Kruza Richárd

A Pioneer javított a plazmatévék képminőségén

A Pioneer bemutatta új, "Project Kuro" nevű technológián alapuló plazmatévéit. Az elnevezés japánul feketét jelent - a cég nagy hangsúlyt fektetett a plazma képernyők egyik fő problémájának megoldására: a fekete szín mélységére.

A Pioneer cég New Yorkban egy sajtótájékoztató keretein belül mutatta be új házimozi rendszereit, valamint nyolcadik generációs "Project Kuro" technológián alapuló plazmatévéit. Az elnevezés japánul feketét jelent ami arra utal, hogy a Pioneer nagy hangsúlyt fektetett a plazma és LCD képernyők egyik fő problémájának megoldására: a fekete szín mélységére. Köztudott ugyanis, hogy többek között ebből a szempontból a CRT tévék és monitorok egyenlőre lekörözik az újabb technológiákat.

Elemzők szerint persze erősen kérdéses a plazmatévék jövője különösen a HDTV megjelenése fényében, a Pioneer azonban bízik a sikerben, mivel szerinte az új Project Kuro plazmatévéknek van a világon a legjobb fekete színmélységük, és a képminőség összességébe véve lényegesen jobb az eddigieknél. Az előadásból kiderült, hogy a cég a Project Kuro kedvéért teljesen átformálta az alkalmazott gyártási technológiát és üzleti stratégiáját. Russ Johnston alelnök szerint az új szín és cellatechnológia "lényegesen mélyebb fekete színt" produkál, és alapvetően meg fogja változtatni a plazma technológiával kapcsolatos nézeteket.



A vállalat amúgy évtizedek óta arról ismert, hogy termékei jóminőségűek, közepes szintű készülékek Pioneer márkanév alatt nemigen láttak napvilágot. A sajtótájékoztatón a cég képviselői megerősítették ebbéli törekvésüket és elmondták, hogy a Project Kuro a vállalat elkötelezettségét jelzi az igényes, jóminőségű termékeket igénylő vásárlók iránt: "Azt szeretnénk, ha egy vásárló belép egy üzletbe azt lássa, hogy a mi plazmatévéink a legjobbak. Vásárláskor a vevők ugyanis elvárják, hogy a termék egyedülálló élményt nyújtson nekik." - mondta Ken Shioda, a Pioneer kijelzők és telvíziók részlegének elnöke.

Az első Project Kuro tévék júniusban fognak megjelenni a boltokban: a 42 collos PDP-4280HD ára 2700, a PDP-5080HD pedig 3500 dolláros áron. Egy hónappal később pedig megjelennek a Pioneer Elite verziók is: a 42collos Pioneer Elite PRO-950HD 3200 dollárért, és az 50 collos Pioneer Elite PRO-1150HD 4500 dollárért. Ősszel pedig további, nagyfelbontású típusok közül is lehet majd választani: az 50 és 60 collos plazmatévék 5000 és 7500 dollárért lesznek kaphatóak.

Mindezek mellett a Pioneer új Elite házimozi készülékeket is megjelentetett: van közöttük Blu-Ray lejátszó 1000 dollárért, PC-s Blu-Ray meghajtó 299 dollárért és négy új házimozi erősítő 650 és 1600 dolláros vételáron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • koliz #14
    Lesz 1930x1080p változat is, volt szerencsém látni a pdp8080 et ami csak 1366x768
    ,megdöbbentő a képe nekem el hitetitek igaz blu ray röl demoztak vele 1080p vel
    amit pld sok lcd meg sem tud jeleniteni /1080 progresszív/.Meg kell mondjam én pártatlan voltam eddig de ez kb akkora ugrás egy samsung,lg,panasonic tv khez képest mint a kerék feltalálása.Most fikázhatjátok de felesleges mert tényleg kiemelkedő.
  • Kajika #13
    Hát nem a világos részeket látjuk úgyis a képernyőn?
    A feketét meg amúgy sem...
    parasztvakítás már megint;)))




    J/K
    csak viccelek;)
    de a fekete színmélységében a plazmák amúgy is jobbak voltak az lcd-knél, most még inkább rádobtak egy lapáttal?
  • BiroAndras #12
    Persze tudom, de a a srác úgy általában mondta, hogy elég az 1366x768-as felbontás, ami nem igaz az 1080p-re, ami szintén HD.
  • Tetsuo #11
    neked lehet, h elég.. LOL
  • dez #10
    16:9-es 720p-től már HD-ról beszélhetünk.

    Szerintem is jobb az 1920x1080 ("Full HD"), de inkább csak 1m képátmérőtől. Ott már több méterről is teljesen jól látni a különbséget 720-768p-hez képest (már ha elég éles a forrás képe, sokszor nem az).
  • BiroAndras #9
    "Egyébként az én bajom az lcd-vel, hogy más szögből nézve más színű"

    A jobbaknál alig, vagy egyáltalán nem romlik a minőség.
  • BiroAndras #8
    "1366x768 már bőven elég a mai technológiai szinten, még legalább 10 évig nem várható ennél jobb minőségű média..."

    Kicsit lemaradtál. Már szépen terjed a HD felbontás.
  • kisb92 #7
    Igen, tényleg reméljük.

    Egyébként az én bajom az lcd-vel, hogy más szögből nézve más színű: egyszer csinálni akartam egy lila honlapot: hát nem kék lett!? Persze az a '48-ért 19 colos' kategória volt.
  • dez #6
    Azért reméljük, 10 évnél hamarabb jön az OLED és a SED.
  • JTBM #5
    1366x768 már bőven elég a mai technológiai szinten, még legalább 10 évig nem várható ennél jobb minőségű média...

    10 év múlva pedig úgyis esedékes lesz a TV cseréje, a plazma TV addigra már el fog öregedni, az LCD meg még hamarabb, annak 5 év is elég.