4
  • ozric
    #4
    GPL szerintem szopás lenne.

    Nem lenne az, mert nem tudod mi a GPL.

    A GPL nem engedi meg nem GPL licenszelésű kódok (beleértve a zárt forráskódú dolgokat is) felhasználását GPL programokban.

    Ezt az elvet könnyebb megérteni, ha a GPL szót lecseréled például adományként kapott élelmiszerre. Vagy ingyen szintén adományként továbbadod, vagy felhasználod. De pénzért boltban már nem adhatod el. Az MPlayert is lehet lejátszóban használni, csak a forráskódját is mellékelni kell és zárt kódot nem lehet hozzá tenni. Egyik szabad szoftveres irányelv, hogy bármit megtehetsz velük, csak garantálnod kell a továbbadott, módosított vagy bővített változat további maximális szabadságát. Ha ez nem tetszik, akkor az alapoktól írjál egyet, vagy vásárolj vagyoni jogokat. Egyikkel sincs semmi probléma, a GPL nem tiltja meg.

    A cikkhez: erős benne a torzítás, mivel az EU nem lecserélni akarja a zárt kereskedlmi termékeket GPL/CC-re, hanem párhuzamosan kívánja használni / lehetővé tenni a használatát. Például Magyarországon is sokáig törvénysértő volt a szabad szoftver használata (GPL, BSD, stb.), mivel csak olyan szoftver használata volt jogszerű, ahol a licenc mellett számlával is rendelkezett a felhasználó. Ezt a baromságot 2006 környékén szűntették meg.

    További agyzsibbasztó baromság a 100%-os kereskedelmi termék vagy 100%-os szabad szoftver (+CC) melletti érvelés. Viszont a 100%-os legális felhasználás melletti semmiképpen sem az. Aki nem akar fizetni, attól miért kellene elvenni a szabad (és ingyenes) termék használatának a lehetőségét? Erről szól a cikkben említett módosítás.
  • Mardel
    #3
    GPL szerintem szopás lenne.
    Anno olvastam, hogy Mplayert meg akarták venni egy lejátszóba mint software azthiszem. De GPL licenc miatt ez nem lehetséges, mert "A GPL nem engedi meg nem GPL licenszelésű kódok (beleértve a zárt forráskódú dolgokat is) felhasználását GPL programokban."
  • amitakartok
    #2
    Húúúú, de be fognak ezen rágni a "jogvédők"!
  • Mcsiv
    #1
    ámen