MTI

A nagy sáskarák szemei inspirálja a jövő DVD-lejátszóját

Az ausztráliai Nagy-korallzátonyon élő egyik rákfajta szemének tanulmányozása adhatja meg a lökést egy új típusú, kiváló minőségű DVD-lejátszó kifejlesztéséhez - közölték brit kutatók a Nature Photonics című tudományos szaklap vasárnap megjelent számában.

A nagy összetett fogólába miatt az imádkozó sáskához hasonlított ráknak van az állatvilágban a legösszetettebb szeme. Tizenkét alapszínt látnak, négyszer többet, mint az ember, valamint a fény polarizáltságát is érzékelik, azaz a fény hullámainak rezgési irányát. A Bristoli Egyetem kutatócsoportja most megmutatta, miként sikerül ez a ráknak: olyan fényérzékeny sejteket használ, melyek a szembe hatoló fény polarizációs síkját elforgatják.

Az ember által készített berendezések közül a DVD- és CD-lejátszók tesznek hasonlót, ám csak egy színnel működnek jól, míg a rákszem a fény teljes látható spektrumán - az ibolyántúlitól az infravörösig - csaknem tökéletesen működik. Ha sikerülne ezt a "sok színű" megközelítést alkalmazni a DVD-lejátszóknál, akkor a mostaninál jóval több információt kezelhetne a készülék. Nicholas Roberts, a kutatás résztvevője úgy véli, hogy a "szépségesen egyszerű" rendszer, mely csövecskékké tekert sejtmembránokat foglal magába, lemásolható laboratóriumban is folyadékkristályok felhasználásával.

Az még nem világos, hogy a sáskaráknak miért van szüksége ilyen különleges látásra, bár a kutatók gyanítják, hogy az étel megszerzésével vagy a szexuális életével áll kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)