leírtból hiányoznak azok a nagy halak akik a szolgáltatásért benyelik A lóvét, és helyette sok kis hal van, aki megtanulja konfigurálni "A hálózatot"
  • Atomreaktor #3
    vége mindennek:)
  • 5c0rp330n #2
    teljesen igazuk van. ami talán a legjobban mutatja, hogy a mostani rendszer mennyire nevetséges, az az, hogy külföldön bármilyen hálózatra fölmehetsz, míg egyedül a saját országodba vagy kötve egy bizonyos szolgáltatóhoz, akinek ha nincs térereje, szoptad az egészet. ez nevetséges.
  • bvalek2 #1
    Eleve így kellett volna bevezetni a technológiát, nemzetközi szabványok mentén szabályozva. Amit a mobilrendszerrel műveltek, az a modern világ betegségének egy súlyos tünete. Pénzéhez monopóliumok markában van, amik hátráltatják a világ fejlődését, az egymás ellen bevezetett szándékos inkompatibilitásokkal.