16
  • norbinork
    #16
    Az lesz csak a kánaán, ha mobiltelefonnal fizetünk majd a szolgáltatásokért.
    A vízért pl m3 helyett literenként fizetünk napjánan.
    Tuti jól járunk.
  • Dr Adee
    #15
    "Az adott személy egészen addig vételezhet vizet, amíg van elegendő kreditje"
    "vagyis a legszegényebb régiók is vízhez juthatnak. "
    Heh ha nincs hát szomjan hal.
    Mennyire humánus, tiszta jó, hogy ilyen rendes mindenki, hogy támogatja ezt a hihetetlen innovációt.
    Remélem a levegőt is literre kezdi majd árulni a kedves emberközpontú fejlett nyugat.
  • hiftu
    #14
    Nálunk olyan sok a felszín alatti víz, hogy még csak nem is védjük a kútjainak.
    (Apropó pár méregkapszulával simán megoldható lenne Magyarország likvidálása. Csak megfelelő helyeken kellene bedobni a kutakba. Nem a kicsi, községi kerekeskutakra gondolok...)
    Máshol persze akár fegyveres védelem is lehet a kutak közelében...
  • Tetsuo
    #13
    Kenyaban nem ilyen durva a helyzet, az igaz, de az erosebb szivattyu v ez a fizetesrendszer akkor sem a megoldas, ez csak olyan tuneti kezeles fele..
  • Tetsuo
    #12


    A kepen 1 nagyon draga sivatagi ontozes lathato, melyszivattyuk hozzak fel a talajvizet, korulottuk zoldelhet a talaj..
    Amig ki nem fogy a talajviz, ugyanis minimalis az utanpotlas.
    Ahol szurke korok vannak, azok mar a halott teruletek..
  • Tetsuo
    #11
    Ha nincs viz, akkor nincs viz. Hamar kiapadnak a forrasok ugyanis nincs utnapotlas ugy, mint Magyrorszagon.

    Amugy Magyarorszagon az ivoviz ingyen van. Ha bemesz 1 kocsmaba es kersz 1 pohar ivovizet, azt ingyen kell h adjak, egy csomo nyilvanos helyen tudsz inni ingyen.
    Sok helyen meg vannak publikus kozkutak, pl artezi vizzel.
  • Commandante
    #10
    "a település pedig valszeg az ott élők életminőségének javítására fordítja ezt a pénzt"

    Aha, persze! Ha a település vezetöségét egy kicsit is érdekelné az ott élök életminösége, akkor nem napelemet telepítenének, hanem vettek volna egy rozoga dízelmotort és azza müködtetnék a kutat. Ötöd annyiba kerül mint a napelem, és nem kell elöre kifizetni a következö 20 évi müködtetési költséget.
  • Cat #9
    Magyarországon sincs ingyen a víz, legalábbis én havonta sokezer forintot fizetek érte.
  • mcganyol
    #8
    mondjuk a cikkben árakról nem esik szó.
    nyílván nem adhatják ingyen, mert akkor óriási pazarlás lenne a vége.
    Ha jól értem a bevételen osztozik az üzemeltető cég és a település. a település pedig valszeg az ott élők életminőségének javítására fordítja ezt a pénzt.
    szóval az elképzelés szerintem jó, csak az ár a kérdés. ha az ott élő legszegényebb rétegek számára is elérhető ezzel a módszerrel napi 4-5 liter víz ivásra, alapvető tisztálkodásra akkor korrekt. ha aranyáron mérik (legalábbis ottani mércével) akkor nem valami jó kezdeményezés.
  • lapaleves
    #7
    a régi kutakkal különbenis csak gond volt, mert mindig felborította a majom a konzervdobozt. ez a napelemes cucc azért komolyabbnak tűnik.
  • lapaleves
    #6
    nem értem mit problémáztok. direkt nem fúrnak a modern eszközökkel mélyre, nehogy elapadjanak a környékbeli hagyományos kutak.

    üdvözlünk a klubban, kedves Kenya.
  • Narxis
    #5
    Az ivóvíz a világ nagy részén ma már kincs. Dél-Amerika, Afrika, India, Kína területén óriási hiány van belőle. Ez nem olyan mint a globális felmelegedés, hogy ha nem teszünk valamit akkor majd 50 év múlva így meg úgy, ez a probléma már bekövetkezett.
  • Sanyix
    #4
    Ilyen a kápítálizmus. Anyagi javak nem termelődnek sűrűn... ha meg igen az a természet kárára. Így valaki minél gazdagabb, egy másik valaki annál szegényebb lesz. Kurvára nem lesz jólét, max bizonyos helyeken. A kápítálizmus végülis rablás. A gazdagabbak ellopnak mindent a szegénytől, nem baj ha beledöglik. Csakhogy ez nem fog örökké tartani...
  • atis78
    #3
    Ja és a mobiltelefon fenntartása is gondolom ott 2x annyiba kerül mint nálunk és ha napelemes a kút akkor miért nem lehet ingyen jó a szűrő pénz de 100 méter mélyről már szerintem nem olyan szennyezett a víz hogy nagyon szűrni keljen azt meg meg lehetett volna oldani pénzbedobósra. Sok haszon leső mindig a szegényeken akarnak meg gazdagodni annak már úgy is mindegy ha feldobja a pacskert
  • Magnificat
    #2
    lehet én vagyok szűk látókörő (de igyekszem nem az lenni), de magyarázza már el valaki, hogy ez miért nem egy undorító, gusztustalan megoldás, hogyan segít a legszegényebbek vízszükségletein, és hogy küszöbölhető ki vele a korrupció? (komolyan kérdezem, lehet csak nem gondolok egy olyan nézőpontból az egészre, ahonnan érthető lenne). Legalább vizet nem ingyen kellene próbálnia biztosítania a nagyobb országoknak? (nem xoxo pc meg ilyen olyan informatikai fejlesztés kellene oda, hanem víz...) Meg majd pont nem fogják a militáris szervezetek feltörni a kutakat, embereket kényszeríteni a víz elhordozására, stb... jó, mi is fizetünk a vizünkért, de legalább a közkutakban van annyi víz (már ahol még van kút), hogy ne dögöljünk szomjan, ha nincs pénzünk... de egy helyen, ahol még sokkal szegényebb emberek élnek, pont nekik kell mobilos vízvásárlási lehetőség... undorító
  • Adenoma
    #1
    dögölj szomjan, ha nincs vízkredited!