Berta Sándor

Egyre népszerűbbek az online polgárőrségek

Az Egyesült Államokban egyre több az olyan kis közösség, amelynek tagjai e-mailek, a Twitter vagy éppen blogok segítségével tájékoztatják egymást a közelükben felbukkanó gyanús személyekről vagy éppen körözött bűnözőkről.

A tengerentúlon napjainkra teljesen elfogadottá vált, hogy egymással összeköttetésben lévő internetes polgárőrségek segítik a hatóságok munkáját. Amint egy "hobbidetektív" bármilyen gyanús tevékenységet vagy embert észlel a környezetében, azonnal értesíti elektronikus levél, tweet-üzenet vagy SMS útján a közvetlen szomszédait. Atlantában a Safe Atlanta for Everyone program egyik tagja a következő bejegyzést tette: "Fekete férfi; sötét napszemüveget, baggy-jeanst, kék sapkát és sárga-fekete esőkabátot visel; hamis címet adott meg és most a szomszéd kertjében tartózkodik."

Az USA-ban ezek a polgárőri kezdeményezések virágkorukat élik , különösen azért, mert az emberek nem igazán bíznak a hatóságok eredményességében és gyorsaságában, valamint mert sok helyen hiány van rendőrökből. A National Sheriffs' Association nevű szervezetnél jelenleg már több mint 20 000 ilyen polgárvédelmi csoport, úgynevezett Block Watch Groupot regisztráltak. Összehasonlításul: négy évvel ezelőtt még csak 5000 csoport működött. Ezek az önkéntesekből álló csapatok általában szorosan együttműködnek a helyi rendőrséggel, amely gyakran részt is vesz a képzésükben.

Európában ugyanakkor ezek a kezdeményezések még általában csak a polgárőrségekre korlátozódnak. Ez az európai gondolkodásmódban is keresendő. A kontinensünkön ugyanis a hatóságok nem igazán szeretik, hogy ha a rendőri munkát nem a rendőrség végzi el. Vannak ugyanakkor különböző tájékoztató programok civileknek és a hivatalok igyekeznek szorosabb kapcsolatot kialakítani az állampolgári szerveződésekkel.

A bécsi Speising városrészben például sikeres az - amerikai kezdeményezéshez hasonló elven működő - Pro Nachbar projekt. Mióta elindították a programot komoly mértékben csökkentek a környéken a betörések. Az információ- és tapasztalatcserére általában e-mailben, valamint a heti találkozókon kerül sor és ezeken rendszeresen részt vesznek a helyi rendőrség képviselői is.

Wolfgang Kahl, a Német Bűnmegelőzési Fórum Alapítvány munkatársa szerint a civilek is alkalmasak ilyen feladatok elvégzésére, többek között járőrözésre és az általuk tapasztalt gyanús tevékenységek jelentésére. Mindez hatékony hozzájárulás lehet a bűnözés elleni harchoz. Azonban fontos, hogy ez a tevékenység kizárólag a hatóságokkal szoros együttműködésben valósulhat meg. "Ebben a kérdésben kettős a véleményem. Egyrészt mindenkinek joga megfigyelni bizonyos eseményeket és a gyanús helyzeteket jelenteni a hatóságoknak. Ugyanakkor néhány hobbirendőr néha túllő a célon" - közölte a szakember.

Az Egyesült Államokban a polgári védelmi szervezetek 2006-ban harcot hirdettek a pedofília ellen és Kaliforniában egy teljes pedofilhálózatot sikerült felszámolni a Perverted Justice nevű gyermek- és ifjúságvédelmi csoport munkatársainak segítségével. A módszer, illetve a pellengérre állítás modern formája Európában is terjed. Nagy-Britanniában pedig öt pedofil férfi fotóját tették közzé egy honlapon.

