MTI

A recesszió legyűrte az amerikai DVD-forgalmat

Visszaesett a DVD-filmek forgalma, ám ami némi vigaszt nyújthat a kereskedőknek: nem a digitális videoterjesztés gyűrte le őket, hanem a gazdasági recesszió - erre a megállapításra jutott egy piackutató cég az Egyesült Államokban.

A Nielsen Entertainment elemzését a The Hollywood Reporter cikke ismertette. Eszerint a moziüzemeltetők helyzete sem rózsás: a márciusban végzett felmérés válaszadói szívesebben nézik meg a legújabb filmeket DVD-n, mint a filmszínházakban. A kutatásban résztvevők szórakozási toplistáján 39 százalékkal került első helyre a DVD-zés, 17 százalékkal a második helyre a moziba járás, és 13 százalékkal a harmadikra a videojátékokkal való időtöltés.

A DVD-filmek nem csökkenő vonzereje egybeesik a kölcsönzések számának növekedésével. A megkérdezettek 11 százaléka állította, hogy hajlamosabb kikölcsönözni az új filmeket DVD-n, mint korábban. Az online DVD-kölcsönzők tagsága azonban nem növekedett, a tavalyi felméréshez hasonlóan idén is 22 százalék válaszolta, hogy előfizetője valamelyiknek. A Nielsen arra a következtetésre jutott, hogy az online videofogyasztás hatása - amivel a DVD-filmek forgalmazóit annyit riogatták - láthatólag "túl lett értékelve".

A felmérés azt mutatta, hogy a legfrissebb DVD-filmeket főként a 13-34 éves férfiak vásárolják, de idén az első negyedévben 11 százalékkal kevesebbet adtak ki rájuk, mint tavaly hasonló időszakban. A válaszadók fele azt mondta, hogy nem engedhet meg magának annyi DVD-vásárlást, mint korábban. A tinédzserek 55 százaléka közölte, hogy elsősorban pénzügyi okok miatt vesz kevesebb DVD-t.

Arra a kérdésre, hogy a kevesebb DVD-zés miatt felszabadult időt mivel töltik, 42 százalék bevallotta, hogy többet tévézik, és mindössze 19 százalék válaszolta, hogy online rendel mozifilmet. Ugyancsak 19 százalék nyilatkozott úgy, hogy videojátékkal üti el ezt az időt - idézte az elemzést a THR.com portál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!