Napi Online

Nem hal ki a CD és a DVD

Radikálisan növekedett tavalyhoz képest a memóriakártyával működő eszközök elterjedtsége, különösen a zenefelhasználás tekintetében - mondta el Sajó Judit, az Artisjus hangfelvétel-engedélyezési osztályvezetője.

A harmincnyolc százalékos emelkedést jellemzően a fiatal korosztály zeneéhsége táplálja, a mobilhasználat másodlagos funkciói közül is a zenehallgatás áll a fényképezés utáni második helyen. Az új eszközök megjelenése azonban cseppet sem ront az írható cd-k és dvd-k kereskedelmén, a lakossági fogyasztás még mindig növekedést mutat - mondta a GfK Hungária Piackutató Intézet adatai alapján Sajó.

Az Európai Unióban egy főre évente átlag 3,6 CD, illetve DVD jut, Magyarországon pedig 3,2 - a fogyasztást a fiatal, magas iskolai végzettségű, szellemi munkát végzők vagy vállalkozók háztartásai indukálják. A fájlcserélő oldalak megjelenésével a piac átalakul, de nem a régi termékek kárára. Inkább a felhasználási szokások változásáról beszélhetünk: a cd eredeti felhasználási célja a tényleges adathordozás volt - ez mostanra az archiválás irányába tolódott -, ma inkább a memóriakártyák, a hordozható médialejátszók és a nagy tárhellyel rendelkező mobiltelefonok látják el ezt a funkciót.

Összességében a tárolókapacitás és a hordozhatóság mértékével egyenesen arányos az eszköz versenyképessége, ugyanakkor a régi eszközöket nálunk nem fenyegeti a kihalás veszélye - állítja Sajó Judit. Magyarországon ugyanis igen olcsók a nyers cd-k és dvd-k, mivel viszonylag alacsony a kompenzációs díj. Nyugat-Európában viszont az ittenivel lényegében megegyező beszerzési árak ellenére sokkal harcosabb kereskedelmi politikával védik a szellemi termékeket, így a nyers adathordozók árszabása is nagyságrendekkel nagyobb, mint Magyarországon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FefeeX #8
    Na itt kellene a Versenyhivatalnak rohadtul megbüntetnie őket... 100 millió minimum, ekkora r0h@dt hazugságért
  • aaaaa #7
    Ha a birka emberek tíz százaléka elhiszi ezt a sületlenséget és nem Szlovákiában vagy bárhol máshol veszi, vagy rendeli meg ötöd annyiért a CD-t,DVD-t már akkor is hatalmas eredményt értek el, és milliárdokat kaszáltak...
  • Rexhawk #6
    de jó akkor a 16 és 32 gigás memokártyákért nem kell fizetni :D
  • FefeeX #5
    Artisjus balfékeket élve kellene elégetni. Ekkora hazugságot, mikor Németországban pl feleennyiért lehet DVD és CD lemezt kapni (nyerset), szerintem ez valami más világban él.
  • torcipepe #4
    http://www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/felhasznaloknak/aktualis_jogdijkozlemeny_U.html
    eszerint egy DVD-R/+R után 110Ft-ot kell fizetni. ennyi pénzért én általában 2 lemezt veszek legálisan, akármelyik boltba is megyek be.
  • avman #3
    Magyarországon ugyanis igen olcsók a nyers cd-k és dvd-k, mivel viszonylag alacsony a kompenzációs díj.
    az ilyen nyilvánvaló hazugságokat is csak nálunk követik el, európában egyedüliként...
  • fourgee #2
    "Az Európai Unióban egy főre évente átlag 3,6 CD, illetve DVD jut, Magyarországon pedig 3,2 - a fogyasztást a fiatal, magas iskolai végzettségű, szellemi munkát végzők vagy vállalkozók háztartásai indukálják."

    Magyarországon sokan warezolnak, mivel spórolni akarnak, ezért valószínűleg nem a drága bolti írható CD-t, DVD-t veszik meg, hanem sokkal-sokkal olcsóbban szerzik be. Én meg a családi videók után nem vagyok hajlandó jogdíjat fizetni azért, hogy láblógató b.lfaszokat tartsak el belőle, ezért én is az olcsóbb megoldást választom. :)
    Azért megnézném hogy igazából hány CD, DVD jut egy főre...
  • fflx #1
    A "a cd eredeti felhasználási célja" nagy tévedés, hogy az adathordozás volt.

    Eredetileg a CD-t, mint igen jó minőségű hanghordozót lehetett megtalálni. Csak ezután lett adathordozó. Gondolom a cikkben a CD-R írható lemezre gondolt a cikkíró csak épp lexarta.