Berta Sándor

Elásta a csatabárdot a Hewlett-Packard és a Panasonic

Eddig mind a Hewlett-Packard, mind a Matsushita/Panasonic szabályszerűen megtagadta, hogy lejátssza a másik cég által támogatott szabványú lemezeket, de most változtattak álláspontjukon.

Könnyen lehet, hogy a két cég elkésett a békekötéssel. Az üzleti vita már évek óta húzódott a két vállalat között. A bizonyos szempontból teljesen értelmetlen ellenségeskedés miatt mind a Hewlett-Packard, mind a Matsushita Electric Industrial/Panasonic biztosan több ezer vásárlótól esett el. A ügy kezdetei még néhány évvel ezelőttig nyúlnak vissza.

Jelenleg, ha egy felhasználó optikai adattárolót szeretne venni azzal szembesül, hogy a DVD az egyeduralkodó ebben a piaci szegmensben. Eddig még egyszerű is lenne a helyzet, azonban a különböző formátumok ("mínuszos" lemezek, vagyis a DVD-R és a DVD-RW; a "pluszos" korongok, vagyis a DVD+R és a DVD+RW, illetve a DVD-RAM) miatt bárki könnyen megzavarodhat. A legtöbb gyártó, köztük a HP is a DVD+R szabványt támogatja, míg a Matsushita a DVD-RAM-ot. Szintén sok cég támogatja a DVD-R, DVD-RW formátumokat.


Ennek az áldatlan és érthetetlen állapotnak vetett véget a két cég, amikor a mai napon bejelentette, hogy elásták a csatabárdot. A Panasonic meghajtói azonban a hiányos másolásvédelmi támogatásuk miatt ezentúl sem tudnak majd mit kezdeni a DVD+RW diszkekkel. A bökkenő csak az, hogy a döntés elkésett, hiszen vannak olyan meghajtók, amelyek mind a DVD-RAM, mind pedig a DVD+R, DVD+RW lemezeket kezelni olvasni és írni tudják, elég csak például az LG készülékeire gondolni.

A megállapodást a szakma érthetően iróniával fogadta, hiszen a DVD-formátumok közötti verseny gyakorlatilag véget ért és több konzorcium is már a DVD utódját tervezi. Az már az eset külön pikantériája, hogy az egykori ellenfelek, vagyis a HP és a Panasonic egyaránt a Sony által kifejlesztett Blu-ray szabvány mögött állnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dduma #2
    Megérdemelték... Ha ilyen sok pénzük van, hogy enyi vásárólótól képesek elesni (éspedig megtehetik, mert sokkal több pénzük is van), akkor küldjék inkább nekem...
  • TeszteloPontHu #1
    Nem igazán értem ezt a hírt. A DVD-RAM lemezeket szinte semmi nem írja, olvassa. Ezzel az erővel a Pana "békét köthetne" minden más gyártóval, nem csak a HP-vel.