Azt ugyanakkor sok szakértő hangsúlyozta, hogy a bizonyos esetekben önbíráskodásba átcsapó megoldások sem jelentenek megoldást a problémára. Ráadásul van még egy gond: ha a pellengérre állítottról utólag kiderül, hogy mégsem pedofil, utána egy életen át rajta marad a szégyenbélyeg és pokollá válhat az élete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    reszben jo, reszben rossz. engem a 3/3-asokra emlekeztet, hamarosan nekik is majd dezinformalni kell majd, a kemkedes mellett ;)
  • Epikurosz #10
    Pár hónapja történt az eset, hogy egy ismerős - aki egy nyugat-európai országban lakik, a kisfiával, egy vidéki házban - eszeveszetten hív a Skype-on éjfél után, hogy valaki motoszkál a kertben, és fél. Akkor javasoltam neki a bekamerázást, és nézegettük a lehetőségeket. Egyébként kiderült, hogy a közelben lévő erdőből az őzek bejárnak a településre, és élelmet kutatva a portákra is bemennek. Ez a jobbik eset. Én egyébként a bűnözés visszaszorítására más lehetőséget nem látok, mint a polgári összefogást. A rendőrségnek sem elég állománya, sem pénze, sem megfelelő morálja nincs ahhoz, hogy kezelni tudja az új kihívásokat. Tönkretették, lezüllesztették a politikusoknak mondott gazfickók. Már csak tűzoltásra és a hullák elszállítására jó, megelőzésre nem.
  • Mike at home #9
    nyugi, ott is van rasszizmus
    ha fekete vagy, gyanús vagy
  • Mike at home #8
    a fél USA csendőrt játszik és a másikat lesi
    a másik felel meg börtönben ül
    gondolom ott, amilyen hisztéria van, mindenki gyanús, mindeki terrorista, mindeki meg akarja erőszakolni a gyereket
  • Sanyix #7
    Az a gáz, hogy ha egy ólálkodó nem idén barnult egyedet gyanusítasz meg, teljesen mindegy hogy ki az, lassan le fognak csukni rasszizmusért...
  • Sir Quno Jedi #6
    Az mind semmi, de ha bekamerázgatjuk a házainkat, az rögtön mehet netre (a figyelő szoftver magától kiteszi ahova akarjuk, csak élő netkapcsolat kell neki egy fos rúter elég hozzá) és jelszóval mások is megnézhetik, így figyelhetjük egymás kertjét és környékét. Valaki mindig van otthon egy utcában és így mindig van aki szemmel tudja tartani a szomszédságot és azonnal hívja a zsernyákokat/polgárőröket, amint pisszentett valaki. És ez nem sérti a jogait senkinek, mert aki hazaér, az a belülre néző kamerákat lekapcsolhatja a közös netről/szobáról.

    Az meg hab a tortán, hogy a biztonsági kamcsik programozhatóak (van aminek saját oprendszere és memóriája van, de amelyiknek nem, annak meg a vezérlőszoftvere tudja ugyanezt) évek óta, így pl. csak a figyelt területek (tetszőlegesen kijelölt) százalékos változásánál riasztanak és vesznek fel (ha kell küldenek SMS-t, emailt, azonnali üzenetet, ami jólesik), így nem kell félmillió kamerát bámulni/felvenni 1xrre.

    Ha van odahaza pár harapósabb, nagytestű kutya, akkor meg egy öreg nénike is meg tud futamítani egy kisebb bandát is akár... :D (elég ha kinyitja a kaput, a blökik rühellik a tolvajokat)
  • Epikurosz #5
    Az amcsik megint példát mutattak.
    Akarok ilyen közösségeket Európában is.

    Hahó! Az internet nem csak játékra és pornófilmek nézésére való, ideje, hogy hozzájáruljon életminőségünk javításához.
  • Sir Quno Jedi #4
    Assemi, híradóan is volt nem egy rész, mikor mutatták, hogy nem1x több településre jut egy autó és két rendőr! Egy vicc ebből a szempontból MO. Mire a harmadik határból szerencsétlen zsernyák átbattyog a tetthelyre, addigra a fél falut fel lehet gyújtani és ki lehet véreztetni. DE ha védekezel, vagy próbálsz túlélni, akkor önbíráskodó bűnözőnek állítanak be. Köpnék, ha lenne nyálam.

    Ha az állam képtelen megvédeni, kénytelen vagyok megtenni saját magam. Ehhez nemhogy jogom van, hanem egyenesen kötelességem!
  • mrzed001 #3
    Folyton ez a rosszindulat ...
    Pedig igen, egy vidéki/külvárosi környezetben azonnal feltűnnek az oda nem illő, furán viselkedő egyedek (ezért is sikeres a program ha elolvastad a cikket).
    Az persze megint más, hogy itt sok városban van 1-2 autó meg 2-4 rendőr ügyeletben estére (talán reggelre kiérnek)
  • Sanyix #2
    A tripper egy fostartály.